Dok uprava francuskog Egisa, outsourcanog operatera na autocesti Zagreb-Macelj, najavljuje smanjenje materijalnih prava radnika za 10 posto, uprava Zagrebačkog holdinga već mjesecima nameće jednostrane izmjene važećih ugovora i pravilnika. U razgovoru sa sindikalistima iz navedenih tvrtki saznali smo da je radničko-sindikalna strategija za napade na materijalna prava radnika itekako spremna.

Nekoliko tjedana nakon uspješno okončanog štrajka radnika zagrebačkog Studentskog centra, moguća su dva nova štrajka u Hrvatskoj – radnika Egisa na autocesti Zagreb-Macelj i radnika Zagrebačkog Holdinga. U oba slučaja radi se o sasvim opravdanim radničkim reakcijama na eksploatatorske namjere poslodavaca, a u tekstu ćemo početi sa štrajkom radnika Egisa budući da je Nezavisni cestarski sindikat (NCS) već i odredio datum štrajka za 14. siječnja.

Francusko poduzeće Egis-Road Operation Croatia za koncesijsko društvo Autocesta Zagreb-Macelj obavlja poslove redovnog održavanja nakon što mu je austrijski Strabag, kao većinski vlasnik ovog društva uređenog na principu javno-privatnog partnerstva, 2004. godine ustupio te poslove (tzv. outsourcing). Tadašnji ministar Božidar Kalmeta prema austrijskom je koncesionaru bio iznimno velikodušan te ga je oslobodio plaćanja PDV-a na cestarine i obvezao se da će država kao partner (čiji udio iznosi 49 posto) koncesionaru nadoknaditi štetu ako godišnji promet na autocesti padne. Strabag je cijene cestarine drastično podigao – od 70 do 230 posto, ovisno o skupini vozila.

Iako se radi o svega šezdesetak kilometara dugoj dionici, u Egisu sjedi više od deset menadžera s plaćama iznad 10.000 kuna (predsjednik uprave navodno ima oko 30.000 kuna), a radi loših poslovnih rezultata odlučili su napasti 135 radnika (zaposlenih na neodređeno) i izmjenom Kolektivnog ugovora im smanjiti materijalna prava za 10 posto, što čini dva milijuna kuna godišnje.

Iako se radi o svega šezdesetak kilometara dugoj dionici, u Egisu sjedi više od deset menadžera s plaćama iznad 10.000 kuna, a radi loših poslovnih rezultata, odlučili su napasti 135 radnika i izmjenom Kolektivnog ugovora im smanjiti materijalna prava za 10 posto.

“U tvrtci Hrvatske autoceste održavanje i naplata cestarine (HAC-ONC) 60 kilometara predstavlja manju tehničku jedinicu koju odrađuju dva zaposlena s puno manjim plaćama, a ovdje imamo menadžere koji sišu novac. Ovo im je treći put da najavljuju ovakva rezanja i nama treći put da najavljujemo štrajk. Idemo u postupak mirenja, a ako ne odustanu od svojih namjera, 14. siječnja stupamo u štrajk. Sindikat je osigurao materijalna sredstva za radnike u štrajku, a u štrajk solidarnosti ćemo s vremenom pozvati i radnike ostalih društava u HAC-u”, rekao nam je Mijat Stanić, predsjednik Nezavisnog cestarskog sindikata.

Stanić je dodao kako radi visokih cijena mnogi izbjegavaju ovu dionicu, a još uvijek nisu izgrađena tri kilometra autoceste radi čega usred turističke sezone nastaju ogromne gužve. Međutim, Egis zimsko održavanje plaća višestruko skuplje nego HAC-ONC, a svi poslovi koji u HAC-u idu u outsourcing dodijeljuju se tvrtkama povezanima s Egisom. Kao rješenje, Stanić vidi raskid koncesijskog ugovora i preuzimanje društva od HAC-a koji bi vratio normalne cijene i dovršio spomenuta tri kilometra.

Za razliku od štrajka u Egisu, drugi štrajk još nije određen datumom, ali vrijedi kao upozorenje bahatoj upravi Zagrebačkog holdinga koja je ove godine krenula u jednostrana ukidanja i izmjene važećih ugovora.

Iako se predsjednica Uprave Zagrebačkog holdinga Ana Stojić Deban ove godine hvalila kako je Holding u 2015. poslovao s ogromnom dobiti i iako se društvu podigao kreditni rejting te se prijateljskim vezama zapošljavaju kadrovi s visokim plaćama, uprava je odlučila nasrnuti na radnike. Prvo je u travnju jednostrano otkazan Temeljni kolektivni ugovor, a onda su početkom studenog isto tako nametnuli novi Pravilnik o radu. Sindikati ovo nisu htjeli gledati prekriženih ruku, već su krenuli s tužbama.

Štrajk radnika Holdinga još nije utvrđen datumom kao u Egisu, međutim važno je da su sindikati spremni i na štrajk budući da uprava svojim dosadašnjim jednostranim potezima daje do znanja kako nema namjeru poštovati važeći Kolektivni ugovor, stoga je otvoreni napad na radnička prava u skoroj budućnosti lako moguć.

“Tužbu za Kolektivni ugovor smo podnijeli odmah po saznanju i čekamo pravomoćnu presudu Vrhovnog suda. Također, u 11. mjesecu su krenuli s izmjenama Pravilnika o radu u kojima zasad nisu dirali materijalna prava radnika, ali su neke izmjene već itekako indikativne da bi mogli ići u tom smjeru. Ovog mjeseca smo pisali gradonačelniku Milanu Bandiću, predsjednici Holdinga Deban i voditeljici podružnice ZET-a Ljubi Romčević Žgela, i u tom pismu im poručili da odbacujemo izmjene Pravilnika jer su nelogične i u suprotnosti s odredbama važećeg Kolektivnog ugovora. Također, dali smo im vremenski rok do 20. prosinca da se pismeno očituju, u suprotnom slijede nove tužbe. Oni to nisu učinili, i sada pokrećemo dvije nove tužbe protiv nametnutog Pravilnika – na Općinskom radnom sudu i Županijskom sudu. Ukoliko oni u međuvremenu u Pravilniku krenu na materijalna prava radnika, stupit ćemo u štrajk”, objašnjava nam Dražen Jović, predsjednik Sindikata Zagrebačkog holdinga-ZET Zagreb.

Štrajk radnika Holdinga još nije utvrđen datumom kao u Egisu, međutim važno je da su sindikati spremni i na štrajk budući da uprava svojim dosadašnjim jednostranim potezima daje do znanja kako nema namjeru poštovati važeći Kolektivni ugovor, stoga je otvoreni napad na radnička prava u skoroj budućnosti lako moguć. Također, vidimo da gradonačelnik i uprava Holdinga uredno ignoriraju sindikate koji su tražili njihovo pismeno očitovanje.

Dva navedena slučaja pokazuju nam kako su radnici u Hrvatskoj jednako pozicionirani i u privatnom i u javnom sektoru, budući da u aktualnom kapitalističkom društvenom poretku država (u ovom slučaju grad) radnu snagu tretira kao robu. Bez organiziranog i borbenog sindikata, radnici bi ostali na vjetrometini, bespomoćni pred nasrtajima kapitala.

Na nama je da pratimo razvoj situacije u Egisu i Holdinga, te da, u slučaju izbijanja štrajka, pružimo maksimalnu terensko-medijsku podršku. Znamo da štrajk nije nimalo lagodan i jednostavan proces, stoga radnicima valja pomoći svim mogućim sredstvima.

Radnička pisma

Radnički portal kreće s objavljivanjem radničkih pisama te ovim putem pozivamo sve radnice i radnike da nam se obrate s pričom s vlastitog radnog mjesta koju bismo onda objavili (moguće je i anonimno) na portalu. Cilj radničkih pisama jest u konkretnom raskrinkavanju pojedinačnih slučajeva eksploatacije i u podizanju svijesti o stanju radničke klase danas u kapitalizmu.

Radnička pisma možete slati u inbox FB stranice Radničkog portala ili na e-mail: urednistvo@radnicki.org