Pogibija mladog vojnika Josipa Briškog te zahvala ministra obrane Krstičevića na “vjernosti Domovini” jasno ukazuju na kompradorski karakter vanjske politike koju trenutna vlast provodi. Iako daleko siromašnija i nerazvijenija, Republika Hrvatska za obranu i NATO trenutno izdvaja veći postotak BDP-a nego Njemačka, a sudjelovanjem u “mirovnim misijama” NATO-a svjesno se petlja u krvave građanske ratove koje je izazvao strani kapital.

Jučer oko podneva u Afganistanu je preminuo 27-godišnji hrvatski vojnik Josip Briški, nakon što je njegov kontingent u Kabulu napao bombaš samoubojica. Osim njegove pogibije, dvojica hrvatskih vojnika zadobila su teške ozlijede. Ova je vijest uzdrmala domaću javnost, ali bez odgovora na ključna pitanja: zašto je poginuo ovaj vojnik i što je uopće radio u dalekom Afganistanu u vojnoj uniformi, u koloni vojnih vozila?

Službeni odgovori na ova pitanja kazat će nam kako je Briški poginuo u NATO-voj “mirovnoj misiji” Resolute Support u sklopu koje se obučavaju pripadnici afganistanskih službi sigurnosti, a ministar obrane Damir Krstičević se u knjizi žalosti poginulom vojniku zahvalio na “vjernosti Domovini”. To su odgovori antinarodne, kompradorske Vlade RH hrvatskoj javnosti, te obitelji poginulog, među kojima su i supruga i jednogodišnji sin.

Prvo, pojmovi kao što su NATO i mirovna misija ne idu zajedno. NATO je vojni izraz zapadnog imperijalizma predvođenog SAD-om, vojni blok koji služi profitnim interesima zapadnog, napose američkog kapitala. Kad je SAD 2001. izvršio invaziju na Afganistan, izazvan je građanski rat koji još uvijek traje i kojem se ne nazire kraj. Nadalje, bio je to tek uvod u krvavi niz NATO-vih razbojničkih pohoda po Aziji i Sjevernoj Africi; uslijedili su napadi na Irak, Libiju, Siriju…Nakon proteklih 18 godina, kristalno je jasno da se ne radi o nikakvim mirovnim misijama, već o misijama koje u datoj zemlji imaju za cilj učvrstiti vlast koja će biti odana trgovačkim interesima zapadnog kapitala. Bili oni sami toga svjesni ili ne, upravo s tim ciljem preko 17.000 NATO-vih vojnika trenutno djeluje u Afganistanu, u sklopu misije Resolute Support. Uostalom, pripadnikom mirovne misije može se smatrati volonter koji primjerice pomaže djeci u Africi ili Aziji, ali ne i vojnik naoružan do zuba u sklopu kontingenta NATO-a.

Drugo, Krstičevićeva zahvala vjernosti Domovini najjasnije pokazuje svu odvratnost i sluganstvo trenutnih vlasti u RH. Periferni, kompradorski položaj Republike Hrvatske ne očituje se samo na području privrede i unutarnje politike koja ne prati potrebe većine, već i na području vanjske politike. Vjernost Domovini tako znači vjernost interesima zapadnog kapitala, vjernost interesima pljačkaških metoda kojima se dolazi do tuđih resursa. Doista, svaki američki kapitalist čija korporacija profitira od ratova u Aziji može skinuti kapu Krstičeviću na ovoj izjavi, ali isto tako svi radnici, seljaci i drugi osiromašeni slojevi u Hrvatskoj mogu je osuditi kao izraz najobičnije izdaje i kobnog sluganstva. Umjesto da u Hrvatskoj podiže obitelj uz siguran i dostojanstven posao, mladi Josip Briški je poginuo u Afganistanu i ostavio udovicu i dijete koje će odrastati bez oca.

Površna formalna logika sada bi tražila da se uputi zahtjev za ostavkama Krstičevića i predsjednice Kolinde Grabar Kitarović (kao vrhovne zapovjednice oružanih snaga), ali takav zahtjev ne bi doveo do nikakvog rezultata. Daleko od toga da Krstičević i Kolinda ne snose dio odgovornosti, ali težište problema nije na određenim licima, već na određenoj vrsti politike koju ta lica provode. U slučaju smjene ministra, stigao bi novi koji bi nastavio provoditi istu politiku. U slučaju preuzimanja vlasti, bilo koja od trenutnih parlamentarnih stranaka nastavila bi provoditi ovakvu slugansku vanjsku politiku, kao što bi to nastavila i većina predsjedničkih kandidata (Milanović, Škoro). U tom pogledu, zahtjev za ostavkama je besmislen. Drukčija vrste politike, koja se neće temeljiti na zadovoljavanju interesa manjine (kapitala), nego interesa većine (radničke klase), dovela bi do promjene.

U tom svjetlu, jedini zahtjev oko kojega se antikapitalistička ljevica trenutno može okupiti jest zahtjev za izlaskom iz NATO pakta. Osiromašena RH za obranu trenutno izdvaja 1,7 posto BDP-a, čime se nalazi ispred jedne Njemačke, nebrojeno puta bogatije i razvijenije zemlje europskog centra koja izdvaja 1,2 posto! Silne milijarde kuna koje se slijevaju u budžet sudjelovanja u imperijalističkim misijama mogu se preusmjeriti na zdravstvo, školstvo i druge sektore zaista potrebne našem narodu, radnoj većini koja živi ovdje. Izlaskom iz NATO pakta izlazimo iz vrtloga krvavih sukoba i građanskih ratova koji sijaju smrt mladeži, uzrokuju nove udovice i ratnu siročad, a od kojih profitiraju krupni kapitalisti zapadnih zemalja. Izlazimo iz zone rizika od terorističkih odmazdi.

PROTIV KAPITALIZMA I IMPERIJALIZMA!
VAN IZ NATO PAKTA! VAN IZ RATOVA!

Radnička pisma

Radnički portal objavljuje radnička pisma te ovim putem pozivamo sve radnice i radnike da nam se obrate s pričom s vlastitog radnog mjesta koju bismo onda objavili (moguće je i anonimno) na portalu. Cilj radničkih pisama jest u konkretnom raskrinkavanju pojedinačnih slučajeva eksploatacije i u podizanju svijesti o stanju radničke klase danas u kapitalizmu.

Radnička pisma možete slati u inbox FB stranice Radničkog portala ili na e-mail: urednistvo@radnicki.org