Najave

Festival: 12. Subversive – Europa na rubu

5. 5. – 18. 5. 2019. | Zagreb

12-subversive-festival

Europa na rubu tema je ovogodišnjeg 12. Subversive festivala koji će se održati od 5. do 18. svibnja na nekoliko zagrebačkih lokacija uz natjecateljski (nagrada Wild Dreamer) i popratni filmski program, i sa više od stotinu gostiju ‒ svjetskih intelektualaca, umjetnika, filmaša i aktivista.

Na sve programe Međunarodne konferencije, Subversive Film Festivala, Subversive Foruma, Balkan foruma, AlterEkonomskog foruma i Interdisciplinarnih radionica: Vizualna konstrukcija političkog ‒ ulaz je besplatan.

Manifestacija: Trnjanski kresovi

subota, 4. 5. 2019. | 14 sati | Nasip kod Mosta slobode, Zagreb

trnjanski-kresovi

Pridružite nam se i ove godine na petim obnovljenim Trnjanskim kresovima na Savskom nasipu kod Mosta slobode i kluba Močvara / Pogona Jedinstvo, upravo na mjestu gdje su partizani 1945. ušli u grad. Pokažimo zajednički da je Zagreb uvijek bio i ostat će nepokoreni grad!

Proslava na otvorenom trajat će od prijepodnevnih sati uz korisne i zabavne radionice za sve uzraste, prigodnu hranu i piće, štandove Mreže antifašistkinja Zagreba i drugarskih aktivističkih grupa, pjesme zborova te mnoga iznenađenja; a dnevni program zaokružit ćemo, kao i dosad, paljenjem Trnjanskih kresova!

Konferencija: Reforma ili revolucija – Stogodišnjica ubojstva Rose Luxemburg

petak, 26. 4. – subota, 27. 4. 2019. | FFZG i “Privrednik”, Preradovićeva 18, Zagreb

rlx

Dvodnevna konferencija o Rosi Luxemburg, povodom stogodišnjice ubojstva.

Rosa Luxemburg jedna je od najposebnijih ličnosti u povijesti socijalističkog pokreta. Rođena je 5. ožujka 1871., u godini Pariške komune, u židovskoj obitelji, u poljskom gradiću Zamość. Svoje prve političke aktivnosti započela je rano, gotovo u tinejdžerskim godinama, organizirajući – ni manje ni više – generalni štrajk. Studirala je filozofiju, povijest, politiku, ekonomiju i matematiku. Doktorsku disertaciju, Industrijski razvoj Poljske, obranila je na Sveučilištu u Zürichu čime je stekla doktorat iz prava, kao jedna od rijetkih žena koje su u to vrijeme uopće imale priliku studirati, a kamo li doktorirati. Bila je socijaldemokratkinja, komunistkinja, revolucionarka, antiratna aktivistkinja, jedna od vodećih političarki Druge internacionale.

Akcija: Noćni marš – 8. mart

petak, 8. 3. 2019. | 18 sati | Trg žrtava fašizma, Zagreb

Noćni marš - 8. mart

8. mart naš je dan – dan kada izlazimo na ulice, dan kada slavimo svaku borbu, svaki ženski glas koji je progovorio o tretmanu u bolnicama, rodilištima i ginekološkim ordinacijama diljem zemlje. O ograničavanju prava na pobačaj. O institucijama koje nasilje žele zadržati u četiri zida. O tretmanu i uvjetima na radnom mjestu. O tretmanu u vlastitom domu.

Tribina: Povezanost borbi za ženska i radnička prava

četvrtak, 7. 3. 2019. | 18 sati | Muzej grada Varaždina, Franjevački trg 10, Varaždin

Tribina "Povezanost borbi za ženska i radnička prava"

Povodom Osmog marta – Međunarodnog dana žena, Regionalni industrijski sindikat (RIS) organizira tribinu koja će tematizirati veze između radničkog pokreta i pokreta za rodnu ravnoopravnost. Josip Jagić će govoriti o štrajku u TIVAR-u 1936. godine te o važnoj ulozi žena u toj radničkoj akciji i radničkom pokretu u prvoj polovici dvadesetog stoljeća. Tina Tešija će govoriti recentnijim primjerima borbe za rodnu ravnopravnost te će se također osvrnuti na stanje ženskih prava danas.

Prosvjed: Novinarstvo ne damo!

subota, 2. 3. 2019. | 12.05 sati | Novinarski dom, Perkovčeva 2, Zagreb

Novinarstvo ne damo

Nema slobodnog društva bez slobodnih novinara. A sloboda novinarstva i sloboda govora ozbiljno su ugrožene – brojnim tužbama, političkim pritiscima, prijetnjama, zahtjevima oglašivača, ugrožavanjem profesionalnih prava, nepoštivanjem zakona, ali i lošim zakonskim okvirom, izostankom medijske politike.

Akcija: One Billion Rising – Rijeka

četvrtak, 14. 2. 2019. | 16.30 sati | Korzo 24, Rijeka

1 Bilion Rising Rijeka

Dana 14. veljače obilježava se V-Day, tijekom kojeg se diljem svijeta provodi akcija One Billion Rising. Svrha ove akcije, kojoj je moto: “Drum! Dance! Rise!”, je da se kroz pjesmu i ples ukaže na problem nasilja prema ženama. Kampanja je pokrenuta 2012. godine, a prošle godine se provodila u više od 200 zemalja.

Tribina: Stanje u osnovnoškolskom i srednjoškolskom obrazovanju

petak, 8. 2. 2019. | 19 sati | Knjižnica za mlade, Banjavčićeva 8, Karlovac

tribina-obrazovanje-zrk

Svjesni smo činjenice da je politika prema odgojno-obrazovanom sustavu jedna od najvažnijih politika. Stoga ćemo, nakon već održane tribine o vrtićima, ovog puta organizirati tribinu na temu osnovnih i srednjih škola u Karlovcu. Sudionici: Željko Stipić (sindikat Preporod), Dimitrije Birač (Za radnički Karlovac).

Prosvjed: Dosta je rezova!

ponedjeljak, 4. 2. 2019. | 15 sati | Ministarstvo kulture, Runjaninova 2, Zagreb

dosta-je-rezova-petra-poslek

Inicijativa “Dosta je rezova!”, nastala kao rezultat godina nezadovoljstva zbog smanjivanja javnih sredstava za kulturu te netransparentnosti njihove dodjele, poziva umjetnice_ke, radnice_ke u kulturi, ali i solidarne građanke i građane na prosvjed u ponedjeljak, 4. 2. u 15 sati ispred Ministarstva kulture.

Prosvjed: Protiv političke represije

srijeda, 31. 1. 2019. | 18 sati | ispred spomenika Franji Tuđmanu, Zagreb

privođenje drače tuđmanov spomenik

Baza za radničku inicijativu i demokratizaciju (BRID), Mreža antifašistkinja Zagreba (MAZ), Radnička fronta, Radnički portal i Socijalistička radnička partija Hrvatske (SRP) u srijedu, 30. 1. 2019. organiziraju prosvjed “Protiv političke represije” koji će se održati u Zagrebu ispred spomenika Franji Tuđmanu na križanju Ulice grada Vukovara i Ulice Hrvatske bratske zajednice u 18 sati.

Pretražite portal
Facebook / Skener / YouTube / RSS
Dizajn: Anders Noren / KMSV
Kontakt: urednistvo@radnicki.org