U Hrvatskoj već tjednima traju ustrajni štrajkovi prosvjetnih radnika te radnika Đure Đakovića iz Slavonskog Broda. Tim povodom objavljujemo proglas potpore štrajkovima kojeg zajednički potpisuju radnici i sindikati iz raznih industrijskih sektora i grana. Također, ovim putem pozivamo i sve ostale da se priključe potpori.

PROGLAS

Zajednička podrška radnika i sindikata aktualnim štrajkovima u Hrvatskoj

Već tjednima diljem Hrvatske traje cirkularni štrajk prosvjetnih radnika koji traže povećanje osnovice koeficijenta složenosti poslova. Ishod ovog ustrajnog i opravdanog štrajka mogao bi odrediti status javnog obrazovanja u desetljeću pred nama. Također, prošlog tjedna u Slavonskom Brodu započeo je i štrajk radnika Đure Đakovića radi neisplaćenih plaća za mjesec rujan. Iako su poslovi u firmi ugovoreni sve do 2021., radnicima nije isplaćena plaća što znači da je njih šestotinjak dovedeno na rub egzistencijalne krize.

Ovi štrajkovi odvijaju se u razdoblju visoke stope iseljavanja, kada Hrvatsku masovno napuštaju radnici raznih kvalifikacija i zanimanja, kada zemljom caruju korupcija, nepravda, apatija i sve rašireniji prekarni rad. Do toga je dovela antiradnička politika raznih vlada koja se posebno snažno provodi zadnjih desetak godina.

Mi podržavamo prosvjetne radnike jer želimo da naša djeca imaju siguran, kvalitetan i jednako dostupan sustav javnog obrazovanja, a to je nemoguće postići uz potplaćene radnice i radnike – od spremača, domara, pa do učitelja i profesora. Želimo da se naša djeca kvalitetno školuju u Hrvatskoj i da potom ovdje ostanu živjeti i stvarati.

Također, želimo da se višedesetljetno gašenje i uništavanje industrijske proizvodnje zaustavi i da prekretnica bude upravo Đuro Đaković! Zemlja koja je svedena na turizam i trgovinu nema budućnost, a gašenje znatnog dijela proizvodnje u Đuri Đakoviću bio bi novi težak udar u srce Slavonije, iz koje ionako iseljavaju mase. Ne želimo gledati nove autobuse pune ljudi koji napuštaju Slavoniju, ne želimo da stariji radnici postanu socijalni slučajevi ili da budu primorani raditi negdje na crno.

Ovim putem dajemo punu podršku prosvjetnim radnicima i radnicima Đure Đakovića. Uvjereni smo da njihovi štrajkovi neće ostati usamljeni.

Stoga mi, dolje potpisani radnici i sindikalisti, pozivamo sve radnike u Hrvatskoj da zajedno s nama izraze svoju podršku radnicama i radnicima u štrajku. Jer sutra upravo vi možete biti u štrajku!


Potpisnici:

Antifašistički vjesnik

Baza za radničku inicijativu i demokratizaciju

Carinski sindikat Hrvatske

Jadranski sindikat

Novi sindikat

Radnički portal

Radnička prava

Regionalni industrijski sindikat (RIS)

Republički sindikat radnika Hrvatske – Sindikalni centar igre na sreću

Samostalni sindikat zaposlenika studentskih centara RH (SSZSCRH)

Sindikat brodogradilišta Viktor Lenac

Sindikat kabinskog osoblja zrakoplova (SKOZ)

Sindikat 3. maj

Sindikat zaposlenih u zaštitarskoj djelatnosti (SZZD)

Stožer za obranu brodogradnje Uljanik (SZOBU)

Udruga za nezavisnu medijsku kulturu

Bekavac Mladen, Sindikat željezare Split

Čaušević Enis, bivši radnik Uljanika

Grgorović Karin, radnica Uljanik standard

Konigsknecht Vesna, prevoditeljica

Peović Katarina, izvanredna profesorica na Filozofskom fakultetu u Rijeci

Ruso Zdravko, ekonomist iz Brodosplita

Šegvić Zvonko, osnivač Hrvatske udruge sindikata iz SplitaRadnici i sindikati koji žele potpisati proglas mogu se javiti na e-mail adresu Radničkog portala:
urednistvo@radnicki.org.