U svrhu solidariziranja građana Županje i okolice sa radnicima SDF Žetelice, kao i iskazivanja šireg radničko-sindikalnog jedinstva po pitanju zabrana štrajkova, ovim javnim apelom pozivamo zagrebačko rukovodstvo Sindikata metalaca Hrvatske i središnjice SSSH da što prije razmotre organiziranje prosvjeda u Županji.

Povodom nedavne sramotne zabrane štrajka u SDF-u smatramo da bi trebalo organizirati prosvjed protiv zabrane štrajka u Županji. Cilj prosvjeda jest prije svega prvo potaknuti lokalno stanovništvo da radnike SDF Žetelica podrži i solidarizira se s njima, poput stanovništva grada Pule ljetos, kada su na ulicama Pule masovno podržali radnike Uljanika i poslali snažnu poruku lokalnoj i državnoj vlasti. Drugo, prosvjedom svakako treba ukazati na odluke suda kojima se radnicima u Hrvatskoj oduzima ustavno pravo na štrajk – i to ne prvi put! Ljetos je već sud zabranio štrajk u Croatia Airlinesu, i ako se ovakva praksa nastavi, nama i nadolazećim generacijama naših radnika štrajk bi mogao postati nepoznanica.

U tom pogledu, na prosvjedu bi trebali govoriti predstavnik radnika SDF, trebali bismo čuti i predstavnika radnika Croatia Airlinesa, predstavnika nekih od 14 sindikata i radničkih stožera koji su podržali štrajk u SDF-u itd. Time bismo vlastima pokazali da, osim potpore lokalnog stanovništva, imamo na djelu i radničko-sindikalnu solidarnost, da smo svjesni da je ovo problem koji se tiče svih nas i da nećemo pristati na sudske zabrane štrajkova u budućnosti.

Da sumiramo, važnost ovog prosvjeda je u sljedećem:

1. Mobilizacija lokalnog stanovništva (obitelji radnika, susjedi, prijatelji, poznanici i drugi građani Županje i Slavonije)
2. Ukazivanje na neustavne odluke suda koje ne želimo prihvatiti
3. Mobilizacija šire radničke solidarnosti

Naš prijedlog prosvjeda poslan je predstavnicima SMH početkom prošlog tjedna, ali zagrebačko rukovodstvo je očito mišljenja da još nije vrijeme za prosvjed. Smatramo da je to pogrešan pristup, jer institucije koje su i stvorile ovu situaciju sigurno neće odjednom početi raditi u interesu radnika. Glavni preduvjet za promjenu na bolje jest potpora lokalne zajednice, a koja se ne može i neće dobiti zaobilaznim putem preko Zagreba. Kakva se potpora može očekivati u Zagrebu zorno pokazuje i jučerašnja emisija Nedjeljom u dva, gdje se voditelj Stanković uz masu pitanja svom gostu zamjeniku predsjednika Vrhovnog suda Mrčeli o raznim sudskim procesima, ni u jednom trenutku nije sjetio (ili usudio) postaviti pitanje o aktualnoj zabrani štrajka upravo od njegovog suda!

Ovim putem Radnički portal javno apelira na rukovodstvo Sindikata metalaca Hrvatske (SMH) i središnjicu Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) da još jednom razmotre mogućnost organiziranja prosvjeda podrške, što prije to bolje. Iako se čini da je vremena na pretek, situaciju u Županji ne prate samo tamošnji radnici, nego i radnici diljem Hrvatske, pa je ovaj prosvjed potreban zbog jačanja radničke solidarnosti da bi se u budućnosti spriječile nove zabrane štrajkova.

Radnička pisma

Radnički portal objavljuje radnička pisma te ovim putem pozivamo sve radnice i radnike da nam se obrate s pričom s vlastitog radnog mjesta koju bismo onda objavili (moguće je i anonimno) na portalu. Cilj radničkih pisama jest u konkretnom raskrinkavanju pojedinačnih slučajeva eksploatacije i u podizanju svijesti o stanju radničke klase danas u kapitalizmu.

Radnička pisma možete slati u inbox FB stranice Radničkog portala ili na e-mail: urednistvo@radnicki.org