Kao što je bilo najavljeno na presici u utorak, sindikat EKN jučer je održao radničko-sindikalni skup na kojem su donijete točke daljnjeg djelovanja u svrhu spasa Imunološkog zavoda. Vlada je dobila rok od 30 dana nakon čega su spremne prosvjedne aktivnosti. Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti:

ZAKLJUČCI SINDIKALNOG SKUPA ODRŽANOG 19. siječnja 2017.

1. Članovi Sindikata EKN-a, kao i svi radnici Imunološkog zavoda još jednom naglašavaju kako je Imunološki zavod ustanova od STRATEŠKOG značaja za RH i sve njene građane.

2. Polazeći od činjenice da je zdravlje javni interes i da je pristup javnom zdravstvu ustavna kategorija jednako dostupna svim građanima, zahtijevamo od resornog ministarstva, kao i Vlade RH, da ispuni svoju ustavnu obvezu i omogući svim građanima RH jednak pristup konzumiranja onih prava koja im može pružiti Imunološki zavod.

3. Samo Imunološki zavod u državnom vlasništvu, kojim upravljaju oni koji su izabrani od strane građana može garantirati iste uvjete pružanja usluge takvog Imunološkog zavoda svima, bez obzira na nacionalnu, vjersku, političku ili bilo koju drugu pripadnost. Ono što je najvažnije, Imunološki zavod u vlasništvu RH može istu uslugu pružiti i bogatima i siromašnima. Takav Imunološki želimo i za takav Imunološki se zalažemo.

4. U cilju traženja rješenja za takav Imunološki zavod od resornog ministarstva i Vlade RH tražimo slijedeće:

a) Donošenje jasne i konkretne političke odluke o namjeri Vlade RH da zadrži, restrukturira IMZ, investira javni novac u javnu ustanovu koji će služiti javnom interesu svih građana RH.

b) Odluku je nužno donijeti u slijedećih 30 dana kako bismo zbog svih problema izbjegli gašenje ustanove čija je tradicija duga 126 godina.

c) Predloženi rok je nužno iskoristiti za sublimiranje svih dosadašnjih aktivnosti, kao i za nužno održavanje sastanka svih bitnih čimbenika kako bi se počeli poduzimati konkretni potezi, čiji rezultat treba biti početak moguće proizvodnje na postojećoj lokaciji, ali i pronalaženje lokacije za novu tvornicu.

d) Zahtijevamo žurno formiranje operativnog tijela, čiji zadatak neće biti ponovno čeprkanje po povijesti Imunološkog zavoda, kao ni traženje krivca za sadašnje stanje. Time neka se bave institucije. Jedini zadatak takvog tijela je operacionalizacija tražene političke odluke, kojom javna ustanova u što kraćem vremenu mora početi s radom.

5. Ukoliko resorno ministarstvo i Vlada RH, ne mogu ili ne žele donijeti političku odluku koja bi bila temelj za konačno rješenje, u smislu nastavka proizvodnje u Imunološkom zavodu, onda će Sindikat EKN-a i radnici Imunološkog biti prisiljeni koristiti sva zakonska sredstva, kao i sredstva građanskog neposluha u cilju ostvarivanja temeljnog ustavnog prava, a to je pravo na rad, kao i pravo na dostojanstven život.

6. U smislu ostvarivanja ustavnog prava, prava na rad, članovi Sindikata EKN-a, kao i svi radnici Imunološkog zavoda poduzeti će nakon isteka roka od 30 dana slijedeće aktivnosti:

a) Aktivno, tijekom slijedećih 30 dana izraditi ćemo vrlo konkretan plan prosvjednih aktivnosti koje neće trajati samo onoliko koliko traju sjednice Vlade RH. Prosvjedne aktivnosti imati će za cilj okupljanje svih snaga u RH koje imaju za cilj JAVNI INTERES i koje su se spremne pridružiti radnicima Imunološkog u ostvarivanju javnog interesa.

b) Uspostaviti neformalno savezništvo s Gradom Zagrebom i čelništvom Grada koji je pokazao nedvosmislenu želju za investiranjem u Imunološki zavod u cilju nastavka proizvodnje. Odmah unaprijed odbacujemo bilo kakve i bilo čije primisli o „političkom“ karakteru takvog zajedničkog djelovanja.

c) Dio prosvjednih aktivnosti koje planiramo, nisu u ovoj fazi za javnu prezentaciju, jer trebaju poslužiti kao dodatni pritisak na resorno ministarstvo i Vladu RH, u smislu donošenja odluke za koju vjerujemo da je jedina ispravna.

Sindikat EKN-a zahtijeva da građani Hrvatske kroz Vladu RH budu ponosni vlasnici Imunološkog zavoda čije će daljnje proizvodne aktivnosti biti na korist svima u ovoj državi, i bogatima i siromašnima!