Radnici osječkog Olimpias tekstila moraju raditi na Dan antifašističke borbe. Ovo je tek jedno u nizu kršenja radničkih prava radnica i radnika te tvornice u kojoj trenutno radi 430 osoba, od kojih je najmanje trećina zaposlena na ugovor na određeno vrijeme koji se obnavlja svakih nekoliko mjeseci. Priopćenje sindikata prenosimo u cijelosti:

Usprkos protivljenju glavnog sindikalnog povjerenika, Uprava društva Olimpias tekstil d.o.o. – donedavno u sastavu Benetton grupe, a odnedavna njezino kooperantsko društvo – obavijestila je radnike da će, zbog gomilanja posla i velikog broja neradnih dana u lipnju, morati raditi za Dan antifašističke borbe.

Ovaj potez Uprave društva potrebno je promatrati u širem kontekstu trajnog zanemarivanja i kršenja radničkih prava u osječkoj tvornici, a koje uključuje sporne otkaze ugovora o radu, izbjegavanje novog zapošljavanja korištenjem prekovremenog rada i rada vikendom, otežavanje korištenja dnevnog odmora (pauze) te zanemarivanje preporuka sindikalne podružnice u vezi zaštite radnih prava i, naposljetku, otežavanje rada glavnog sindikalnog povjerenika i sindikalne podružnice.

Ignoriranje radničkih prava i stav Uprave prema zaštiti istih ilustrira i način na koji je Uprava pristupila konzultacijama po pitanju rada na državni praznik, a koje su s glavnim sindikalnim povjerenikom – usprkos njegovu protivljenju – održane istom prilikom kada mu je uručivano Rješenje o izricanju disciplinske mjere. Takav postupak uprave jasno pokazuje da ona radnike i sindikat ne smatra partnerima u socijalnom dijalogu nego potčinjenima koji imaju bespogovorno izvršavati njezine naloge bez obzira na njihovu utemeljenost.

Naime, sukladno Zakonu o radu, radnici su dužni odazvati se na prekovremeni rad u slučaju “više sile, izvanrednog povećanja opsega poslova i u drugim sličnim slučajevima prijeke potrebe”. Nejasno nam je, stoga, spadaju li zakonom propisani državni praznici u kategoriju više sile ili je prijeku potrebu za radom u neradni dan uzrokovao nemar Uprave koja nije posao isplanirala tako da i radnicima, a ne samo sebi, omogući da ne radi na neradne dane.

Branimir Gavrilović,
sindikalni povjerenik regionalnog
sindikata Klas u Olimpias tekstil d.o.o.

Radnička pisma

Radnički portal kreće s objavljivanjem radničkih pisama te ovim putem pozivamo sve radnice i radnike da nam se obrate s pričom s vlastitog radnog mjesta koju bismo onda objavili (moguće je i anonimno) na portalu. Cilj radničkih pisama jest u konkretnom raskrinkavanju pojedinačnih slučajeva eksploatacije i u podizanju svijesti o stanju radničke klase danas u kapitalizmu.

Radnička pisma možete slati u inbox FB stranice Radničkog portala ili na e-mail: urednistvo@radnicki.org