Proteklog mjeseca su lučki radnici u Le Havreu, Genovi i Marseilleu odbili utovariti oružje i omogućiti saudijskom teretnom brodu Bahri Tabük da s oružjem isplovi za Jemen, gdje saudijski režim, uz oružanu pomoć europskih zemalja, sudjeluje u imperijalističkom ratu u kojem svakodnevno ginu djeca i civili. Ovim akcijama solidarnosti radnička klasa je pokazala svoje jasno protivljenje divljačkim kapitalističkim ratovima, kao i svoju moć da ih sabotira.

Dana 28. svibnja lučki radnici u zaljevu Fos u Marseilleu odbili su utovariti francusko oružje u saudijski teretni brod Bahri Tabük, koji je spomenuto oružje trebao prenijeti u Saudijsku Arabiju, čiji režim vodi barbarski rat u Jemenu.

Glavni tajnik sindikalne centrale Confédération Générale du Travail (CGT) u luci Fos, Laurent Pastor rekao je: “Nikada nećemo otpremiti oružje namijenjeno ubijanju civila.” Govorio je o povijesti CGT-ovih anti-imperijalističkih borbi, kao primjerice onoj iz 1950., kada su marsejski lučki radnici paralizirali luku kako bi spriječili isporuku američkog oružja za Indokinu.

Brod Bahri Tabük trebao je s francuskim oružjem otploviti u saudijsku luku Jeddah, gdje bi ga preuzela Islamska monarhija i koristila u civilnim područjima u Jemenu.

Akcija marsejskih lučkih radnika nije bila izolirana. U ponedjeljak 20. svibnja, Bahri Tabük stigao je u luku u Genovi, gdje su njegovo iskrcavanje blokirali talijanski lučki radnici. Ovo podsjeća na 1971., kada su talijanski lučki radnici spriječili američki brod koji je išao za Vijetnam.

Sve je počelo 10. svibnja, kada su na uzbunu pozvali lučki radnici u Le Havreu, gdje je saudijski brod trebao pristati. Međutim, masovna mobilizacija je to spriječila.

U ratu u Jemenu dosad je smrtno stradalo 10.000 ljudi, ranjeno je više od 60.000, a raseljeno 3.4 milijuna, prema djelomičnom izvještaju Svjetske zdravstvene organizacije (WHO). Nevladine organizacije kažu da je broj poginulih znatno veći; neki procjenjuju da je pet puta veći.

Od Sporazuma iz Stockholma u prosincu, procjenjuje se da u Jemenu dnevno osmero djece smrtno strada ili biva ranjeno. Dvije trećine zemlje nalazi se u stanju rizika od gladi. Takav je barbarizam imperijalizma, kojem francuska vlada doprinosi prodavanjem oružja saudijskom režimu.

Lučki radnici Le Havrea, Genove i Marseillea pokazuju nam kako klasna borba i internacionalna solidarnost mogu spriječiti imperijalističke ratove. Također nam pokazuju, još jednom, potencijalnu snagu radničke klase.

Tekst preveo: Luka Resanović

Prvi put objavljeno na Révolution: Havre, Gênes et Marseille: les dockers se mobilisent contre l’impérialisme!
Prevedeno sa: In Defence of Marxism: Havre, Genoa and Marseille – dockers mobilise against imperialism!

Podržite Radnički portal

Ukoliko želite donirati i time pomoći našem portalu i radničkoj borbi u Hrvatskoj, možete to učiniti uplatom na žiro račun HR4923900011100986140, kod HPB, na primatelja Hrvatski centar za radničku solidarnost (HCRS).

Kontaktirati nas možete preko inboxa FB stranice Radničkog portala ili e-maila: urednistvo@radnicki.org