U zajedničkoj organizaciji Inicijative za Radničku partiju Hrvatske i Radničkog portala, u subotu 20. kolovoza u Zagrebu će se održati okrugli stol pod nazivom “Agencijski rad”, s ciljem pronalaženja zajedničkog rješenja i usvajanja radničko-sindikalne strategije u borbi protiv ovog prekarnog radnog odnosa. Okrugli stol počinje u 9 sati na adresi Selska cesta 112c, a na njemu će govoriti sindikalisti i članovi Inicijative.

Radnički portal je u više navrata pisao o problemu agencijskog rada na primjerima raznih podružnica Zagrebačkog Holdinga u kojem je na stotine radnika zarobljeno u ropstvu zapošljavanja preko agencija. U razgovoru s radnicima i sindikalistima, dobili smo uvid u stanje na terenu, objasnili radne uvjete agencijskih radnika te shvatili stratešku nužnost zajedničke sindikalne borbe.

Glavni ciljevi okruglog stola su problematiziranje agencijskog rada kao atipičnog radnog odnosa unutar kojeg se radnike uskraćuje za mnoga radnička i materijalna prava te međusobno povezivanje sindikata u svrhu zajedničke i što uspješnije borbe protiv ovog oblika radnog odnosa. Zakonskim manevrima i zloupotrebama od strane poslodavaca agencijski se rad u Hrvatskoj sve više širi i tako pridonosi rastu pojačanog izrabljivanja radništva.

Okrugli stol podijeljen je na tri dijela. U prvom dijelu će se predstaviti problematika agencijskog rada, a zatim će naši sindikalni gosti iznijeti konkretne primjere agencijskog rada u svojim poduzećima.

U drugom dijelu ćemo čuti primjere uspješne borbe protiv agencijskog rada na slučajevima zagrebačke Čistoće i Croatia Airlinesa te analizu agencijskog rada s pravnog aspekta.

U trećem dijelu slijedi rasprava koja će voditi do zaključka i konkretnih ciljeva za budući period.

Program i sudionici:

Prvi dio: Agencijski rad danas
Dimitrije Birač – Inicijativa za Radničku partiju Hrvatske
Dražen Jović – Sindikat Zagrebačkog holdinga-ZET Zagreb
Darko Kleinberger – Nezavisni sindikat radnika Zagrebparkinga
Predrag Sekulić – Sindikat Nova Solidarnost

Drugi dio: Borba protiv agencijskog rada
Marko Kadlik – Novi sindikat
Suzana Artuković Vuksan – Sindikat Kabinskog Osoblja Zrakoplova
Mirjana Kaltak – Sindikat “Čistoća” Zagreb
Marko Kezerić – Sindikat “Čistoća” Zagreb

Treći dio: rasprava i zaključak

Trajanje: 9-14 sati

Besplatno se pretplatite na dvotjedni izbor članaka Radničkog portala.