U petak 9. 2. u 12 sati ispunili su Markov trg prosvjednici vođeni sindikatom Preporod i Nezavisnim sindikatom znanosti i visokog obrazovanja. Izravni povod okupljanju jest vladin prijedlog sustava koeficijenata kojim su učitelji, profesori, znanstvenici, tehničari, laboranti, domari, računovođe, tajnice i spremačice dovedeni u podređen položaj u usporedbi s ostalim radnicima u javnom sektoru, no razlozi za izlazak radnika na ulice puno su širi.

S novom godinom donesen je i Zakon o odgoju i obrazovanju kojim je dodatno povećan pritisak na učitelje i nastavnike uvođenjem novčanih kazni u nizu slučajeva, između ostalih i za ocjenjivanje i vođenje pedagoške dokumentacije. Uveden je i sustav ocjenjivanja od strane ravnatelja kojim se omogućava davanje otkaza najlošije ocijenjenim zaposlenicima, dok je broj najbolje ocijenjenih ograničen na 5 posto. Niski koeficijenti bili su samo kap koja je prelila čašu.

Dodatan razlog za nezadovoljstvo leži i u zaobilaženju radnika i sindikata u izradi eksperimentalne reforme školstva koja također predstavlja udar na radnike smanjivanjem brojem učitelja koji provode cjelodnevnu razrednu nastavu i povećanjem norme, čime se direktno ugrožavaju radna mjesta, uvodeći istovremeno znatan broj dodatnih obaveza i opterećenja za ionako opterećene i podcijenjene radnike u obrazovnom sustavu. I nenastavno osoblje – tajnice, računovođe i spremačice – dodatno su opterećeni mnogim obavezama, a podcijenjeni najnižim koeficijentom u sustavu.

Matija Kroflin iz Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja rekao je da je poruka koeficijenata znanosti i obrazovanju da su nebitni, čime su i doveli prosvjednike na ulicu, no i da se znanost, obrazovanje i prosvjeta ne mogu i ne smiju degradirati. Bez znanja, bez obrazovanja, bez znanosti ovo društvo nema budućnosti i to vlada mora respektirati, a ako to nisu u stanju, naša je odgovornost, zajedno s vama i građanima, da ih na to natjeramo – riječi su kojima je završio svoj govor.

Na kraju se prosvjednicima obratio Željko Stipić, predsjednik sindikata Preporod, izražavajući nezadovoljstvo izjavama premijera da se radnicima u prosvjeti nešto daje. Mi smo svoje koeficijente zaradili, zaslužili, ne danas već odavno, poručio je Stipić uz glasnu podršku prosvjednika. Ovo nije kraj, ovo je početak, nastavio je, na što su prosvjednici reagirali dugo skandirajući „Štrajk“, a Stipić nastavio izjavom da ako se ne isprave koeficijenti da će se borba nastaviti. Vi ste na potezu, ali ne samo vi, i nas će se nešto pitati, završne su riječi Stipićeva govora.

Nezadovoljstvo radnika u sustavu obrazovanja i znanosti moglo se osjetiti na prosvjedu, kao i njihova volja da se izbore za svoja prava i plaće. Obzirom na važnost obrazovanja za cjelokupno društvo, nadamo se da će i građani podržati njihovu borbu.