Sindikat Preporod i Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja danas na Markovom trgu u Zagrebu organiziraju protest nezadovoljni Vladinim prijedlogom novih koeficijenata za izračun plaća u državnim i javnim službama.

Radnu većinu izbor Plenkovićevog favorita Ivana Turudića na mjesto glavnog državnog tužitelja nije posebno pogodio. Najbolji poznavatelj podzemlja i poznanik najpoznatijih kriminalaca u zemlji u srijedu je potvrđen od strane saborske većine, a osim uzbuđenog predsjednika Milanovića i nekoliko saborskih zastupnica stranke Možemo! koje su noć uoči saborskog glasanja probdjele na Markovom trgu u Zagrebu, izbor na novu dužnost hadezeovog suca protekao je prilično mirno. Bez specijalne policije, šatora i molotovljevih koktela. Mirno je isto tako sredinom dvanaestog mjeseca prošle godine donesen Zakon o plaćama u državnoj i javnim službama. Novi zakon je zamijenio više od 300 propisa kojima je bilo uređeno pravo na plaću, a obuhvatio je gotovo 240 tisuća radnika u državnoj i javnoj službi. Dva mjeseca kasnije, međutim, dio sindikalista ipak je počeo izražavati nezadovoljstvo Plenkovićevim prijedlozima za povećanje plaća jer smatraju da pare nije rasporedio pravedno.

Na istom Markovom trgu zato će u petak 9. 2. sindikat Preporod i Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja organizirati protest nezadovoljni Vladinim prijedlogom novih koeficijenata za izračun plaća. Predsjednika školskog sindikata Preporod, Željka Stipića, za razliku od Plenkovićeve napirlitane sindikalistkinje Sanje Šprem iz Sindikata hrvatskih učitelja, ne zadovoljava povećanje plaće za 200-ak evra, za koliko bi prema Vladinom prijedlogu od ožujka trebale biti povećane plaće za učiteljice, domare i drugo nenastavno osoblje. Ako Vlada danas ne prihvati zahtjeve prosvjednika s Markovog trga, Stipić i kolege planiraju krenuti u štrajk, a borbeni sindikalist smatra da bi bez problema masu nezadovoljnih u narednim tjednima mogao preusmjeriti i ispuniti prostor mnogo većeg Jelačić placa.

Paralelno sa sindikalnim aktivnostima nezadovoljnih prosvjetara, Hrvatski liječnički sindikat, također nezadovoljan Vladinim prijedlogom koeficijenata, krenuo je u ozbiljne pripreme za štrajk. Članovi sindikata trenutno se putem ankete izjašnjavaju o borbenoj spremnosti i sindikat će u narednim danima izaći sa priopćenjem. Podsjetimo, liječnici već više od godinu i pol dana nisu pokriveni granskim kolektivnim ugovorom, a osim što nisu zadovoljni s Vladinim prijedlogom koeficijenata do danas im nije ispunjeno ni jedno od obećanja iz travnja prošle godine kada su im vladajući obećali Zakon o radnopravnom statusu liječnika (ZORPS), dokidanje „robovlasničkih” ugovora za specijalizante i spomenuti novi granski kolektivni ugovor. Spomenimo i to da su u utorak ispred ispred Ministarstva zdravstva protestirali fizioterapeuti, nezadovoljni neuvrštavanjem i neprepoznavanjem magistara fizioterapije u Uredbi o nazivima radnih mjesta i koeficijentima složenosti poslova u javnim službama.

Zajednički nastup nezadovoljnih sindikata, uzimajući u obzir borbenu spremnost i međusindikalne odnose, premda može zvučati kao znanstvena fantastika, jedini je način da se izbore za barem dio zahtjeva koje su uputili vladajućima. Niz štrajkova solidarnosti u sektoru prometa, transporta, gradskog prijevoza i komunalnih djelatnosti učinio bi značajnu štetu vladajućima, a to se sasvim sigurno ne može postići sa nekoliko pištaljki i duhovitih transparenata na račun ministra Fuksa, nesuđenog zagrebačkog gradonačelnika Beroša ili svemogućeg Plenkovića. Dosadašnje metode borbe u kojima sindikalisti pojedinačno prilaze Plenkoviću sa žicarskim zahtjevima, pa onda jedan po jedan, kao u nekom lošem borilačkom filmu, dobivaju šamare već su pokazale svoj domet.

Vrijeme je da se borbeni sindikalisti povežu, da dovedu premijera sebi pod noge. Oportune sindikalne centrale u tome im sigurno neće pomoći, a zagrebački primjer štrajka radnika Čistoće može im poslužiti kao inspiracija. U izbornoj godini jedino zatvorene škole i bolnice mogu dovesti do ispunjenja zahtjeva, ne table s parolama. Željko Stipić najavio je desetke buseva koji se spremaju na današnji protest, ali tek ćemo u narednim tjednima vidjeti da li vodstva spomenutih sindikata prave igrokaz za nezadovoljne među svojim članovima ili zaista misle ozbiljno. S druge strane, ako većina radnika smatra da će im povećanje plaće za 200 evra biti dovoljno da si na proljeće naprave nove loknice, da bolje nadopune Severovu praznu košaricu, onda nema brige za vladajuće.