Nakon što je koncem prošle godine odlučila zabraniti distribuciju sindikalnih glasila, Uprava Hrvatske Lutrije nedavno je krenula u obračun sa borbenim sindikalistom Marijom Jukićem putem namontiranih opomena. Dok se iz Uprave hvale rastom dobiti, plaće samih radnika koji su tu dobiti i stvorili stagniraju na niskim granama, a postupci Uprave svode se na pokušaje slamanja onih koji ukazuju na to.

Na našem portalu proteklih smo godina pisali o položaju radnika Hrvatske Lutrije (HL) i njihovoj sindikalnoj borbi koja je već mjesecima suočena sa cenzurom od strane Uprave. Sindikalni povjerenik Republičkog sindikata radnika Hrvatske (RSRH) Mario Jukić nije se ustručavao putem glasila Sindexpress progovarati o raskoraku između porasta prihoda firme i pada radničkih plaća, kao i o klijentelizmu i lošem kadroviranju koje šteti samoj firmi. Nakon što je Uprava u prosincu 2018. zabranila distribuciju sindikalnih glasila, prije dva mjeseca odlučila se i na obračun sa samim Jukićem, s ciljem zastrašivanja i uznemiravanja.

Sredinom svibnja ove godine, interna kontrola HL-a krenula je u višetjednu akciju na Jukićevo radno mjesto. Njihov nalaz trajao je više od dva tjedna (od 14. 5. do 30. 5.), što je potpuno neuobičajeno i dosad nezabilježeno.

“Nikad se nije dogodilo da interna kontrola traje duže od jednog radnog dana, a gotovo u pravilu je trajala oko sat vremena. Nakon ovog maratonskog i dosad nezabilježenog procesa kontrole koji je trajao duže od dva tjedna, šest djelatnika Automat Kluba Osijek Sjenjak, uključujući i mene osobno, dobilo je nategnute, da ne kažem “montirane opomene”. Na sastanku kojeg je održao 31. svibnja s djelatnicima našeg automat kluba, koordinator Davorin Mikulinec iznio je podatak da je na njega od strane internog kontrolora u regiji Istok također vršen pritisak da se djelatnicima AK Osijek Sjenjak podijele opomene. Po njegovim riječima, on je pokazao visoku razinu profesionalnog integriteta i tu mogućnost otklonio uz obrazloženje da interna kontrola u AK Osijek Sjenjak nije pronašla niti financijski manjak u poslovanju, niti slučajeve prijevare igrača, a niti nedozvoljenu igru, a kažnjavanje toga je detaljno definirano u dokumentu pod nazivom Procedura sankcioniranja radnika“, kaže uvodno Jukić.

Odbijanje pisanja opomene od strane koordinatora nije spriječilo unutarnjeg kontrolora da izvrši svoj naum preko druge osobe.

“Budući da su intencije internog kontrolora odbijene u središtu firme u Zagrebu, on je svoje saveznike, odnosno bolje rečeno izvršitelje svojih zamisli pronašao u sjedištu regije Istok, u Osijeku. Opomenu je na kraju potpisao direktor regije Istok Zoran Mlinarević koji je na toj poziciji od 2007. godine te je preživio smjene nekoliko Uprava HL i dužnost direktora regije obnašao za vrijeme dok je na vlasti u državi bio HDZ i dok je bio SDP, što za HL nije uobičajeno jer svaka promjena vlasti praćena je sječom kadrova. Naravno, kako bi opstao na toj poziciji ne smije se zamjeriti top managementu u sjedištu firme, pa tako ni njihovim pulenima u svome neposrednom okruženju. Osim službenih, u HL postoje i paralelni, neslužbeni centri moći koji često imaju veću moć no oni službeni“, govori Jukić.

Procedura sankcioniranja radnika jest dokument vezan uz manjak u poslovanju, prijevaru igrača i nedozvoljeno sudjelovanje u igrama. Budući da nije pronašla elemente za kažnjavanje radnika sukladno toj proceduri, interna kontrola nategnula je opomenu radi nepravilnosti u postupanju sa isplatama Mystery Jackpotova, neažurnosti u vođenju evidencije korištenja radnog vremena, pušenja ispred automat kluba u civilnoj odjeći, pretjerane uporabe mobitela i sl.

Budući da su intencije internog kontrolora odbijene u središtu firme u Zagrebu, on je svoje saveznike, odnosno bolje rečeno izvršitelje svojih zamisli pronašao u sjedištu regije Istok, u Osijeku.

“U samom tekstu opomene nije navedeno koje su to nepravilnosti u postupanju sa isplatama ostvarenih Mystery Jackpotova koje mi se stavljaju na teret, također interni kontrolor nije niti obrazložio koje su to navodne neažurnosti u vođenju evidencije korištenja radnog vremena. Pravilnikom o radu automat klubova nije navedeno da je zabranjeno pušenje ispred automat kluba u civilnoj odjeći. Što se pretjerane upotrebe mobitela tiče, postavlja se pitanje – koja je to optimalna upotreba mobitela? Kako obnašam dužnost glavnog sindikalnog povjerenika sindikata koji okuplja nekoliko stotina zaposlenika HL raspršenih po čitavoj državi, mobitel je moj glavni komunikacijski alat, a za normalan sindikalni rad nužna je svakodnevna i ažurna komunikacija. Stoga navode o pretjeranom korištenju mobitela smatram pukom konstrukcijom i još jednom vrstom pritiska na mene kao sindikalnog povjerenika s intencijom da mi se oteža sindikalni rad. U tekstu opomene navedeno je da upotreba mobitela rezultira manjkom pažnje prema igračima i mogućnošću raznih manipulacija u igri od strane igrača. Međutim, kako u navedenom periodu nije bilo manipulacija, a niti se ikoji igrač žalio na manjak pažnje riječ je o totalnoj konstrukciji”, tvrdi Jukić, te dodaje kako je kontrolor pregledavao kompletnu snimku video nadzora što predstavlja direktan mobbing.

“Video nadzor služi prvenstveno za to ako se dogodi neka sporna situacija poput pokušaja razbojstva, uništavanja imovine, a ne za to da se prati koliko često zaposlenici odlaze na zahod. Sukladno GDPR-u i Zakonu o provedbi opće uredbe za zaštitu podataka video nadzor može se postaviti jedino u svrhu koja je opravdana i nužna za zaštitu osoba i imovine”, kaže Jukić

Nakon iscrpne unutarnje kontrole, Jukić je 21. lipnja dobio opomenu radi “nepoštivanja procedura i uputa o radu”. S obzirom na raniji angažman, okolnosti u samoj firmi, te nikakve argumente, opomenu smatra oblikom revanšizma. Na navedenu opomenu Jukić se očitovao i preko odvjetničkog ureda koji ga zastupa.

“Smatram neprihvatljivim da su mi potpisali opomenu, a da mi prethodno nisu dali mogućnost da se očitujem o navodima iz samog teksta opomene. Moje čvrsto mišljenje je da je slanje ovakve vrste opomene, bez prethodnog pozivanja na moje očitovanje, najdirektniji pritisak poslodavca na mene kao sindikalnog povjerenika i to prvenstveno zbog moje objave u sindikalnom glasilu. Naime, u sindikalnom glasilu Sindexpress iz listopada 2018., koje se nekoć jednom mjesečno distribuiralo na sva prodajna mjesta HL-a putem distribucijskih kanala same Lutrije, objavljen je tekst vezan uz natječaj za radno mjesto internog kontrolora u regiji Istok”, govori Jukić.

Uz naslov Nepotizam i loše kadroviranje, tekst je bez imalo uvijanja progovorio o spornom natječaju sljedećim riječima:

Javljaju nam se zaposlenici Hrvatske lutrije ogorčeni na nepotizam (termin koji dolazi od latinske riječi nepos = nećak), a konkretno vezano za nedavni natječaj za internog kontrolora u regiji Istok. Od nekoliko kandidata koji su došli do finalnog kruga natječaja izabran je kandidat koji ima najmanje staža i iskustva, ali za razliku od ostalih kandidata rodbinski je vezan uz rukovodeće osobe u poduzeću. Razumijemo i ovim putem prenosimo ogorčenje ostalih kandidata i nimalo ne podržavamo nepotističku praksu koja je demonstrirana na natječaju za internog kontrolora u regiji Istok. Sve to slabi koheziju zaposlenika u Hrvatskoj lutriji i njihovo povjerenje u firmu u kojoj su zaposleni, a što se u konačnici odražava i na motivaciju zaposlenika na poslu.

Interni kontrolor očito je odlučio iskoristiti svoju poziciju kako bi se osvetio Jukiću radi teksta koji je prenio glas nezadovoljnih radnika i ukazao na nepravilnosti pri njegovu izboru. Nadalje, indikativno jest i to što su Jukić i njegovi kolege nedavno tražili povećanje koeficijenta na svom radnom mjestu.

“Najžalosnije je što su kolateralne žrtve ovog revanšizma i neke moje druge kolege koji su isto dobili opomene zbog banalnih razloga, iz jednostavnog razloga što bi bilo presumnjivo i preočito da su opomenu dali samo meni. Još jedan razlog zbog kojih smo navukli bijes Uprave na sebe je taj što smo se prilikom preseljenja na novu lokaciju, koja ima duže radno vrijeme i gdje obavljamo puno više poslova nego na prijašnjoj lokaciji, drznuli zatražiti povećanje koeficijenta radnog mjesta, kako bi se u koeficijentima izjednačili sa kolegama u nekim drugim, obližnjim automat klubovima”, smatra Jukić.

Osim vršenja pritiska na Jukića putem nategnutih opomena, Uprava HL-a radi štetu sindikatu RSRH na način da ne uplaćuje neke članarine na račun sindikata. Također, dok se u medijima hvale rekordnim zaradama, radnici HL-a (tj. oni koji su tu dobit i ostvarili) od toga nemaju ništa.

“Plaćenim oglasima u najtiražnijim dnevnim novinama HL se hvali kako je ostvarila rekordne dobiti, a u isto vrijeme plaće prodavača nikada nisu bile lošije, uzmemo li u obzir njihovu realnu, a ne nominalnu vrijednost, i usporedimo li ih sa plaćama u drugim tvrtkama. Enormna dobit ostvarena je preko leđa prodavača koji čine najbrojniju kategoriju radništva u HL i koji žive na ivici egzistencijalnog minimuma. Na konto te dobiti Upravi tvrtke će biti isplaćeni veliki financijski bonusi, a to što prodavači imaju primanja koja ne omogućavaju dostojanstven život to očito nikoga nije briga, osim samog sindikata koji na to konstantno ukazuje, pa stoga biva onemogućavan u radu, šikaniran i progonjen. No stara poslovica kaže Svaka sila za vremena, pa se tako, sudeći po neslužbenom nezadovoljstvu managementa poslovnim rezultatima za početak 2019., urušava polako i ovaj poslovni model inauguriran organizacijom društva i sistematizacijom radnih mjesta iz travnja 2018. godine. A taj model baziran je na niskim plaćama prodavača, povećanjem pritiska na njih glede raznih prodajnih akcija, nejasnim kriterijima po kojima dobivaju stimulaciju, nagomilavanjem zaposlenika u tzv. stručne službe koji nemaju prethodna iskustva u prodaji i koji ne razumiju samu prirodu poslovnog procesa”, zaključuje Jukić.

Tijek događanja u Hrvatskoj Lutriji vodi prema zaključku o tihim, ali znakovitim borbama i pokušajima slamanja radničko-sindikalnog otpora. Radnici Lutrije već duže vrijeme nemaju kolektivni ugovor, a njihov materijalni položaj se ili srozava ili stagnira; dok iz godine u godinu raste dobit firme i uplate u državni proračun, isto tako padaju troškovi plaća. O svemu tome javno progovara upravo Mario Jukić, koji je ujedno i jedini odbio prihvatiti novu sistematizaciju kojom su razlike u primanjima između rukovodećih kadrova i radnika još više produbljene.

Ako ovome dodamo i to da je Jukić kao povjerenik sindikata u Lutriji podržavao i pratio radničke borbe u drugim poduzećima (SDF Žetelice, Croatia Airlines), te da se zalaže i za sklapanje granskog kolektivnog ugovora u sektoru igara na sreću (što uključuje i radnike u privatnim kladionicama), naša je dužnost da ga svim snagama podržimo u borbi u samoj Lutriji. Medijska i međusindikalna podrška Jukiću ujedno je i podrška nastojanjima radnika Hrvatske Lutrije da se izbore za bolji materijalni položaj.

SOLIDARNO S JUKIĆEM I RADNICIMA HRVATSKE LUTRIJE!

Radnička pisma

Radnički portal objavljuje radnička pisma te ovim putem pozivamo sve radnice i radnike da nam se obrate s pričom s vlastitog radnog mjesta koju bismo onda objavili (moguće je i anonimno) na portalu. Cilj radničkih pisama jest u konkretnom raskrinkavanju pojedinačnih slučajeva eksploatacije i u podizanju svijesti o stanju radničke klase danas u kapitalizmu.

Radnička pisma možete slati u inbox FB stranice Radničkog portala ili na e-mail: urednistvo@radnicki.org