Povodom ovotjednog štrajka radnika tvornice kombajna Same Deutz-Fahr kojeg organizira Sindikat metalaca Hrvatske, napisali smo proglas potpore i odlučili kontaktirati neke borbene radnike i sindikate kako bismo ga zajedno potpisali i poslali poruku potpore radnicima u Županju.

U Županji je u ponedjeljak 9. siječnja započeo štrajk radnika tvornice kombajna Same Deutz-Fahr Žetelice. Preko 300 radnika stupilo je u ovaj štrajk radi svojih sasvim opravdanih zahtjeva – povećanja svih razina plaća i povećanja iznosa na posebne uvjete rada.

U tvornici se plaće za radnike koji rade preko ugovora na određeno kreću od 3260 do 3500 kuna, dok se za radnike primljene za stalno kreću od 4100 do 5100 kuna. Takva primanja uzrokuju česte odlaske radnika iz tvornice, odnosno odlaske iz Hrvatske, čime se produbljuje demografska katastrofa u zemlji. S druge strane, talijanski vlasnik Same Deutz-Fahr jedan je od najvećih svjetskih proizvođača kombajna, traktora i dizelskih motora, koji godišnje ostvaruje prihode koji se mjere u stotinama milijuna eura, a u Hrvatskoj su poznati kao jedan od najvećih izvoznika.

Osim nezaposlenosti, jedan od uzroka iseljavanja naših radnika raznih kvalifikacija i zanimanja jesu i male plaće, nedostojne i nedovoljne da bi čovjek osnovao obitelj ili započeo bilo kakav oblik samostalnog života. Radnici Same Deutz-Fahra tome su odlučili stati na kraj svojom složnom i hrabrom akcijom.

Naša solidarnost s radnicima Same Deutz-Fahra izraz je naše najiskrenije želje da ostanu ovdje i izbore se za veće plaće i bolje živote. Mi ne želimo da oni napuste zemlju, već da ostanu i rade uz dostojanstvenu plaću koju svakako zaslužuju.

Stoga mi, dolje potpisani radnici i sindikati, ovim proglasom izražavamo našu punu i bezrezervnu podršku štrajku, radnicima i štrajkaškom rukovodstvu Sindikata metalaca Hrvatske.

SOLIDARNO ZA ISPUNJENJE ZAHTJEVA RADNIKA!
UJEDINJENI SMO JAČI!

Carinski sindikat Hrvatske
Koordinacija sindikata metalaca Brodotrogir
Nezavisni sindikat Zvečevo
Novi sindikat
Regionalni industrijski sindikat (RIS)
Republički sindikat radnika Hrvatske – Sindikalni centar igara na sreću
Samostalni sindikat zaposlenika studentskih centara RH
Sindikat obrazovanja, medija i kulture (SOMK)
Sindikat Preporod
Sindikat strojovođa Hrvatske
Sindikat Tehnos – strukovni sindikat radnika HEP-a
Sindikat zaposlenih u zaštitarskoj djelatnosti
Stožer za obranu brodogradnje – Uljanik
Stožer za obranu Rafinerije nafte Sisak

Radnička pisma

Radnički portal objavljuje radnička pisma te ovim putem pozivamo sve radnice i radnike da nam se obrate s pričom s vlastitog radnog mjesta koju bismo onda objavili (moguće je i anonimno) na portalu. Cilj radničkih pisama jest u konkretnom raskrinkavanju pojedinačnih slučajeva eksploatacije i u podizanju svijesti o stanju radničke klase danas u kapitalizmu.

Radnička pisma možete slati u inbox FB stranice Radničkog portala ili na e-mail: urednistvo@radnicki.org