SHŽ i SŽH traže zaštitu radnica Tersus Eka i osiguranje sredstava za otpremnine, a ako njihovi zahtjevi ne budu ispunjeni, sindikati će u srijedu, 19. listopada održati javni prosvjed ispred Upravne zgrade HŽ Putničkog prijevoza.

Radi gubitka 80 posto posla zbog rata dampinškim cijenama na tržištu usluga čišćenja poslovnih prostora i radi oglušivanja odgovornih instanci na prijedloge riješavanja problema društva Tersus Eko, društvo se našlo u situaciji u kojoj mora otpustiti 127 radnica.

Unatoč prijašnjim povlađivanjima sindikata poslodavcu oko otkaznih rokova i visine otpremnina, koje su već sada najniže zakonske, Uprava Putničkog prijevoza ucjenama te otpremnine nastoji još smanjiti i protuzakonito ukinuti pravo na otkazni rok. U Sindikatu hrvatskih željezničara (SHŽ) i Sindikatu željezničara Hrvatske (SŽH) ističu da se radi o diskriminaciji radnica na dvije osnove – jedna je niska obrazovna struktura radnica, a druga činjenica da se radi o ženskoj radnoj snazi.

Sindikati traže zaštitu radnica od očite Uprave HŽ Putničkog prijevoza i osiguranje sredstava za otpremnine radnica, budući da je i sama Uprava više puta potvrdila da se ne radi o tome da HŽ Putnički prijevoz nema novaca. Ako zahtjevi ne budu ispunjeni, sindikati će 19. 10. 2016. u 10,30 sati održati javni prosvjed ispred Upravne zgrade HŽ Putničkog prijevoza, a u 11,30 ispred zgrade Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture.Pismo najave javnog prosvjeda prenosimo u cijelosti:

Poštovani ministre Butkoviću,
Poštovani članovi Uprave HŽ Putničkog prijevoza,
Poštovani direktore Tersus Eka,

Sindikat hrvatskih željezničara i Sindikat željezničara Hrvatske godinama upozoravaju na teškoće društva Tersus Eko, čemu je razlog divlje tržište, nelojalna konkurencija, odnosno rat damping cijenama na tržištu usluga čišćenja poslovnih prostora. Time je svatko tko u cijelosti plaća poreze i doprinose, poštuje Zakon o zaštiti na radu, Zakon o radu itd. nekonkurentan.
Nudili smo rješenja zaključivanjem granskog kolektivnog ugovora, za što nije bilo interesa niti kod poslodavaca, niti kod Vlade RH.

Rješenje problema društva Tersus Eko vidjeli smo kroz osnivanje HŽ Holdinga, čime bi se poslovi čišćenja unutar HŽ grupe ugovarali izravnom pogodbom. Kada do toga nije došlo, predlagali smo da umjesto HŽ Putničkog prijevoza, vlasništvo nad Tersus Ekom preuzme HŽ Infrastruktura, kao najveći korisnik oko 80 % usluga društva. Nažalost, HŽ Infrastruktura taj problem nije željela riješiti.

Sada je došlo do toga da Tersus Eko, koji je prije 3 godine dobio javno nadmetanje sa 5 mln HRK razlike, iako je ponudu spustio za još 1 mln HRK, izgubi posao za oko 3 mln HRK razlike. Na natječaj se nisu javile najveće tvrtke iz sektora, vidjevši koliko je niska procijenjena vrijednost posla, koja je damping ponudama smanjena za još oko 4 mln HRK.

Gubitkom 80% posla, Tersus Eko mora otpustiti 127 radnica, dok mu za nastavak poslovanja u ovom trenutku treba svega 50-ak radnica.

Sindikati su cijelo vrijeme uvažavali stanje na tržištu usluga čišćenja i potpisivali dodatke kolektivnog ugovora Tersus Eka, kojima su se prava radnica prilagođavala sve manjim prihodima poslodavca. Radi toga su neke radnice ostvarivale plaću čak i nižu od minimalne, 95 % tzv. minimalca.

Obzirom na tešku poslovnu situaciju, Uprava i sindikati pristupili smo pregovorima i smanjili otpremnine i otkazne rokove gotovo za 50 %. Prema zadnjem Dodatku KU radnica Tersus Eka ima pravo na otpremninu u visini 45 % prosječne plaće isplaćene u prethodna 3 mjeseca i to bez korištenja otkaznog roka, dok je otpremnina uz korištenje otkaznog roka najniža zakonska, 33 % plaće radnice za svaku navršenu godinu staža. Ako znamo da plaća čistačice u Tersus Eku iznosi tek 3100 HRK bruto (2350 HRK neto), vrlo lako možete izračunati da se radi o nevelikim iznosima, čiji maksimalni iznos je također ograničen odredbama KU i to do 35.000 HRK uz korištenje otkaznog roka.

Unatoč navedenom, Uprava Putničkog prijevozu, ucjenjujući stečajem i likvidacijom, traži da se otpremnine radnica Tersus Eka još smanje, i to bez korištenja otkaznog roka (što je protuzakonito).

Nadamo se da Vam je iz navedenog jasno kako se radi o diskriminaciji radnica Tersus Eka i to po dvije osnove. Jedna osnova je niska obrazovna struktura tih radnica, a druga osnova je to što se radi o ženskoj radnoj snazi. Kako drukčije objasniti to što su otpremnine u javnom sektoru 2-5 puta veće?

Mi u sindikatima zaštitu radnica Tersus Eka, koje zato što su niskoobrazovane i zato što su žene, imaju najslabiju poziciju na tržištu rada, smatramo svojom dužnošću. Ne možemo i nećemo pristajati na ucjene Uprave HŽ Putničkog prijevoza stečajem i likvidacijom Tersus Eka, tim više što Uprava HŽ Putničkog prijevoza, kao vlasnik, nije tvrtku blagovremeno restrukturirala niti osposobila za tržišnu utakmicu, što je rezultiralo gubitkom najvećeg ugovora s HŽ Infrastrukturom.

Iako im je skupo zbrinuti radnice Tersus Eka, Uprava HŽ Putničkog prijevoza troši mnogomilijunske iznose na 3-4 odvjetnička društva (u 2015. Uprava HŽ PP na odvjetničke usluge potrošila je oko 7 mln HRK, iako sama zapošljava 13 diplomiranih pravnika). Također, troši desetke milijuna na informatičku podršku, iako ima vlastitu službu za informatiku itd. Da samo za 10 % smanji, po našem mišljenju pretjerane troškove vanjskih usluga, Uprava HŽ Putničkog prijevoza mogla bi osigurati sredstva i za mnogo veće otpremnine čistačica.

Žalosno je što Uprava HŽ PP, koja je imenovana od strane socijaldemokratske Vlade, mnogo radije maže debele vratove odvjetnika i vlasnika informatičkih tvrtki koje imaju eksluzivu za rad s državom, nego da pošteno zbrine najslabiju i najnezaštićeniju kategoriju radnica.

Tražimo da kao resorni ministar zaštitite radnice Tersus Eka od očite diskriminacije koju provodi Uprava HŽ Putničkog prijevoza. Tražimo da HŽ Putnički prijevoz kao vlasnik, osigura sredstva za otpremnine radnica. Uostalom, na sastanku održanom 11. 10. 2016. više puta potvrdili su kako se ne radi o tome da HŽ Putnički prijevoz za to nema novaca.

Ukoliko do 18. 10. 2016. Skupština Društva Tersus Eko (Uprava HŽ Putničkog prijevoza) ne osigura potrebna sredstva za otpremnine radnica Tersus Eka, sukladno odredbama Kolektivnog ugovora, sindikati će 19. 10. 2016. u 10,30 sati održati javni prosvjed ispred Upravne zgrade HŽ Putničkog prijevoza, Zagreb, Strojarska cesta 11, a u 11,30 ispred zgrade Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture, Zagreb, Prisavlje 14.

S poštovanjem,

Ivan Forgač,
Predsjednik Sindikata hrvatskih željezničara

Zoran Maršić,
Predsjednik Sindikata željezničara Hrvatske

U Zagrebu, 14. 10. 2016.

Radnička pisma

Radnički portal kreće s objavljivanjem radničkih pisama te ovim putem pozivamo sve radnice i radnike da nam se obrate s pričom s vlastitog radnog mjesta koju bismo onda objavili (moguće je i anonimno) na portalu. Cilj radničkih pisama jest u konkretnom raskrinkavanju pojedinačnih slučajeva eksploatacije i u podizanju svijesti o stanju radničke klase danas u kapitalizmu.

Radnička pisma možete slati u inbox FB stranice Radničkog portala ili na e-mail: urednistvo@radnicki.org