Radničko iskustvo koje zorno pokazuje kako privatno vlasništvo nad poštanskim tvrtkama i strane investicije izgledaju u praksi. Pismom nam se javio jedan radnik i ukratko opisao bijedan radnički položaj u dvije poštanske firme.

Radio sam donedavno u privatnoj firmi koja se bavi poštanskim uslugama “Lider Express”.

Na razgovoru za posao su me uvjeravali da se vrlo rijetko radi subotama i da se dostavlja uglavnom pola radnog vremena, te da je to još jako dobro plaćen posao s obzirom da se uglavnom radi do 11 ujutro. Međutim radi se skoro svaka subota i to po 8,9 sati iako sam bio prijavljen na 6 sati. Plaća je minimalac 2600 kuna, radi se od pola 8 ujutro do 4- 5 popodne, uglavnom po periferiji grada do koje moram doći sa biciklom te time gubim dodatnih dva sata. 12 radnika je pokrivalo cijeli Zagreb, svaki radnik radi po 8 terena, brutalno smo bili pretrpani poštom, preporukama, sudskim ovrhama koje se jednostavno fizički ne mogu dostaviti, a ako se ne dostave preporuke radnici moraju nakon obavljenog posla pri razduživanju ispisivati nekakav formular gdje daju izjavu zašto nisu uspjeli dostaviti poštu. Šalju radnike na terene u svim vremenskim uvjetima bez ikakve opreme, kabanice i slično, riskiramo zdravlje kako mentalno tako i fizičko na poslu koji je i više nego potplaćen- poštarski posao za minimalac! Godišnji se može dobiti samo na dva tjedna, iako je zakonski propisano 4 tjedna, ali poslodavac je našao rupu u zakonu, pa pošto je kod nas subota radni dan, od godišnjeg nam se odbija ako se ne radi subotom!!! Kapitalističko prenemaganje na najgori način, firma za izbjegavanje u širokom luku.

Također, prije nekoliko godina sam radio u još jednoj firmi koja se bavi poštanskim uslugama, dakle distribucijom pošte i letaka (promotivnih materijala raznih dućana i trgovačkih centara), a ta firma se zove “Weber Escal”. Firma je u vlasništvu Austrijske pošte. Tamo se radi robovskim tempom, od 7 ujutro, a zna se ostati na terenu i do 8 ili 9 navečer. Srećem njihove radnike i danas u to kasno doba dana, i sami mi kažu da se ništa nije promijenilo otkada sam otišao, da ih zapravo još više trpaju poštom, jer dok sam ja bio nismo dijelili poštu nego samo letke.

U obje firme ne postoji nikakav sindikat niti radničko vijeće, radnici dolaze i odlaze, ima radnika koji ostaju duže, ali generalno je česta fluktuacija radne snage. Kao radnici nemamo osnovne uvide u poslovanje i sl.

Mislim da bi se neki borbeniji sinidkati svakako trebali uključiti u poštanski sektor jer privatni poduzetnici brutalno iskorištavaju i valjaju radnike i mlate tko zna kolike pare preko našeg rada!

Radnička pisma

Radnički portal kreće s objavljivanjem radničkih pisama te ovim putem pozivamo sve radnice i radnike da nam se obrate s pričom s vlastitog radnog mjesta koju bismo onda objavili (moguće je i anonimno) na portalu. Cilj radničkih pisama jest u konkretnom raskrinkavanju pojedinačnih slučajeva eksploatacije i u podizanju svijesti o stanju radničke klase danas u kapitalizmu.

Radnička pisma možete slati u inbox FB stranice Radničkog portala ili na e-mail: urednistvo@radnicki.org