U ožujku prošle godine pisali smo o izrabljivanju u Tisku Ivice Todorića na temelju iskustva dvojice radnika. Ovih dana nam se pismom javila radnica koja je opisala svoj težak položaj na radnom mjestu.

Radim u Tisak d.d oko 5 godina. Svakim danom je sve gore od gorega. Plaće su minimalne, šefovi još gori, ne podržavaju nas, samo kupce. Mojih 5 godina teče tako da nemam svoj privatan život, moram biti na raspolaganju konstantno od 0-24h jer nitko ne želi raditi. Radim na kiosku gdje ima jako puno posla praktički opadam sa nogu, ne stignem gablecovati, wc nemam uz to radim non stop jer uvijek je netko na bolovanju i nema zamjene. Kolege i ja plaćamo manjkove, skidaju nam sa plaće ništa nam ne uzimaju u obzir ako netko pokrade od kupaca sve ide na naš teret. Trebamo raditi 40 sati tjedno, ponekad se desi da to bude i mnogo više samo vas nazovu da morate raditi i baš njih briga. O bolovanju da ne pričam ako odete očekujte otkaz..imamo milijardu usluga, em plaćamo manjkove, em su nam plaće do 3000-3100 kn sa prijevozom, radimo svaki svetak i petak. Svako malo imamo razbojstva i oružane pljačke. Radim u stresu, mrzovoljna sam, nitko nas ne poštuje, mislim da u nijednoj firmi to nije tako. O godišnjem da ne pričam, to ako dobijete je lutrija. Doslovno u toj maloj konzervi provodimo do 9.5 sati dnevno ako vam se potrefi slobodan dan u tjednu to ste dobili na lutriji. Stalno je otvoren natječaj, a nitko ne želi raditi. Još bih napomenula moramo svakom kupcu nuditi artikle da bi promet naravno bio savršen jer njima nikada nije dosta, akcije te raznovrsne tjedne akcije. Imamo presing od kupaca uz to još od akcija, spremanja, čišćenja pa ubrzo ćemo vaditi i krv ljudima. Djelatnici samo kukaju, a nitko ništa ne želi poduzeti, svi se boje.

Radnička pisma

Radnički portal kreće s objavljivanjem radničkih pisama te ovim putem pozivamo sve radnice i radnike da nam se obrate s pričom s vlastitog radnog mjesta koju bismo onda objavili (moguće je i anonimno) na portalu. Cilj radničkih pisama jest u konkretnom raskrinkavanju pojedinačnih slučajeva eksploatacije i u podizanju svijesti o stanju radničke klase danas u kapitalizmu.

Radnička pisma možete slati u inbox FB stranice Radničkog portala ili na e-mail: urednistvo@radnicki.org