Rad u trgovini karakterizira pojačana eksploatacija koju jednako trpe radnici i studenti. Radničkim pismom javio nam se bivši radnik Konzuma, koji je opisao zakidanja za zarađeni iznos, nehigijenske uvjete rada i istresanje voditelja odjela na studentima.

Kako to izgleda raditi u Superkonzumu

Konzum je velika trgovina s mnogo radnika, bilo jadnih izrabljenih studenata ili stalnih radnika. Ima i nas koji radimo na određeno vrijeme, pa pobjegnemo jer vidimo u kakvu smo neorganizaciju došli. Ali to Konzumu također ne daje za pravo da nam ne isplati ono što smo dogovorili. Dakle prešao sam u Konzum raditi na odjel mesa, dolazim sa iskustvom trgovine, gdje se mora predano raditi. Prvo što mi se nije svidjelo je to što u ugovoru u rubrici plaća ne piše bruto iznos, nego plaća poslovna tajna. Nema veze rekoh pa neće me zeznuti… Nakon što sam počeo raditi primjećujem da se ostali radnici čude što sam došao tu raditi, pomislih’ pa kakva je ovo atmosfera pobogu. Voditelji odjela se šetaju i ništa ne rade dok radnici gule do besvijesti, uz tu svoju šetnju jedna voditeljica mliječnog odjela se tako istresala na studenta pred kupcima da mi je bilo neugodno. Što se tiče opreme za rad užas veliki. Jedna mesnica gdje se radi s noževima nema prvu pomoć. Jedna mesnica gdje postoji toliko otpadaka različitog organoleptičkog sastava nema kantu za smeće. Podovi se peru krpama koje su probušene u sredini kroz koju se provuče drška metle, to naravno podrazumijeva i rad rukama što je nehigijenski. Kad sam to sve vidio odlučim da neću produžiti ugovor na određeno.

U dobrom duhu se razdužim sve po pravilu, a oni mene zakinu za 700 kuna, odakle im pravo i drskost za takvo ponašanje…

Radnička pisma

Radnički portal objavljuje radnička pisma te ovim putem pozivamo sve radnice i radnike da nam se obrate s pričom s vlastitog radnog mjesta koju bismo onda objavili (moguće je i anonimno) na portalu. Cilj radničkih pisama jest u konkretnom raskrinkavanju pojedinačnih slučajeva eksploatacije i u podizanju svijesti o stanju radničke klase danas u kapitalizmu.

Radnička pisma možete slati u inbox FB stranice Radničkog portala ili na e-mail: urednistvo@radnicki.org