Radnici Mungosa i dalje se susreću s ignorancijom i nezainteresiranosti viših instanci. Nakon što ih je danas iznevjerio i ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić, neispunjavanjem jučerašnjeg dogovora o sastanku na koji je trebao doći danas ujutro, radnici su odlučili započeti novu fazu borbe u obliku svakodnevnih prosvjeda na Markovom trgu do ispunjenja zahtjeva.

Nakon neuspješnih pregovora s direktorom tvrtke Damirom Magdićem i ravnateljem Hrvatskog centra za razminiranje Draženom Jakopcem koji se pojavio tek treći dan štrajka te nakon jednog direktorova bezobraznog dopisa u kojemu poziva štrajkaše da ne kvare ugled tvrtci, kao da je sramota tražiti zaslužene, pravednije uvjete rada, pirotehničari tvrtke Mungos danas ujutro okupili su se pred Ministarstvom unutarnjih poslova očekujući sastanak s tehničkim ministrom Vlahom Orepićem. Međutim, ministar se ujutro nije pojavio radi “važnog” sastanka, a štrajkaški odbor su, na vidno razočarenje radnika, primili zamjenica ministra Lidija Pelivan i inspektor Pavičić. Okupljenih pirotehničara bilo je tridesetak, a više puta su spominjane prijetnje zbog kojih nekolicina njih nije bila prisutna.

Video: Mungosi ispred MUP-a

U sat i pol vremena koliko je trajao razgovor nije se postiglo ništa, jer druga strana nije bila osobito pripremljena. Mario Iveković iz Novog sindikata izvijestio je radnike da su predstavnici radnika na sastanku iznijeli sve svoje probleme i stavove i da je jedina eventualno pozitivna stvar to što su ministrovi poslanici rekli da mogu posredovati između dvije pregovaračke strane, ali da njihove riječi ne ulijevaju nadu. Iveković je rekao: “Iznijeli smo niz argumenata iz kojih bi apsolutno svakome moralo biti jasno da nema nikakvih argumenata da se ne prihvati zahtjev za utvrđivanjem plaće u traženom iznosu. Kontraargumente nismo dobili nikakve, osim informacije da se vrši Nadzor u centru za razminiranje i u tvrtki Mungos i da će kada dobiju informacije moći više reći.” Predstavnici MUP-a čak su se složili da zahtjev za povećanjem plaće nije pretjeran te da bi po njima plaća trebala biti i veća. Međutim, još nisu dane niti indicije o ispunjenju zahtjeva pa je evidentno da je negdje zapelo, budući da nema razloga da se zahtjev ne ispuni dok novca ima – ove godine je za poslove razminiranja predviđeno 509 milijuna kuna, što je više nego u prethodne dvije godine zajedno.

Mi ostajemo u štrajku i nemamo više ništa za reći, možemo samo štrajkati do ispunjenja zahtjeva. Ovim putem bismo htjeli uputiti javni poziv svima koji podržavaju zahtjeve pirotehničara da nam se pridruže na Markovom trgu od ponedjeljka u 10 sati.

Među radnicima postoje sumnje zašto se dogovor ne može sklopiti. Naime, trenutni ravnatelj HCR-a vlasnik je privatne firme DIZ-eko (odnosno, bio je vlasnik do trenutka kad je prebacio vlasništvo jer je postao ravnatelj HCR-a) koja se od 2007. bavi i djelatnostima humanitarnog razminiranja. Ako bi sad s Mungosima potpisao za plaće od 15.000 kuna bruto i ako taj iznos bude temelj za potpisivanje granskog kolektivnog ugovora, unesrećio bi sebe i svoj profit. Iznos koji pirotehničari trenutno traže mnogo je veći od iznosa koji Hrvatska udruga poslodavaca, čiji je član njegova firma, planira dati – taj iznos bi, prema riječima radnika, trebao biti tek 9.600 kuna bruto, odnosno oko 6.000 kn neto. Osim toga, ispričali su nam da je Mungos dobio posao neposrednom pogodbom od HCR-a i da je ravnatelj, vjerojatno u dogovoru s direktoricom, 852 tisuće kvadrata njihova posla uzeo i dao bez javnog natječaja privatnim tvrtkama. Redakcija portala dobila je dokumente koji to potvrđuju. Ovu priču popratili su komentarom kako je njima, koji rade u šumi, po livadama i sl. teško doći do konkretnih dokaza, a da se oni koji dokaze imaju skrivaju kao zmija noge. Iz svega ovoga razvidno je da su čelnim ljudima HUP-a i HCR-a jedino vlastiti interesi u vidu, što objašnjava njihovu nezainteresiranost i odbijanje zahtjeva, da se u sektoru razminiranja mulja naveliko, i konačno, da se na taj način profitu podređuju i ugrožavaju životi i zdravlje radnika.

Nakon nekog vremena zakašnjeli ministar Orepić ipak se pojavio te radnicima iskazao razumijevanje, gotovo kao da im iskazuje sućut, i obećao da će se sastati s njima za otprilike tjedan dana. Međutim, radnici su mu odgovorili da ne mogu čekati toliko dugo i da će od ponedjeljka biti na Markovom trgu te zahtijevati sastanak s vlastima.

Mario Iveković najavio je prosvjed riječima: “Mi ostajemo u štrajku i nemamo više ništa za reći, možemo samo štrajkati do ispunjenja zahtjeva. Ovim putem bismo htjeli uputiti javni poziv svima koji podržavaju zahtjeve pirotehničara da nam se pridruže na Markovom trgu od ponedjeljka u 10 sati.” Davor Iveković, sindikalni povjerenik Novog sindikata za tvrtku Mungos najavio je i mogućnost da sindikat aktivira i radnike iz privatnih tvrtki, budući da bi kolektivni ugovor trebao biti granski.

Činjenica je da su radnici opet naišli na zid podignut od viših instanci i da njih tridesetak bez stvaranja pritiska i šire podrške sami neće moći puno postići. Zato je tu veoma važna solidarnost, pogotovo od strane pirotehničara koji rade u privatnim tvrtkama, jer dijele mnoge probleme, a najveći je podređivanje djelatnosti razminiranja logici tržišta. Radnici su s pravom odlučili nastaviti borbu, a u tome bi ih trebao podržati svatko tko shvaća da su ignoriranja države i nadležnih osoba prevršila svaku mjeru.

Besplatno se pretplatite na dvotjedni izbor članaka Radničkog portala.