U subotu 2. 3. na Europskom trgu u Zagrebu održan je drugi prosvjed u organizaciji sindikata Preporod povodom donošenja vladine uredbe o koeficijentima. Brojnost prosvjednika, koji su mogli napuniti i Trg bana Jelačića, demonstrirali su povorkom koja se na koncu vratila na Europski trg. Prosvjedu je prethodila peticija „Ista plaća za isti rad“ koju je potpisalo 40.000 ljudi, a nezadovoljstvo nepravednim i ponižavajućim koeficijentima, kao i spremnost za borbu izrazio je dolaskom na prosvjed velik broj radnika u obrazovnom sustavu iz svih dijelova Hrvatske.

Prosvjed su podržali i čelni ljudi Nezavisnog sindikata znanosti, nastavničke grupe – Nastavnici organizirano i Ivana Valjak Ilić, Školska zbornica i Josip Matković, te 45 minuta i Tamara Šoić, kao i Sindikat državnih službenika i namještenika.

Na početku se prosvjednicima obratila Tamara Šoić, poručujući budućim ministrima da zapamte ovu sliku te više ne šalju učitelje na ulice. Nastavnik je ključ obrazovanja, najbolja reforma i najbolje ulaganje u obrazovni sustav, poruka je kojom je završila svoj govor.

Zvonimir Fortuna, tajnik Glazbene škole Vatroslava Lisinskog, upozorio je na nepravedne i diskriminirajuće koeficijente nenastavnog osoblja u školama – tajnika, računovođa, spremačica i kuhara. Bruto plaća školskih djelatnika manja je od neto plaće ostalih iz sustava. “Ne tražimo više, tražimo isto”, poručio je.

preporod-prosvjed-europski-trg-02032024-b

Tanja Biloglav, predstavnica odbora za posebne ustanove, istaknula je nepravedne koeficijente njegovatelja, fizioterapeuta i pomoćnika u nastavi, te kako su zanemareni u sustavu.

Dajana Prekodravec iz OŠ Šećerane iz Baranje poručila je u svom govoru vladi: “Koliko vi koštate nas? Koliko košta vaš vozni park, vozači, tjelohranitelji, rasprave, prazne sabornice, uvrede, razne afere – previše! Mi plaćamo vas – mi smo vam dali povjerenje da raspolažete našim novcima. Pokazali ste da vas žulja obrazovanje i znanje, vama ne trebaju obrazovani ljudi, nego poslušna i jeftina radna snaga.”

preporod-prosvjed-europski-trg-02032024-a

Na prosvjedu je govorio i Mijat Stanić, bivši predsjednik Nezavisnog cestarskog sindikata, prisjetio se zajedničke borbe protiv outsorcinga u školstvu, te je podržao prosvjed, zahtjeve nastavnika i njihovu borbu za pravedne plaće.

Zadnji govornik je bio Željko Stipić, te je završio prosvjed riječima: “Htjeli ste nas jeftino kupiti, a ovo bi vas moglo skupo koštati. Mi ćemo vas podsjećati da uredbu morate mijenjati.”

Zaposlenici u školama ponovno su demonstrirali svoju radničku svijest o vlastitoj vrijednosti i važnosti posla koji rade, kao i solidarnost i spremnost da se bore za svoja prava, kao i budućnost zemlje koje nema bez kvalitetnog obrazovanja. Nadamo se da će i SHU i NSZSSH prepoznati nezadovoljstvo na terenu donesenom uredbom I ponižavajućim koeficijentima, te se pridružiti borbi za pravedne plaće i dostojanstvo radnika u obrazovanom sustavu.