Povodom najave Vlade o povećanju starosne dobi za odlazak u mirovinu i ukidanju beneficiranog radnog staža za vozače u javnom prijevozu Udruga sindikata vozača i prometnih radnika organizira zaustavljanje prometa u srijedu, 16. svibnja, od 12:00 do 12:10 sati. U četiri hrvatska grada – Zagrebu, Osijeku, Splitu i Rijeci.

Udruga sindikata vozača i prometnih radnika organizira zaustavljanje prometa u srijedu, 16. svibnja, od 12:00 do 12:10 sati. U blokadi će sudjelovati osam sindikata koji djeluju unutar ZET-a i koji će u suradnji sa sindikatima prometa iz Osijeka, Splita i Rijeke zaustaviti promet u navedenom vremenu. Akciji će se pridružiti i vozači hitne pomoći, vatrogasci i sindikati željeznice.

Povod za blokadu prometa objasnio nam je Anto Jelić, predsjednik Udruge i predsjednik Sindikata vozača i prometnih radnika ZET-Zagreb: “S obzirom na to da imamo najavu da će Vlada RH, odnosno Ministarstvo rada i mirovinskog sustava, povećati starosnu dob na 67 godina, ukinuti beneficiju za vozače u javnom prijevozu, to je razlog da smo se odlučili napraviti prosvjed prije nego bi oni tu odluku proveli. Nemamo pravih saznanja o odluci, ali znate kako je – daje se po malo u medije, šuška se okolo da se vide reakcije, pa mi moramo preventivno upozoriti Ministarstvo, Vladu, da nećemo dozvoliti da nam tek tako uzmu beneficiju i da vozači moraju raditi do 67 godina”.

Sindikati sudionici u prosvjedu traže pravo na punu profesionalnu mirovinu sa 57. godina života za vozače tramvaja i autobusa i vozače kamiona težih od 7.5 tona, uz uvjet od najmanje 25 godina staža u upravljanju navedenim vozilima. Zatim, sindikati traže umanjivanje penalizacije na prijevremenu mirovinu, odgađanje povećanja starosne dobi za odlazak u mirovinu dok se ne poboljšaju uvjeti rada radnika u RH, ostvarivanje prava na beneficirani radni staž za timove hitne medicinske pomoći i sanitetskog prijevoza te zadržavanje beneficiranog radnog staža za vatrogasce. Također traže sastanak s resornim ministrom rada i mirovinskog sustava, Markom Pavićem.

Tomislav Šnidarić, predsjednik Sindikata zavoda za hitnu medicinu grada Zagreba koji je organizirao prosvjed 30. travnja te upozorio na probleme radnika hitne medicinske pomoći, ponovio nam je njihove zahtjeve: “Mi tražimo profesionalnu radnu mirovinu, kao ključno i jedino rješenje za održivost i vitalnost hitne medicinske pomoći i sanitetskog prijevoza. Tražimo, isto tako, i povećanje koeficijenta na osnovicu plaće, jer smatramo da je to ozbiljan i neophodan način da bismo zadržali kvalitetne i obrazovane djelatnike u službama u kojima su zaposleni. Treći naš zahtjev je status službene osobe koji je sad zakonski upitan, jer mi nismo službene osobe, a ulazimo u domaćinstva i objekte gdje po zakonu ne bi smjeli, što je isto nužno da bi zaštitili djelatnike hitne medicinske pomoći i djelatnike sanitetskog prijevoza”. Bitno je napomenuti da vozači hitne pomoći nemaju beneficirani radni staž od 1998., kad je ukinut bez ikakvih studija. Detaljnije o ovoj temi možete čitati u tekstu Problemi radnika hitne pomoći.

Ova akcija blokade prometa značajna je već po tome što će okupiti radnike, a onda i prometne radnike iz drugih gradova. Prema najavi, očekuje se velik broj sudionika, što govori o lošem položaju vozača i prometnih radnika koji najavljivanjem povećanja dobne granice za mirovinu i ukidanja beneficiranog radnog staža za vozače u javnom prijevozu Vlada nastoji još više srozati. Sindikadi sudionici akcije poručuju da to neće dozvoliti, a mi pozivamo sve koji mogu da dođu na Trg bana Jelačića u srijedu u 12 sati i na taj način pruže podršku radnicima u borbi za svoja prava.