Tribina “Organiziranjem do boljih radnih uvjeta” održava se u subotu, 12. 10. 2019. u Varaždinu, u Hotelu Park (Juraja Habdelića 6). Na tribini posvećenoj metodama borbe i organiziranju u tekstilnoj i srodnim industrijama razgovarat ćemo o važnosti sindikalne borbe, kolektivnih ugovora i štrajka kao oblika industrijske akcije, o metodama pritiska na brendove i važnosti međusobne sloge.

Kada se 2013. urušila tvornička zgrada Rana Plaza u Bangladešu u nesreći je poginulo 1134 tekstilnih radnika. Tragedija je u središte pozornosti dovela nehumane uvjete rada i izrabljivanje radnika u zemljama Trećeg svijeta, no što se treba dogoditi da se pročuje o mizernim plaćama zbog kojih tekstilni radnici i radnice u Hrvatskoj jedva spajaju kraj s krajem, o neizvjesnosti koja traje iz mjeseca u mjesec zbog rada na određeno? O ponižavanju i mobbingu koji ostavljaju dugotrajne posljedice na njihovo zdravlje, pritiscima zbog nerealnih normi, verbalnom nasilju?

23.000 radnica i radnika hrvatske tekstilne i kožarske industrije radi u većinom privatiziranim tvornicama, uglavnom za strane brendove – Benetton, Boxmark, Calzedoniju i druge, koji plaćaju minimalne plaće i zabranjuju sindikalno organiziranje. Poslodavci ne cijene težak rad i koriste svaku priliku da psihički i fizički iscrpljuju radnike. „Morate se dokazati da bismo vam povećali plaće“, rekao je poslodavac radnici koja je, šivajući 12 godina za minimalac u nedovoljno osvjetljenom prostoru, pokvarila vid i zbog nepravilnog sjedenja ima problema s leđima.

Oni prijete da mogu i jeftinije, da će otići ako se pobunite, i govore vam da odete drugdje ako ne želite raditi i niste zadovoljni. To rade ciljano – kako biste im bili manja prijetnja, kako bi stalno bili zauzeti, obavljajući obaveze koje ne stignete zbog posla, kućanske poslove, radeći u bašći, u fušu ili na dodatnom poslu kako bi skupili dovoljno da preživite do kraja mjeseca. Drže vas u strahu kako bi očuvali trenutno stanje koje im odgovara.

Iako mediji i država serviraju informacije da je tekstilna proizvodnja neprofitabilna, da je sektor problematičan, to nije istina. Imamo kvalitetne radnike i znanje, postoje mogućnosti za razvoj proizvodnje, no najprije treba popraviti radne uvjete u industriji. Na tribini posvećenoj metodama borbe i organiziranju u tekstilnoj industriji razgovarat ćemo o važnosti sindikalne borbe, kolektivnih ugovora i štrajka kao oblika industrijske akcije, o metodama pritiska na brendove i važnosti međusobne sloge.

Štefica Pale Valjak, bivša radnica Zelinke i Domaće tvornice rublja (DTR) ispričat će svoje iskustvo rada i organiziranja u ovim tvornicama. Siniša Miličić, predsjednik Regionalnog industrijskog sindikata (RIS), govorit će o metodama i mogućnostima sindikalne borbe, a Tomislav Kiš, glavni tajnik Novog sindikata, o načinima na koje međunarodna organizacija za prava radnika u tekstilnoj industriji, Clean Clothes Campaign (CCC), može pomoći u borbi. Tribinu moderira Ana Vragolović, članica udruge Hrvatski centar za radničku solidarnost (HCRS).

Organizacijom i slogom može se puno postići, a strah treba nadvladati i preusmjeriti – nadređeni su ti koji se trebaju bojati. Dođite na tribinu i svojim iskustvom pomozite u rješavanju problema.

Tribina “Organiziranjem do boljih radnih uvjeta” održava se 12. 10. 2019. u 17 sati, u Hotelu Park, Juraja Habdelića 6, Varaždin.

Organizatori tribine:
Regionalni industrijski sindikat (RIS)
Hrvatski centar za radničku solidarnost