Radnici Uljanika, organizirani u Stožer za obranu brodogradnje-Uljanik napisali su otvoreno pismo državnim i lokalnim vlastima, Upravi Uljanika i svim sindikatima koji djeluju u Uljaniku.

Predsjedniku Vlade RH g. Plenkoviću i Vladi RH, g. Darku Horvatu i ministarstvu gospodarstva, županu Istarske županije Valteru Flegu, gradonačelniku Pule, saborskom zastupniku, predsjedniku IDS-a Borisu Miletiću, Sindikatima JS, SKID I SMH, UPRAVI Uljanika d. d.

Ovim putem se obraćamo svima navedenim u naslovu, ali i svima onima koji mogu na bilo koji način pomoći, nama, radnicima Uljanik grupe i u gradu Puli i u gradu Rijeci te šire.

Molimo Vas ovim putem da nam skratite agoniju koju proživljavamo. Molimo Vas da nas informirate o koracima koji se poduzimaju, svaki za sebe i u svojim mogućnostima te na funkcijama koje obavljate, za spas Uljanik d.d, odnosno radnih mjesta i brodogradnje u navedenom društvu, a i općenito u RH…

Pošto mi, radnici, nismo informirani o niti jednom aspektu niti jednom dijelu programa za restrukturiranje Uljanik d. d. ne znamo koja nam je sudbina i koji i kakvi planovi se pripremaju, a da nas, radnike i male dioničare, nitko nikada nije konzultirao niti obavijestio o bilo čemu. A radi se o našoj sudbini, o našim radnim mjestima, o budućnosti naših obitelji.

Podsjećamo da se, po informacijama iz medija, radi o planu teškom između 460 i 580 miliona eura. Ono sto želimo znati, kao najveća skupina dioničara i kao radnici, gdje i kako, na koga i na što se planiraju potrošiti tako vrtoglave svote novca i što to u konačnici znači za radnike društva i za regiju te za gradove Pulu i Rijeku?
Moramo upozoriti da, pošto kriza traje preko 6 mjeseci, direktna posljedica neinformiranosti te nesigurnosti koja je nastala zbog toga, dovodi do odljeva radnika i kvalificirane radne snage u inozemstvo i to u jeku medijske i političke rasprave i aktualnosti trenutka i odseljavanja iz RH.

Uljanik d. d. ima oko 4500 zaposlenih, a uz kooperante i 6000 zaposlenih. To je 6000 obitelji koje zive u neizvjesnosti i gledaju prema zapadnoj nam granici. Ali to su, draga gospodo iz lokalne i drzavne vlasti, i BIRAČI, to su, poštovana gospodo iz sindikata, i vaši ČLANOVI, to su, poštovana gospodo iz uprave, vaši RADNICI! Draga Vlado RH, to smo mi GRAĐANI!

Bilo bi od Vas, kada već ne osjećate dužnost, da imate bar moralnu odgovornost-informirati ljude, radnike, sve zainteresirane o buducnosti Uljanika d.d. te brodogradnje općenito i o koracima koji se poduzimaju.

Nadamo se da će ovo pismo, poslano u dobroj vjeri i u nadi uroditi plodom.

S poštovanjem,
Stožer Za Obranu Brodogradnje Uljanik

Radnička pisma

Radnički portal kreće s objavljivanjem radničkih pisama te ovim putem pozivamo sve radnice i radnike da nam se obrate s pričom s vlastitog radnog mjesta koju bismo onda objavili (moguće je i anonimno) na portalu. Cilj radničkih pisama jest u konkretnom raskrinkavanju pojedinačnih slučajeva eksploatacije i u podizanju svijesti o stanju radničke klase danas u kapitalizmu.

Radnička pisma možete slati u inbox FB stranice Radničkog portala ili na e-mail: urednistvo@radnicki.org