Na treći dan iznimno složnog štrajka radnika Dalekovod proizvodnje, oglasio se štrajkački odbor, na čelu s Ivicom Bajlovićem, predsjednikom Sindikata proizvodnje Dalekovod. Otvoreno pismo prenosimo u cijelosti:

Poštovani,

obraćam Vam se u ime radnika Dalekovod proizvodnje d.o.o. iz Velike Gorice i Dugog Sela, koji već treći dan štrajkaju za kolektivni ugovor kojim bi spriječili daljnju eroziju prava iz rada i očuvali egzistenciju od daljnjih udara. Dalekovod proizvodnja dio je Dalekovod grupe, te svoju metaloprerađivačku djelatnost obavlja na spomenute dvije lokacije, u prostorima iznajmljenim od matice, Dalekovoda d.d. U poslovnom odnosu matice i kćeri, matica je naručitelj poslova, najmodavac, vršitelj usluge prijevoza i svih drugih usluga neophodnih za svakodnevno funkcioniranje društva. Dalekovod proizvodnja ima samo radnike i, naravno, loše poslovne rezultate proizašle iz maćehinskog odnosa matice koja bilježi značajnu dobit u poslovanju.

U takvim okolnostima, nakon godina i godina odricanja od materijalnih prava nauštrb sigurnosti radnih mjesta, radnici Dalekovod proizvodnje odlučili su ustrajati u traženju poboljšanja i odbijanju prijedloga novoimenovane uprave na čelu s Gordanom Kolakom da se radnička primanja umanje čak i do 20 %. U Sindikatu proizvodnje Dalekovod držimo da bi ovaj novi udar na plaće rezultirao masovnim odlaskom radnika koji bi bio poguban za opstojnost društva. Činjenica da uprava nema nimalo sluha za ove brige baca sumnju na ciljeve takve poslovne politike. Netko tko želi nastaviti i razvijati djelatnost društva ne bi ovako poticao odlaske najboljih iskusnih radnika za male novce.

Radnici su revoltirani o čemu svjedoči izniman odaziv štrajku, u pogonima preko 99%. Kolak i dalje glumi frajera odbijajući pregovore s njihovim legitimnim predstavnicima. Radnici su u društvu već godinama, a o glavi im radi čovjek s političkim zaleđem koji je došao u firmu prije nekoliko mjeseci i kojega vlasnik, a to je dijelom i država, plaća prevelike novce za rezultate koje daje.

U nadi da će ovaj apel naići na razumijevanje, pozivamo institucije i sudionike javnoga života, da podrže legitimnu i zakonitu borbu Sindikata proizvodnje Dalekovod i radnika Dalekovod proizvodnje d.o.o. protiv stručnjaka za domovinsku sigurnost koji će, skupa sa sličnima, iz Hrvatske uskoro istjerati i preostale radnike.

Štrajkački odbor
Sindikata proizvodnje Dalekovod