Nakon što smo prošli mjesec objavili tekst o eksploataciji radnika pilane Cedar u Vrbovskom, radničkim pismom nam se javio jedan radnik pilane Europal iz istog mjesta. Osim bijednih plaća i radnih uvjeta, rad u ovoj pilani po same radnike je i opasan. Objekt pilane u vlasništvu je Hrvatskih šuma, a trenutni vlasnik u najmu je talijanski kapitalist Sergio Fantini.

Radim u firmi Europal Vrbovsko koja je u najmu. Najam ima Talijan Sergio Fantini koji ne poštuje radnička prava.

Radnici rade na strojevima bez ventilacije, a tamo gdje ima ventilacije šuplja je ko sito i pada piljevina po glavi radnicima. Sve se može pogledati u pogonu koji je iz srednjeg vijeka. Radnici nemaju adekvatnu radnu odjeću i zaštitna sredstva. Vani je plac s robom i cesta, i to je koma, razbacani kao da ih je poplava donesla. Te poslove bi trebao raditi šef proizvodje, mislim uređenje placa i okolne ceste jer je to stari šef održavao. Ventilaciju krpa taj majstor s cijevima za odvod vode, sve se može vidjeti. Postavlja se pitanje kako Hrvatske šume to dozvole jer je objekt njihov. Tu je još sigurnost od eksplozije jer u istoj je prostoriji skladiše repromaterijala, nafte i u istoj prostoriji se vari, reže fleksom i pitanje je kako se ne desi ništa. Umjesto da se srede ventilacija i pogon, vlasnik je svom šefu proizvodnje i njegovoj ženi kupio džip. Postavlja se pitanje – kupiti nestručnim ljudima džip od stotinjak tisuća kuna, bliže dvjesto, a pogon koma, ventilacija 0 bodova i takvima se daju trupci pa gdje je tu razum, takve treba otjerati odakle su došli.

Neki radnici su pod kolektivnim ugovorom koji imaju godišnji koji ih sljedi po zakonu mislim na dane, a oni što nisu u kolektivnom ugovoru imaju 20 dana bez obzira na staž.

U pilani radi oko 40 ljudi na dva mjesta u samom gradu – jedan je opisani objekt u vlasništvu Hrvatskih šuma, a drugi objekt je također u najmu, inače u vlasništvu jedne privatne firme.

Radi se na određeno 3 godine, onda te po zakonu ako ti ne daju otkaz prime za stalno. Plaća je od 3300 kn na više, normalno da se s tim ne može preživiti. Radi se prekovremeno, samo slabo plaćaju čak ispod normalne dnevnice nekim radnicima. Kad radnik ode na bolovanje nekima se blokira plaća do kraja mjeseca. Liste kasne stalno onda radnike prisiljavaju da ih potpišu kao da su ih dobili na vrijeme, a ne sa zakašnjenjem. Dosad je samo nekolicina radnika radilo blagdanom uz pristanak.

Podržite Radnički portal

Ako želite donirati i time pomoći našem portalu i radničkoj borbi u Hrvatskoj, možete to učiniti uplatom na žiro račun HR4923900011100986140, kod HPB, na primatelja Hrvatski centar za radničku solidarnost (HCRS).

Kontaktirati nas možete preko inboxa FB stranice Radničkog portala ili e-maila: urednistvo@radnicki.org