Situacija u pulskom brodogradilištu Uljanik bliži se točki usijanja. Iako brodogradilište posluje pozitivno i jedno je od naših najvećih izvoznika, parazitska uprava ga godinama nastoji uništiti iznutra radi zemljišnih spekulacija putem kojih se planiraju obogatiti, a brodogradilište rasturiti i preseliti. Stoga je u ovim trenucima radničko jedinstvo neophodno.

Dragi radnici Uljanika,

Radnički portal u potpunosti podržava vašu ustrajnu i srčanu borbu za spas Uljanika, ponosa naše brodogradnje i industrije. U proteklih 25 godina svjedočili smo devastacijama mnogih industrijskih sektora i grana po sličnom principu kao što sadašnji paraziti u upravi Uljanika rade s vašim i našim Uljanikom. Svojim dosadašnjim upravljanjem oni su vaše poduzeće, vaša radna mjesta i životnu egzistenciju svjesno i planski doveli u pitanje radi kalkulacija i spekulacija sa zemljištem na kojem žele izgraditi buduća carstva od kojih će profitirati. Budući da su oni godinama živjeli i bogatili se na vašem radu, a sada vas žele odbaciti, postojeća uprava može se smatrati isključivo neprijateljskom i prema njoj se valja tako i postaviti.

U takvom odnosu, smatramo da je u ovom ključnom i kriznom periodu za radnike najgori mogući scenarij razjedinjenost. Ona se mora nadići osnivanjem tijela koje će obuhvatiti sve sindikate, ali djelovati nadsindikalno te koje će biti osnovna i funkcionalna borbena utvrda radničke klase Uljanika u predstojećoj borbi s klasnim neprijateljem koji je jako dobro organiziran i ima podršku lokalne političke elite. S ciljem spasa Uljanika, radnih mjesta i budućeg radničkog sudjelovanja u procesima upravljanja i odlučivanja, smatramo da je sada vrijeme za osnivanje jednog takvog tijela. Njime će radnici kontrolirati poteze uprave i tako preduhitriti svaki njen pokušaj da im našteti, a u isto vrijeme preko njega će se sve više upoznavati s poslovanjem Uljanika.

Kao što smo i ranije aktivno sudjelovali u radničkim štrajkovima u Hrvatskoj, tako i sada izjavljujemo kako ćemo dati svu raspoloživu pomoć borbi radnika Uljanika. Stoga podržavamo i najavljeni prosvjed u četvrtak 15. veljače te ovim putem zovemo sve radnike Uljanika, radnike i borbene sindikate drugih tvrtki, te građane Pule i svih drugih gradova da dođu na prosvjed.

NE DAMO ULJANIK!