Predstavnici Stožera za obranu brodogradnje-Uljanik (SZOBU) u današnjem se priopćenju osvrću na medijske navode člana Sindikata metalaca Hrvatske (SMH) koji, zajedno sa Sindikatom Istre, Kvarnera i Dalmacije (SIKD), još uvijek odbija suradnju sa radničkim Stožerom koji zasad ima podršku Jadranskog sindikata. Priopćenje objavljujemo u cijelosti:

U članku Jutarnjeg lista dana 15.3.2018. navedene su izjave našeg člana Denija Širola i člana Sindikata metalaca Hrvatske (SMH) Đine Šverka.

Naši stavovi i mišljenja su čitljivi iz izjava g. Širola.

Ovim putem želimo odgovoriti g. Šverku na njegove teze i izjave, kao i njegovim istomišljenicima, da im bude jasnije kad se već prave da su kristalno jasne stvari – nejasne.

G. Šverko je član Nadzornog odbora otprilike već pet godina i znao je što rade, što se sprema i u kakvoj smo situaciji. Zajedno s g. Kutlačom, koji je iz Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije (SIKD), sjedio je u istom tom NO. Do sada je poduzeo – NIŠTA!

Radio je za svoje i za interese uprave. Pa smo danas tu gdje jesmo. Navodi kako se još nisu odredili prema Stožeru za obranu brodogradnje Uljanik – nisu istiniti. Kad smo im ponudili suradnju, oni, SMH i SIKD, su to s preglasavanjem Jadranskog sindikata (JS) – ODBILI!

Mi smo o tom preglasavanju detaljno pisali i to smo objavili, baš zato što nam je te, mutne vode, svaljivanja odgovornosti, nerada, poteza štetnih za radnike, i svih ostalih loših politika od strane dva navedena sindikata – DOSTA! Naša misao vodilja je TRANSPARENTNOST! To je nepoznat pojam kod navedenih sindikata.

Sad oni, SMH i SIKD, našu transparentnost koriste kao izgovor da NE SURAĐUJU s nama i s JS-om? To je izdaja! To je samo potvrda da im niti radnici, niti radnička prava, a niti Uljanik nisu bitni.

Sve navedeno je i razlog osnivanja SZOBUa. Sva njihova djela i nedjela. Mi radnici smo odlučili reći – DOSTA. Ne želimo biti pasivni promatrači svoje propasti u njihovoj režiji. Možemo samo pogađati što je njima bitno. Vrijeme će pokazati.

Mi se ne postavljamo iznad nikoga jer mi, RADNICI, želimo da oni, SINDIKATI, rade svoj posao, a što do sada nisu.

Ako je g. Šverka netko fizički ili verbalno i napadao, mi tome nismo bili svjedoci, niti imamo takvih saznanja. Ako se nešto slično i dogodilo, to je trebao prijaviti, iako takve izjave mirišu na klasičan spin. Skretanje teme na nebitno, a to je puno puta viđeno od strane sindikata. Mi, dakle članovi SZOBU, jesmo legalisti. Te i takve metode ne podržavamo.
S obzirom na dosadašnji rad g. Šverka i njegove rezultate, iako ih nikako ne podržavamo, svakako možemo razumjeti i takve reakcije. Mišljenja smo da je korijen odbijanja suradnje ovih dvaju sindikata strah od razotkrivanja svega što je dovelo do sadašnje situacije i odgovornosti za isto.

SZOBU će prihvatiti i prihvaća svačiju pomoć unutar i izvan Uljanika te ćemo učiniti sve što je u našoj mogućnosti da spasimo što više radnih mjesta i da spasimo Uljanik kakav znamo danas.

Ovim putem pozivamo SVE radnike da po svom VLASTITOM mišljenju i savjesti pruže potporu ili Stožeru za obranu brodogradnje Uljanik i Jadranskom sindikatu ili Sindikatu metalaca Hrvatske i Sindikatu Istre, Kvarnera i Dalmacije.

Neka radnici odluče. Nas toga nije strah.

A Vas g. Šverko?

S poštovanjem,

Stožer za obranu brodogradnje Uljanik