Povodom nedavnog sramotnog otkaza Predragu Sekuliću, predsjedniku sindikata Nova Solidarnost i koordinatoru Stožera za obranu Rafinerije nafte Sisak, napisali smo proglas potpore i odlučili kontaktirati neke sindikate kako bismo ga zajedno potpisali i poslali poruku radnicima u Sisak – niste sami!

Sigurno je do mnogih od vas došla vijest da je predsjednik sindikata Nova solidarnost i koordinator Stožera za obranu Rafinerije nafte Sisak Predrag Sekulić dobio otkaz. Čelnici INA-e kao razlog navode da je odavao poslovne tajne, nanosio štetu ugledu poslodavca, kršio interne akte, pravilnike i poslovne kodekse. No to su sve izgovori da se sakrije pravi razlog odluke o otkazu: ušutkivanje borbenog sindikalista koji je uporno i dosljedno ukazivao na nepravilnosti u poslovanju INA-e, borio se za opstanak sisačke Rafinerije i očuvanje radnih mjesta. Prije Sekulića, ista stvar (dobivanje otkaza) dogodila se još dvojici članova Nove Solidarnosti, Ivanu Plazaniću (utemeljitelju sindikata) i Ivici Mikasu. O njihovim otkazima se vode sudski postupci, a isto se sprema i Sekuliću. Dobro znamo da sudovi, često pod utjecajem moćnih poslodavaca čiji je interes (koji je suprotan radničkom) u pitanju, odluke donose u najkraćem mogućem roku.

Ono što vodstvo INA-e želi postići ovakvim postupcima jest da se začepe usta sindikalistu koji upozorava javnost o namjernom upropaštavanju INA-e, a pogotovo Rafinerije u Sisku, koju se unatoč dobrim poslovnim rezultatima i pozitivnom poslovanju prikazuje kao neisplativu i suvišnu. Borba Nove solidarnosti i Stožera za obranu Rafinerije nafte Sisak traje tri godine, u sklopu koje su organizirane mnoge borbene akcije i brojni medijski istupi, a ta borba je prije zadnjih događaja donijela Sekuliću dvije opomene pred otkaz. Zadnji potezi rukovodstva INA-e jasno pokazuju da im je cilj u korijenu zatrti svaku ozbiljniju radničku borbu i ako uspiju u tome položaj radnika sisačke Rafinerije će se dodatno pogoršati, a uzročno će imati negativne posljedice za sve radnike u Hrvatskoj. Zato im to ne smijemo dozvoliti!

Koliko radnici Rafinerije u Sisku cijene i stoje iza Sekulića pokazuje peticija protiv njegovog otkaza koju je potpisalo oko 600 od ukupno 640 radnika Rafinerije. Treba istaknuti i da borba sindikata Nova solidarnost nije samo vezana uz Rafineriju, oni su nerijetko podržavali i druge radnike i sindikate u njihovim prosvjedima i štrajkovima. Višegodišnja dosljedna borba radnika sisačke Rafinerije stvorila je jake temelje za razvoj radničke solidarnosti, i mnogim radnicima i sindikatima može poslužiti kao primjer.

Zbog svega prethodno nabrojanog mi, dolje potpisani radnici i sindikati, ovim proglasom izražavamo našu punu i bezrezervnu podršku Predragu Sekuliću, Ivanu Plazaniću i Ivici Mikasu. Ujedno pozivamo sve sindikate, kao i radnike u Hrvatskoj (i šire) da podrže borbu sindikata Nova solidarnost i Stožera za obranu Rafinerije nafte Sisak, jer je to ujedno i njihova borba, kao što je i stabilna sisačka Rafinerija zajedničko dobro.

NE DAMO RAFINERIJU, NE DAMO INU!

Carinski sindikat Hrvatske
Hrvatski nezavisni sindikat radnika komunalnih djelatnosti i javnih usluga
Nezavisni cestarski sindikat
Nezavisni sindikat Brodosplita
Nezavisni sindikat Zvečevo
Novi sindikat
Regionalni industrijski sindikat (RIS)
Samostalni sindikat zaposlenika studentskih centara RH
Sindikat Istre, Kvarnera i Dalmacije
Sindikat kabinskog osoblja zrakoplova (SKOZ)
Sindikat Preporod
Sindikat strojovođa Hrvatske
Sindikat zagrebačkog holdinga-ZET Zagreb
Sindikat zaposlenih u zaštitarskoj djelatnosti
TEHNOS-Strukovni sindikat radnika HEP-a
Udruga Kamensko