Radi neisplate plaće od kolovoza i konstantnih pritisaka koji im ugrožavaju živote, pirotehničari Mungosa jutros su se okupili pred HCR-om te se sastali s ravnateljem Centra i direktorom tvrtke Mungos. Probleme je potrebno iznijeti i višoj instanci te sutra idu na sastanak u MUP, a na posao se ne vraćaju dok se problemi ne riješe.

Umjesto da se nakon potpisivanja Kolektivnog ugovora, 30. srpnja 2016, radni uvjeti pirotehničara Mungosa poprave, priča je dobila silaznu putanju. Jutros su se pirotehničari okupili u Sisku ispred zgrade Hrvatskog centra za razminiranje tražeći sastanak s ravnateljem HCR-a Draženom Jakopcem i direktorom tvrtke Mungos razminiranje d.o.o. Damirom Magdićem.

Ispričali su o novo-starim problemima – puna plaća im nije isplaćena od kolovoza, za taj mjesec cijela je tvrtka dobila 4.000 kn bruto, a iako je ostatak, kao i plaću za rujan trebalo isplatiti do kraja mjeseca, isplaćeno je samo 30 posto. Nastavljaju se i pritisci radi trke za kvadratima koja je prošli tjedan odnijela još jedan život. Direktor tvrdi da je za isplaćivanje plaće potrebno prvo odraditi neke projekte, tj. Bobare koje trenutno razminiraju, no rekli su da to ne dolazi u obzir.

“Nakon tragedije ne želimo ući u radilišta dok se ne stvore uvjeti za siguran rad. Nema smisla raditi jer nam ne mogu platiti. Kad smo ravnatelja pitali zašto nas nije dokapitalizirao ili bilo što drugo, nije imao odgovora”, rekao nam je Zdravko Balon, pirotehničar Mungosa.

Neobično je kako su u zadnja dva mjeseca na račun Mungosa sjele dvije ovrhe, a prije toga, unazad desetak godina nitko. Pirotehničari sumnjaju da je riječ o podmetanjima radi kolektivnog ugovora, jer se tim ovrhama opravdava nemanje novaca za plaće. Drugi je razlog neisplate tvrdnja nadređenih da se radi premalo kvadrata i da treba još više, čime bi se zapravo smanjila cijena kvadrata. Trenutno rade 300 do 400 ili više na dan.

Sutra je dogovoren sastanak u Ministarstvu unutarnjih poslova s pomoćnicom ministra, jer je ministar na putu. “U MUP idemo sa zahtjevom ili da se do Nove godine Mungos prebaci u HCR ili da i dalje budemo u vlasništvu HCR-a, ali s jasno određenim pravilima igre po kojima bismo mi mogli raditi normalno, bez pritiska, bez obzira na cijenu kvadrata i broj kvadrata”, rekao je Balon.

Mungosi su trenutno blizu završetka projekta “Prosjeke, putovi i šumske površine na području Bobara i Ivanovca” započetog u ožujku 2016., a za kraj su im ostali najteži dijelovi. Zahtjevi za velikim brojem kvadrata kojima se uvjetuje plaća neprestano prisiljavaju pirotehničare da ponovno i ponovno riskiraju svoje živote. Nedavna smrt Vilsona Kulaša potresla je javnost, no očito ne i Upravu koja se ne prestaje igrati s ljudskim životima. Najbolje rješenje i za Mungose i za pirotehničare privatnih tvrtki ostaje micanje razminiranja s tržišta.

Besplatno se pretplatite na dvotjedni izbor članaka Radničkog portala.