Diljem Hrvatske danas je održan desetominutni štrajk vozača i ostalih prometnih radnika, a u Zagrebu je održan i kratki prosvjed pred nadležnim ministarstvom. Današnja akcija upozorenja najava je generalnog štrajka kojeg vozači planiraju održati 9. rujna kada bi mogla stati cijela Hrvatska, ako Vlada nastavi s ignoriranjem radničkih zahtjeva.

Danas u 10 sati započela je desetominutna obustava rada u organizaciji Sindikata prometa i veza Hrvatske i Udruge sindikata vozača i prometnih radnika (USVPRH). Za to vrijeme stale su autobusne linije, nisu radili radnici na autobusnim kolodvorima i u linijskom prijevozu putnika, osim autobusa na brzim cestama i autoputevima. Prema informacijama Sindikata prometa i veza, štrajku se odazvalo više od 85 radnika javno linijskog prijevoza u cijeloj Hrvatskoj.

Vozači su se u Zagrebu okupili ispred zgrade Velesajma te je tridesetak autobusa odande krenulo do Ministarstva mora, prometa i infrastrukture na Prisavlju. Ovim akcijama povod je nereagiranje nadležnog ministarstva na njihove probleme. Vozači traže hitan sastanak s premijerom Andrejem Plenkovićem i ministrom Olegom Butkovićem kako bi im izložili svoje zahtjeve – povećanje plaće, sklapanje granskog kolektivnog ugovora, uvođenje statusa službene osobe kako bi se vozače zaštitilo od svakodnevnih napada, vrijeđanja i maltretiranja te donošenje Pravilnika o obavljanju javno linijskog prijevoza putnika. Današnja akcija najava je općeg štrajka koji će započeti 9. rujna, ako Vlada i Ministarstvo ne ispune zahtjeve.

Ispred Ministarstva prometa održana je konferencija za medije na kojoj su govorili Stjepan Lisičak, predsjednik Sindikata prometa i veza Hrvatske, Ante Jelić, predsjednik Udruge sindikata vozača i prometnih radnika i Hrvoje Meštrović, predsjednik Udruge hrvatskih autobusnih javno linijskih prijevoznika.

“Linije javnog prijevoza nisu regulirane na području Hrvatske pa nam poslodavci javno linijskog prijevoza nisu bili u mogućnosti pomoći, iako su imali volje. Zbog toga smo mi kao sindikat bili prisiljeni pisati dopise Vladi i ministarstvima, da stavimo naše zahtjeve na stol i argumentiramo ih. Međutim, nitko se do sada nije odazvao, stoga smo morali reagirati da ih potaknemo na razgovor. Naši zahtjevi su povećanje plaće, izrada granskog kolektivnog ugovora kojim bi donekle zaštitili naše radnike. Također, zahtijevamo da se vozačima da status službene osobe. Ministar se tek jučer odazvao i pozvao nas na razgovor u idući utorak u 9 sati. Ako ne bude dogovora, napravit ćemo kako smo i najavili, opći štrajk 9. 9. kad počinje školska godina, a u tom dijelu će se uključiti i gradski prijevoznici”, rekao je Stjepan Lisičak.

Ante Jelić rekao je da je u prosvjednoj koloni sudjelovalo tridesetak autobusa, a da je oko 20 moralo biti otkazano jer je bilo najavljeno 30. Veliki odaziv na razini Hrvatske pokazuje da Sindikat i Udruga imaju potporu: “Ako na sastanku ne budemo dobili konkretne podatke i dok ne vidimo odlučnost u rješavanju problema, nećemo odustati od najavljenog štrajka. Potporu smo dobili, svi su u županijama odradili korektno, vozači su odlučni i stoje iza nas, i sigurno ćemo provesti u djelo što smo naumili. Nećemo odustati od izrade granskog kolektivnog ugovora i od zahtjeva za statusom službene osobe. U utorak ćemo vidjeti kako će ministar reagirati. Neki dan je imao malo bahat stav kad je odmahnuo rukom na zahtjeve vozača. Vozače se ne može podcjenjivati i to smo danas pokazali. Ako ne shvati ovu poruku, stat će cijela Hrvatska. Nama je cilj zaštititi vozače, u zadnjih nekoliko godina otišlo je van 2400 vozača – moramo sve učiniti da zaustavimo odlazak”, rekao je Jelić.

Uz vozače, prosvjed upozorenja najavio je i Sindikat hrvatskih učitelja 5. rujna na Markovom trgu. Njihovi zahtjevi su povećanje plaća i status službene osobe za učitelje i profesore zbog sve učestalijih napada učenika i roditelja na njih. Sindikalne akcije su najavile i medicinske sestre i liječnici, jer je stanje u zdravstvu također alarmantno – plaće su niske i nedostaje velik broj radnika pa je opterećenje za preostale puno veće. Prije dva tjedna vozači Ubera stupili su u osmosatni štrajk. Njihovi bi se zahtjevi glasnije čuli da se pridruže vozačima autobusa u štrajku početkom školske godine. Budući da je situacija svuda loša, a da Vlada pokazuje nemar i nezainteresiranost, nema druge nego prisiliti ih na reakciju zajedničkim akcijama i povezivanjem radnika iz različitih sektora. Jedna velika zajednička akcija jača je od nekoliko samostalnih.

Radnička pisma

Radnički portal objavljuje radnička pisma te ovim putem pozivamo sve radnice i radnike da nam se obrate s pričom s vlastitog radnog mjesta koju bismo onda objavili (moguće je i anonimno) na portalu. Cilj radničkih pisama jest u konkretnom raskrinkavanju pojedinačnih slučajeva eksploatacije i u podizanju svijesti o stanju radničke klase danas u kapitalizmu.

Radnička pisma možete slati u inbox FB stranice Radničkog portala ili na e-mail: urednistvo@radnicki.org