U organizaciji Inicijative za obranu Uljanika, u Puli je jučer održan prosvjed za obranu Uljanika. Pred nekoliko stotina građana, borbeni sindikalisti i aktivisti poslali su jasne poruke potpore opstanku našeg slavnog brodogradilišta koje se danas nalazi u alarmantnoj situaciji radi višegodišnjeg kriminalnog i neprijateljskog upravljanja parazitske uprave. U takvoj situaciji, radnici i sindikati Uljanika pod hitno moraju formirati Stožer za obranu Uljanika.

Tristotinjak građana okupilo se jučer na pulskom trgu Portarata na prosvjedu “Ne damo Uljanik ne damo Pulu!” kojeg je organizirala Inicijativa za obranu Uljanika. Bio je to važan skup kojim se nastojala poslati jasna poruka potpore opstanku brodogradilišta Uljanik i radnih mjesta. Prosvjed se održao uoči današnje skupštine dioničara na kojoj je donijeta odluka o dokapitalizaciji, a traži se i novi strateški partner.

U ime organizatora, okupljenima su se obratili Marko Milošević i Željko Marković.

“Svima nam je jasno da svjedočimo procesu u kojem se ispod stola vrši zadnja podjela karata između IDS-a i ostalih političkih igrača i interesnih grupa povezanih s upravom Uljanika i potencijalnih investitora koji napeti kao puške čekaju da, nakon skupštine dioničara, ulete u vlak zvan “restrukturiranje” i podijele plijen na ruševinama slavnog Uljanika. Ta igra traje od 2000. godine, barem javno, kada je tadašnji istarski župan Ivan Jakovčić zamislio pretvaranje Uljanika i pretvaranja pulske luke u utočište dokonih bogataša. Po prokušanom receptu uništi, pa prodaj Uljanik bi zajedno s Pulom, iz višetisućljetnog ponosnog i prkosnog grada, bio pretvoren u jeftinu turističku destinaciju s uništenom brodogradnjom i potplaćenim, sindikalno nezaštićenim i obespravljenim konobarima/icama, čistačima/icama i lučkim radnicima/icama. Da bi se zaustavilo daljnje čerupanje Uljanika i pretvaranje Pule u mjesto izrabljivanja gdje će samo odabrani ubirati profit parazitirajući na grbači radne većine, potrebno je jedinstvo i opća mobilizacija javnosti u otporu prema tajkunizaciji Pule i solidarnost s radnicima i sindikatima Uljanika u predstojećoj borbi”, rekli su organizatori i nabrojali niz uništenih pulskih poduzeća zadnjih 20-ak godina.

Nakon uvodnog govora organizatora, pročitano je pismo potpore Predraga Sekulića, borbenog sindikalista i radnika sisačke Rafinerije, te načelnika Stožera za obranu Rafinerije. Potom je govorio predsjednik sindikata Tehnos (HEP) Denis Geto.

Samo jedinstvo radnika i građana može spriječiti zlonamjerni kapital. To je uspjelo Civilnom frontu u Kopru i mora uspjeti i Inicijativi za obranu Uljanika. Mora se spriječiti razaranje industrijskog ponosa Pule, Istre i regije.

“Brodogradilište Uljanik je još uvijek u većinskom vlasništvu malih dioničara, državnih agencija i fondova. Nakon dokapitalizacije kojoj se zeleno svijetlo misli dati na sutrašnjoj skupštini doći će do privatizacije kojom će vlasništvo preuzeti velike korporacije ili pojedinac tajkun nakon čega će uslijediti drastično smanjenje broja radnika. Privatizacija je pljačka i recept kojim se otimaju javna dobra i društveno vlasništvo, ali ne mora tako biti. Nije istina da industrija u Hrvatskoj ne može biti konkurentna, to je neoliberalna agenda. Namjerno skrivaju problem korupcije, loše poslovne odluke politički postavljanih rukovodioca ili nedostatak volje subvencija državnih strateških grana proizvodnje što brodogradnja jeste. Sindikat Tehnos neće dozvoliti privatizaciju HEP-a, a branit ćemo solidarno i Uljanik ukoliko nas pozovete”, rekao je Geto.

U ime Radničkog portala i inicijative Za radnički Karlovac okupljenima se obratio Dimitrije Birač i istaknuo nužnost osnivanja Stožera za obranu Uljanika kao nadsindikalnog tijela.

“Ovo nije samo prosvjed za radnike Uljanika, već i za radnike čitave Hrvatske, posebice za radnike 3. Maja. Uprava Uljanika se godinama bogatila na leđima radnika, a u vremenu kada je saznala da neće imati za plaće radnicima sebi isplaćivala milijunske bonuse. Lokalna i državna vlast direktno podržavaju kapital i upravu. Usto, tri sindikata su razjedinjena i radnici gube vjeru i povjerenje u sindikalno djelovanje. Radnici Uljanika, natjerajte sindikalna rukovodstva vaših sindikata na koordinirano djelovanje u vašem cilju. Ako to ne žele, smijenite ih i dovedite nove ljude. Sada je nužno formirati jedno tijelo koje će sve sindikate ujediniti- Stožer za obranu Uljanika. Ono mora izabrati jednog koordinatora koji će se obraćati javnosti i usmjeravati svu energiju radnika. To tijelo će komunicirati i sa širom lokalnom zajednicom i Hrvatskom, povezivati se s ostalim radnicima diljem Hrvatske i pripremati industrijsku akciju ukoliko riječi ne upale. Situacija je izvanredna, da nije ne bismo večeras ni bili ovdje”, rekao je Birač te pozvao Puležane da smjene lokalnu vlast ako neće raditi u radničkom interesu.

Prosvjednicima se obratio i Borut Olenik iz slovenske inicijative Civilni front “Vstani Primorska-vstani Slovenija” koja se formirala protiv privatizacije luke Koper.

“Hrvatska ima prekrasnu i ogromnu obalu na kojoj se turizam može razvijati stoga nema nikakve logike da bi Uljanik, sa tradicijom brodogradnje od 160 godina, bio prepušten kapitalističkim lopovima. To je nedopustivo. U Izoli smo imali isti slučaj- lokalni lopovi su prodali zemljište, a ljude poslali na cestu. Iste namjere su bile i u luci Koper, ali su se tome oduprli radnici luke Koper, te ujedinjeni i snažni sindikat i lokalno stanovništvo. Samo jedinstvo radnika i građana može spriječiti zlonamjerni kapital. To je uspjelo Civilnom frontu u Kopru i mora uspjeti i Inicijativi za obranu Uljanika. Mora se spriječiti razaranje industrijskog ponosa Pule, Istre i regije. Slovenci i Hrvati su se uvijek dobro razumjeli. Netoleranciju potpaljuje politika kako bi skrenula pažnju s krađe naše imovine. Zajednički neprijatelj svih nas je kapital i njegove sluge koji ne mare za životni standard nas, većine stanovništva. Braćo i sestre, bez predrasuda, zajedno smo nepobjedivi. Uz vas smo”, kazao je Olenik.

Sada je nužno formirati jedno tijelo koje će sve sindikate ujediniti- Stožer za obranu Uljanika. Ono mora izabrati jednog koordinatora koji će se obraćati javnosti i usmjeravati svu energiju radnika. To tijelo će komunicirati i sa širom lokalnom zajednicom i Hrvatskom, povezivati se s ostalim radnicima diljem Hrvatske i pripremati industrijsku akciju ukoliko riječi ne upale.

Podršku su govorima istaknuli i predstavnici Novog sindikata- predsjednik Mario Iveković i glavni tajnik Tomislav Kiš.

“Ovo nije samo borba za Uljanik, već i za Pulu, Istru i Hrvatsku. Na temu privatizacije imam dug i težak staž. Prije 24 godine počeo sam borbu protiv pokvarenih političara i kvazi gospodarstvenika, popularnog Gazde. Tada kao sindikat nismo imali šanse jer nitko nije podržavao borbu protiv privatizacije, građani su bili zaluđeni time da će nam biti bolje. Za razliku od onda, danas su građani na ulici, a nema sindikata. To je nešto nakaradno, to se ne smije događati. Zaštita Uljanika nije monopol nikoga, pa ni sindikata. Zaštita Uljanika je naša obaveza i pravo svih građana. Ne možemo sjediti doma i piti čaj dok se krčmi ono malo što je ostalo. Nadam se da će sindikati u Uljaniku surađivati, a sindikati moraju znati da danas više nema sindikalne borbe bez podrške građana. Puležani, podržite radnike jer bez vas ne mogu”, rekao je Iveković.

Između govora, na prosvjedu je bilo i glazbenih dionica u izvedbi pulskog zbora Praksa.

Kao član Uljanik grupe, slavno pulsko brodogradilište danas se nalazi u kritičnom stanju. Parazitska uprava godinama je nanosila štetu tvrtki iznutra, namjerno poslovala loše, ugovarala poslove koje nije mogla izvršiti na vrijeme, tvrtku i radništvo dovela na rub propasti, a sebi usput isplaćivala milijunske bonuse. Situacija je doživjela kulminaciju prošli mjesec kada su radnicima kasnile plaće radi čega je zamalo izbio štrajk.

Svrha njihovog kriminalnog upravljanja leži u zemljišnim spekulacijama- Uljanik se nastoji smrviti i preseliti kako bi se na istom mjestu sagradio luksuzni nautičko-turistički kompleks poduzetnika Danka Končara koji u svemu ima podršku lokalnog političkog moćnika Ivana Jakovčića.

U takvoj situaciji, gdje radnici kontra sebe imaju umreženi i dobro organizirani savez klasnih neprijatelja, osnivanje Stožera za obranu Uljanika kao nadsindikalnog tijela postaje nužnost. Čelnici triju sindikata u Uljaniku (SIKD, SMH, Jadranski sindikat) već su svojim nedolaskom na jučerašnji prosvjed pokazali svoju krajnju neozbiljnost i nedoraslost zadatku. Radnici na njih moraju izvršiti pritisak za osnivanjem Stožera, po uzoru na sisačku Rafineriju i kutinsku Petrokemiju.

Radnička pisma

Radnički portal kreće s objavljivanjem radničkih pisama te ovim putem pozivamo sve radnice i radnike da nam se obrate s pričom s vlastitog radnog mjesta koju bismo onda objavili (moguće je i anonimno) na portalu. Cilj radničkih pisama jest u konkretnom raskrinkavanju pojedinačnih slučajeva eksploatacije i u podizanju svijesti o stanju radničke klase danas u kapitalizmu.

Radnička pisma možete slati u inbox FB stranice Radničkog portala ili na e-mail: urednistvo@radnicki.org