Službenom podrškom državnom udaru u Venezueli hrvatska Vlada svrstala se u imperijalističku koaliciju i još jednom svima pokazala svoj kompradorski stav i ulogu. Ovim priopćenjem osuđujemo sramotni čin hrvatske Vlade te zastupamo i podupiremo jedino demokratsko rješenje – slobodu izbora samog naroda Venezuele, bez ekonomske sabotaže i prijetnje oružanom intervencijom.

Za demokratsko rješenje postojeće krize u Venezueli!

Hrvatska Vlada podržala je imperijalistički savez koji upravo provodi i podržava državni udar u Venezueli, rušeći demokratski i legitimno izabranog predsjednika Madura i pokušavajući na njegovo mjesto postaviti neizabranog i nelegitimnog političara Guaida. Ovim se sramotnim i niskim činom svrstala uz antidemokratske snage, a sve pod smiješnim izgovorom brige za hrvatsku zajednicu u Venezueli.

Miješanje Vlade u unutrašnje poslove neke države nije novost, jer smo to vidjeli na nedavnom primjeru BiH kada također nije prihvatila rezultate održanih izbora.

Međutim, trenutna podrška imperijalistima ima veći značaj tako što je još jedna potvrda polukolonijalnog statusa naše zemlje. Kao ni na području unutarnje politike, aktualna Republika Hrvatska nema nikakvu nezavisnost ni na polju vanjske politike, budući da je u stanju priznati najobičniji državni udar, ako je taj u interesu njezinog gospodara.

Ovaj čin hrvatske Vlade još je licemjerniji time što je dala podršku nekima od najvatrenijih protivnika Venezuele među europskim čelnicima: Macronu koji je nedavno silom pokušavao ugušiti socijalne nemire u svojoj zemlji, Federici Mogherini koju nitko nije birao na bilo kakvim izborima i Donaldu Tusku, tipičnom eurokratu kojeg isto tako nitko nije birao na bilo kakvim demokratskim izborima.

Politika aktualnog predsjednika Madura puna je političkih, društvenih i ekonomskih problema, ali njih mogu i moraju riješiti jedino stanovnici Venezuele, a ne imperijalisti koji su svojom obranom “demokracije i ljudskih prava” već dokazali na primjeru Iraka, Libije ili Sirije koliku destruktivnu moć imaju.

Odlučno i čvrsto se protivimo sramotnoj potpori hrvatske Vlade imperijalističkoj koaliciji!

Izražavamo podršku demokratskom rješenju koje uključuje pravo venezuelanskog naroda da slobodno, samostalno i demokratski odlučuje o rješenju postojeće krize te o svojoj budućnosti, bez ekonomske sabotaže i bez prijetnje oružanom intervencijom.

PROTIV IMPERIJALIZMA!
ZA SLOBODU IZBORA NARODA VENEZUELE!

Radnička pisma

Radnički portal objavljuje radnička pisma te ovim putem pozivamo sve radnice i radnike da nam se obrate s pričom s vlastitog radnog mjesta koju bismo onda objavili (moguće je i anonimno) na portalu. Cilj radničkih pisama jest u konkretnom raskrinkavanju pojedinačnih slučajeva eksploatacije i u podizanju svijesti o stanju radničke klase danas u kapitalizmu.

Radnička pisma možete slati u inbox FB stranice Radničkog portala ili na e-mail: urednistvo@radnicki.org