Točno trinaestog dana štrajka radnica i radnika Studentskog centra njihova je borba polučila opipljive rezultate.

Sindikalni predstavnici su s ministrom znanosti i obrazovanja Pavom Barišićem postigli dogovor da će se pristupiti potpisivanju kolektivnog ugovora. Štrajkaši se sutra, u znak dobre volje, vraćaju na posao, ali sam štrajk će trajati do ispunjenja njihovih zahtjeva, točnije do potpisivanja kolektivnog ugovora.

“Pregovori u Ministarstvu znanosti su tekli očekivano. Računali smo na dvije varijante: ili će biti u ozbiljnom i konstruktivnom tonu ili neće, pa ćemo ih ocijeniti kao zavlačenje, s ciljem da se štrajkaši umore”, o današnjim događajima govori član štrajkaškog odbora Tomislav Kiš, inače glavni tajnik Novog sindikata.

“Ono što je do sada bilo maglovito, a to je tko je nadležan potpisati kolektivni ugovor, sada je riješeno: to je sanacijski upravitelj, koji se više ne može skrivati”, dodaje Kiš.

“Dogovoreno je da u srijedu počnu razgovori – naglašavam razgovori, a ne pregovori – o uvjetima potpisivanja kolektivnog ugovora i prekidu štrajka. Razgovori stoga što će strane u njima biti sanacijski upravitelj i štrajkaški odbor. Ministar je dao otprilike tjedan dana da se to riješi, ali mislim da ćemo uspjeti i ranije”, nastavlja sindikalist.

Još jednom naglašava da štrajk nije prekinut i da se radnice i radnici na svoja radna mjesta vraćaju u znak dobre volje: ako štrajkaši odbor procijeni da druga strana opet zavlači dok traju razgovori, donijet će odluku o nastavku akcija.

U dosadašnjem tijeku štrajka Tomislav Kiš ocjenjuje da su bila presudna dva momenta: prva tri dana, kada su se radnice i radnici okupili, kada su se počele razobličavati manipulacije i metode razbijanja štrajka, a drugi je bio dolazak štrajkaša u četvrtak, 24. studenoga na Markov trg, gdje su svojim zahtjevima i bukom “inkomodirali” članove Vlade.

Više o štrajku u Studentskom centru, o njegovom dosegu i značenju za uključene radnice i radnike, za studentice i studente, kao i za sve radne ljude, možete doznati na večerašnjoj tribini Studenti uz radnike SC-a – nužnost povezivanja radnika i studenata koja će se održati na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu.