Šestotinjak radnika Đure Đakovića u Slavonskom Brodu štrajka peti dan radi neisplate plaća za rujan, a u petak najavljuju i dolazak u Zagreb. Osim štrajka solidarnosti radnika ostalih društava grupacije Đuro Đaković, sada je važna i potpora školskih sindikata koji su u štrajku već 15 dana. Postignuto zajedništvo prosvjetnih i metalskih radnika bilo bi jasna poruka kapitalističkoj državi.

Oko 600 radnika grupacije Đuro Đaković započelo je 24. listopada u Slavonskom Brodu štrajk radi neisplaćenih plaća za rujan, kao i nedostatka jamstava da će do isplate doći. Štrajk je danas ušao u peti dan, i trajat će sve dok plaće ne budu isplaćene ili dok ne stignu čvrste garancije za njihovu isplatu. Štrajku je prethodilo petodnevno neuspjelo mirenje. Od pet društava koje sačinjavaju grupaciju, u štrajk su ušli radnici njih triju u kojima nisu stigle plaće (Specijalna vozila, Industrijska rješenja, ĐĐ grupa).

Poslovanje tvrtki otežano je zbog otkazivanja financiranja od strane Zagrebačke banke, a plaće nisu isplaćene jer još uvijek nije pronađena zamjenska banka. U preostala dva društva (Strojna obrada, te Energetika i infrastruktura) plaće za rujan su isplaćene. Đuro Đaković ima ugovorene poslove do 2021. godine, ali zbog otkazivanja financiranja od strane Zagrebačke banke likvidno poslovanje nije moguće. Organizator štrajka, Sindikat metalaca Hrvatske (SMH), zbog svega je od Nadzornog odbora zatražio imenovanje kriznog menadžmenta, a isto je prethodno zatraženo i od Vlade RH jer se radi o problemu koji traje nekoliko zadnjih mjeseci. Na dan kad je počeo štrajk održana je i press konferencija u organizaciji SMH i SSSH; na njoj je prozvana i Vlada zbog višemjesečnog nenalaženja rješenja za financiranje, budući da je država vlasnik 37,8 posto dionica Đuro Đaković grupe d.d. Osim države, najveći pojedinačni vlasnik je domaći kapitalist Nenad Bakić koji ima 17,7 posto učešća u kapitalu, dok mali dioničari imaju oko 30 posto. To je stanje na dan 30.10.2019.

Grupacija Đuro Đaković sastoji se od društva Đuro Đaković Grupa d.d. i četiri društva u kojima je Đuro Đaković Grupa d.d. većinski vlasnik. Specijalna vozila d.d. bave se proizvodnjom tenkova i borbenih oklopnih vozila, te podrškom vozilima i njihovom održavanju. Osnovna djelatnost Industrijskih rješenja d.d. je razvoj, projektiranje, inženjering i proizvodnja industrijskih postrojenja, kao i proizvodnja segmenata industrijskih postrojenja i čeličnih konstrukcija. Strojna obrada d.o.o. bavi se remontom komponenti tračničkog programa (osovinski sklopovi za lokomotive i vagone), proizvodnjom prijenosnika snage i ventila za naftnu industriju. Energetika i infrastruktura d.o.o. opskrbljuje energentima i uslugama firme u industrijskoj zoni Đuro Đaković.

Kratki pregled povijesti Đure Đakovića, tvrtke koja će uskoro proslaviti 100 godina postojanja, izgleda ovako: firma je osnovana 1921. kao „Prva jugoslavenska tvornica vagona, strojeva i mostova d.d. Brod na Savi“. Sve do kraja Drugog svjetskog rata broj radnika kretao se otprilike između 1000 i 2000. Do istinskog procvata firme dolazi nakon rata, kada je na povijesnu pozornicu stupio jugoslavenski socijalizam. Tada firma i mijenja ime u spomen na Đuru Đakovića, heroja radničkog i socijalističkog pokreta ubijenog 1929. od strane policije Kraljevine Jugoslavije. Socijalizam donosi stvarni prosperitet i razvoj; 1950-ih se proizvodnja širi na kotlovska postrojenja, 1960-ih na opremu za naftnu industriju, a 1970-ih se uključuje u gradnju nuklearnih elektrana i tvornica u Jugoslaviji i svijetu. 1980-ih je sve to prošireno proizvodnjom kombajna, tenkova i opreme za preradu zemnog plina, pa 1986. godine Đuro Đaković ima preko 16 000 zaposlenih. Povratkom kapitalizma 1990-ih promijenjen je vlasnički oblik – nekoć društveno vlasništvo pretvara se u dioničko društvo. Proizvodnja se drastično smanjuje, broj radnika drastično pada i dolazimo do današnjeg stanja.

O samom štrajku, njegovom toku i stanju u Đuri Đakoviću razgovarali smo s Ivanom Barićem, zamjenikom povjerenika SMH u Specijalnim vozilima d.d. On nam je rekao da je u dva manja društva (Industrijska rješenja i ĐĐ Grupa), koja imaju ukupno 50-ak zaposlenih, u međuvremenu plaća isplaćena 28.10. No plaća nije isplaćena radnicima Specijalnih vozila, a radi se o 612 radnika i oni su svi još u štrajku. Od tog broja radnika, njih 580 učlanjeno je u SMH, tako da sindikalna učlanjenost broji oko 95 posto. Kad je u pitanju dobna struktura zaposlenih, dobar dio njih ima preko pedeset godina, dok ostatak čine mlađi radnici, jer je prije nekoliko godina počelo podmlađivanje kadra. Međutim, problem je što mladi sve više odlaze iz Slavonije, pa tako i iz Đure Đakovića, budući da ne žele raditi za male ili nikakve plaće. Osim 30-ak radnika, svi su zaposleni na neodređeno. Prosječan iznos neto plaće iznosi 5400 kn, a za radnike u proizvodnji ona se kreće između 4200 i 4500.

Barić je dodao kako je ovo prvi put u zadnjih 7-8 godina da plaća kasni, te se prisjetio nekoliko štrajkova zbog kašnjenja plaće 1999. Radničko vijeće je pod kontrolom SMH i ono ima uvid u poslovanje firme, ali izvješća koja dobivaju od poslodavca nisu uvijek kompletna. Istaknuo je i da su zakazale institucije koje imaju uvid u stanje u Đuri Đakoviću – Nadzorni odbor, Skupština, revizija, Vlada. Rekao je da radnici iz ostalih društava, koja nemaju problem sa neisplatom plaće, podržavaju sindikalnu borbu i štrajk. Danas su radnici bili pred zgradom Brodsko-posavske županije u Slavonskom Brodu, a u petak najavljuju i dolazak na Markov trg u Zagreb. U tome će ih također podržati i radnici ostalih društava Đure Đakovića.

U znak solidarnosti sa svojim kolegama, radnici ostalih društava trebali bi organizirati štrajk solidarnosti dok se radnicima iz Specijalnih vozila ne isplate plaće. Kompletna obustava rada u čitavoj grupaciji Đuro Đaković sada je jedini ispravan potez. Osim toga, sada je nužna i podrška školskih sindikata (Sindikat hrvatskih učitelja, Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama, Sindikat Preporod) koji su danas ušli u 15. dan cirkularnog štrajka. Time bi se povezale borbe prosvjetnih i metalskih radnika, što čini važan korak u razvoju klasne svijesti i zajedništva, te šalje jasnu poruku kapitalističkoj državi.