S početkom u 11 sati, danas je započeo štrajk radnica i radnika Hrvatskog ferijalnog i hostelskog saveza (HFHS) na lokacijama u Zadru i Zagrebu. Pokrenut u organizaciji Novog sindikata, razlog štrajka je odbijanje Uprave o kolektivnom pregovaranju te najavljeni outsourcing radnika. Radnici su svojom slogom uspjeli postići paralizu u dva hostela usred turističke sezone što je sjajan signal svim radnicima u turizmu. Osim što se bore za vlastita radna mjesta, plaće i uvjete rada, radništvo HFHS-a i Novi sindikat ovim štrajkom ujedno i krče put i pokazuju novi smjer u razvoju radničkog pokreta u Hrvatskoj – prema borbi u turizmu.

Na lokacijama u Zadru i Zagrebu danas je počeo štrajk radnika Hrvatskog ferijalnog i hostelskog saveza (HFHS), asocijacije omladinskih hostela koja se bavi razvojem omladinskog turizma. Štrajk organizira Novi sindikat, a razlog štrajka je odbijanje pregovaranja o novom Kolektivnom ugovoru, odnosno planirani outsourcing radništva.

S početkom u 11 sati štrajk je započeo u dva grada, a medijima su se tom prilikom ispred hostela HFHS-a obratili predstavnici Novog sindikata. U Petrinjskoj ulici u Zagrebu obratio se Mario Iveković, predsjednik Novog sindikata i predsjednik štrajkaškog odbora.

“Osim što ima ranija dugovanja prema radnicima, Uprava na čelu s Katarinom Miličević prošle je godine otkazala Kolektivni ugovor i odbila pregovarati o potpisivanju novog. U travnju smo krenuli u postupak mirenja tijekom kojeg je Uprava uporno odbijala bilo kakav razgovor, pri čemu valja napomenuti da je s godinama radnicima dodatno smanjivala prava i primanja – osnovice, koeficijente i sl. Konačno, radnici HFHS-a došli su do toga da su postali najjeftinija radna snaga u turističkoj djelatnosti u Hrvatskoj.  Kap koja je prelila čašu jest odluka Uprave od prije desetak dana, prema kojoj su sve radnice u službi čišćenja, te domara, od 1. srpnja odlučili outsourcati u privatnu tvrtku Superčisto d.o.o., koja se navodno nalazi u vlasništvu rođaka jednog od članova Uprave. Mi ovdje imamo spremačice koje rade u HFHS-u preko 35 godina, i one se odjednom tjeraju u novu firmu, vrlo sumnjive kvalitete, koja ima 7 do 9 zaposlenih, a našli smo im i jednu radnicu zaposlenu na crno. Hrvatsko zakonodavstvo to dopušta, radnici su danas potpuno nezaštićeni od ovakvih poteza. Kao odgovor na ignoriranje Uprave oko dugova i kolektivnog pregovaranja, te odluku o outsourcingu, pokrenuli smo štrajk u dva hostela gdje imamo članstvo – Zadru i Zagrebu. To su ujedno i ključni objekti HFHS-a s najvećom zaradom. S obzirom da su svi radnici od sutra zaposlenici nove firme, oni će sutra i prekosutra obavljati poslove, ali će već od ponedjeljka Novi sindikat tvrtki Superčisto d.o.o. najaviti štrajk solidarnosti radnika tvrtke Superčisto prema radnicima HFHS-a, i oni će od utorka opet sudjelovati u štrajku”, rekao je Iveković.

U isto vrijeme, štrajk i press konferencija održani su i u Zadru gdje je govorio glavni tajnik Novog sindikata Tomislav Kiš. Tamo Uprava prijeti da će na radna mjesta štrajkača poslati vanjske radnike iz drugih restorana, na što je Kiš odgovorio da će radnici u tom slučaju biti primorani braniti svoja radna mjesta, ako treba i silom. Kiš smatra kako Uprava smišlja razne nekorektne, bezobrazne i ilegalne načine da zamijeni ljude i skrši štrajk.

Radnici HFHS-a došli su do toga da su postali najjeftinija radna snaga u turističkoj djelatnosti u Hrvatskoj. Kap koja je prelila čašu jest odluka Uprave od prije desetak dana, prema kojoj su sve radnice u službi čišćenja, te domara, od 1. srpnja odlučili outsourcati u privatnu tvrtku Superčisto d.o.o.

Kratko kronološki, Hrvatski ferijalni i hostelski savez je organizacija čiji korijeni sežu u socijalističku Jugoslaviju unutar koje je djelovao kao društvena organizacija zadužena za odmor i rekreaciju djece i mladih. U procesu pretvorbe i privatizacije, određena klika preuzela je upravljanje nad ovom organizacijom u obliku privatne udruge, i to bez uložene kune. Novi sindikat je prvi Kolektivni ugovor u firmi sklopio prije desetak godina, ali se on ubrzo počeo kršiti od strane Uprave. Počeli su rasti dugovi prema radnicima, a nova Uprava postavljena 2015. postavila se izrazito bahato i odbila uopće razgovarati o rješavanju spomenutog duga.

“Rekli su nam da tužimo ako želimo, bili su uvjereni da su u pravu. Međutim, sudski postupci ih polako demantiraju jer radnici dobivaju presude različitih iznosa, od 20.000 do 50.000 kuna. Također, od outsourcinga nema nikakve uštede, ovakav potez nema ekonomsko niti poslovno opravdanje u obliku uštede budući da se mora osigurati i provizija za novog poslodavca. Budući da je tvrtka zaglavila u raznim kreditima iz prethodnih godina, bojim se da možda planiraju rasprodati nekretnine i imovinu, na što imaju pravo iako nisu uložili ništa. Godinama loše posluju, naši članovi su na to i upozoravali. Imaju hostel u centru Zagreba, novi objekt u Zadru, ali posluju s gubicima u Rijeci. Ne znamo kako posluju ostali hosteli u Puli, Dubrovniku, Lošinju itd., ali poslovati s gubitkom u današnjem vremenu razvoja turizma, na takvim lokacijama, zaista je žalosno”, smatra Iveković.

Dok su radnici danas svedeni na mizernih 3.200 kuna, Uprava na direktorske pozicije (prekomjerno) zapošljava svoju djecu sa pet puta većim plaćama. Osim toga, u razgovoru s radnicama saznali smo kako im je vlasnica tvrtke Superčisto Aida Perković već najavila kako će čistiti razne zgrade po Zagrebu. O užasu outsourcinga na primjeru čistačica, na portalu smo pisali u više navrata, a valja dodati kako su ove radnice praktički pred mirovinom, dakle teško da mogu izdržati tempo kakav bi im nametnuli novi eksploatatori iz Superčistog.

Radni uvjeti u HFHS-u zadnjih godina sve su teži budući da radnici moraju odraditi sve više posla za sve manje plaće, a na sve argumentirane pritužbe da se krši Kolektivni ugovor, članovi Uprave su im odgovarali sa – ako ti se ne sviđa, daj otkaz. Primjerice, 2015. im nisu bile isplaćene četiri plaće, za što su na kraju jedva dobili minimalce.

Današnji štrajk došao je podržati Tomislav Vukoja iz Samostalnog sindikata zaposlenika studentskih centara RH (SSZSC), a pismo podrške zasad je stiglo i od Sindikata radnika kabinskog osoblja (SKOZ), a uvjereni smo da će potpora biti još. Ovim putem valja pozvati radnike iz ostalih hostela u sklopu HFHS-a da se priključe štrajku i brojčano ga osnaže, kako bi izrabljivačkoj Upravi zadali nove udarce na novim lokacijama.

Šire gledano, štrajk radnica i radnika Hrvatskog ferijalnog i hostelskog saveza značajan je i kao štrajk u turizmu – visoko profitabilnoj grani ekonomije unutar koje domaći i strani poduzetnici godišnje zbrajaju ogromne zarade pojačanim izrabljivanjem radničke klase koje, posljedično, u Hrvatskoj ima sve manje. Također, važno je i da se štrajk odvija usred turističke sezone kada su mogućnost i doseg radničkog pritiska najveći. Već je današnja paraliza jednog zagrebačkog i zadarskog hostela za vrijeme sezone manifestacija moći koju radnici imaju u svojim rukama, budući da je u Upravi zavladala panika te su krenuli prijetiti angažiranjem vanjske radne snage. Prema tome, osim što se bore na vlastitim radnim mjestima, radništvo HFHS-a i Novi sindikat ovim štrajkom ujedno krče put i pokazuju novi smjer u kvalitativnom razvoju radničkog pokreta u Hrvatskoj – prema borbi u turizmu.

Stoga, neka za ovaj štrajk čuju radnice i radnici diljem Jadranske obale – u hotelima, apartmanima, hostelima, restoranima, kafićima, brodogradilištima, prijevoznim tvrtkama, trgovačkim centrima i drugim objektima na moru!

 

 

Radnička pisma

Radnički portal kreće s objavljivanjem radničkih pisama te ovim putem pozivamo sve radnice i radnike da nam se obrate s pričom s vlastitog radnog mjesta koju bismo onda objavili (moguće je i anonimno) na portalu. Cilj radničkih pisama jest u konkretnom raskrinkavanju pojedinačnih slučajeva eksploatacije i u podizanju svijesti o stanju radničke klase danas u kapitalizmu.

Radnička pisma možete slati u inbox FB stranice Radničkog portala ili na e-mail: urednistvo@radnicki.org