Radnici cestarske tvrtke PZC Varaždin danas su stupili u ofenzivni štrajk radi zahtjeva za poboljšanjem materijalnih i radničkih prava putem Kolektivnog ugovora. Štrajk organizira Nezavisni cestarski sindikat, a protiv štrajka nije samo Uprava, već i druga dva sindikata koja štrajk ne podržavaju, već aktualno stanje smatraju dovoljno povoljnim.

U Varaždinu je jutros izbio štrajk radnika cestarske firme Poduzeće za ceste Varaždin (PZC Varaždin) radi zahtjeva za poboljšanjem materijalnih i radničkih prava putem Kolektivnog ugovora. Ovaj ofenzivni štrajk organizira Nezavisni cestarski sindikat (NCS), a radnici u štrajku protiv sebe nemaju samo izrabljivačku Upravu, već i druga dva sindikata – Sindikat prometa i veza, te Nezavisni sindikat radnika PZC Varaždin.

PZC VARAŽDIN d.d. je dioničko društvo za građevinarstvo, održavanje i zaštitu cesta, a osnovano je 1962. godine. Točnu vlasničku strukturu na stranicama firme nismo uspjeli pronaći, ali saznali smo da je vlasništvo mješovito, pri čemu dionički udio imaju dvije županije (Varaždinska, Koprivničko-križevačka) i mnogi privatni dioničari.

Od otprilike 240 radnika, u štrajku je zasad njih 70-80, a to su, što je posebice važno, radnici same proizvodnje, iz samog srca firme. Na današnjoj press konferenciji, predsjednik NCS-a i štrajkaškog odbora Mijat Stanić pojasnio je temeljne razloge i zahtjeve ovog štrajka – uređenje radnog vremena i ostvarenje materijalnih prava.

„U kolektivnim pregovorima tražili smo da se putem Kolektivnog ugovora eksplicitno urede radnička prava, za čije bi neispunjenje radnik imao pravo tužiti poslodavca. Za nas su najvažnije dvije odredbe radi kojih smo i prekinuli kolektivne pregovore i krenuli u proces mirenja u kojem se nismo uspjeli dogovoriti. Prvo je uređenje radnog vremena jer ovdje u praksi poslodavci radnike drže kao nadničare prije 500 godina – zovu ih kada hoće, i taj rad van rasporeda im ne priznaju kao prekovremeni rad. Svoju nesposobnost organizacije posla nadomještaju time da radnici rade za puno niže naknade nego što bi trebali. Želimo da se počne primjenjivati zakonska odredba prema kojoj radnik ima pravo znati svoj raspored sedam dana unaprijed, a sve što je izvan tog rasporeda mora biti priznato kao prekovremeni rad. Radnici ne bježe od toga da rade prekovremeno, ali traže da im se to pošteno plati. Druga važna odredba su nam plaće i druga materijalna prava. Tražimo da se Kolektivnim ugovorom odredi vrijednost osnovice i koeficijenta, što sada određuje jednostrano poslodavac. Isto tražimo i za topli obrok koji je sada neoporeziv, regres koji je neoporeziv do 7500 kuna, prijevoz, treći stup mirovinskog osiguranja, gdje postoji mogućnost da poslodavac radniku godišnje uplati neoporezivo 6500 kuna. Sve ono što vlada omogućava, poslodavac ovdje ne daje. Tražimo da se i pitanje napredovanja uredi mjerljivim rezultatima jer ova firma nije lišena političkog miješanja i dolazaka po političkoj liniji. Tako radnik koji tek dođe na posao ima veću plaću od onoga koji ga obučava“, kazao je Stanić te dodao kako je poslodavac u nekim mjesecima radnicima isplaćivao svega 2500 kuna, dok je istovremeno predsjednik Uprave Saša Varga po medijima prosipao fraze kako je „dobar radnik jedino dobro plaćeni radnik“.

Stanić je naglasio kako je Nezavisni cestarski sindikat prije nekoliko godina ušao u PZC Varaždin i zatekao najneuređenije stanje koje je ikad vidio u nekoj firmi.

„Poslodavac nam je rekao da nije bilo problema dok mi nismo došli. Ja kažem – dok mi nismo došli, vi niste imali problema, ali radnici jesu. Ovako nisku razinu komunikacije i odnosa prema ljudima još nisam sreo. NCS se godinama sprema isključivo za ovakve aktivnosti, novac ne razbacujemo na poklone, već na jačanje štrajkačkog fonda. Stoga su za aktualni štrajk osigurana materijalna sredstva, te će radnicima vrijeme provedeno u štrajku biti u cijelosti isplaćeno od strane NCS-a. Očekujemo da se ovaj štrajk širi“, rekao je Stanić.

Međutim, NCS i radnici u štrajku nemaju problema samo s Upravom, već i sa druga dva sindikata koji su prije dva tjedna potpisali Kolektivni ugovor. U dodatnom razgovoru sa Stanićem saznajemo o tome.

Poslodavac nam je rekao da nije bilo problema dok mi nismo došli. Ja kažem – dok mi nismo došli, vi niste imali problema, ali radnici jesu.

„Osim našeg, u firmi postoje još dva sindikata. Imali smo dogovorenu koaliciju sa Sindikatom prometa i veza, ali se u jednom trenutku predsjednik tog sindikata Stjepan Lisičak tajno našao s predsjednikom Uprave i dogovorio potpis jednog Kolektivnog ugovora sa daleko nižom razinom prava nego što smo zajednički dogovarali, čime nam je zabio nož u leđa. Radi toga im se desetak članova iščlanilo. Osim tog sindikata, postoji i Nezavisni sindikat radnika PZC Varaždin, žuti sindikat kojeg je osnovao sam poslodavac, u kojem funkciju predsjednice obnaša šefica financija firme. U taj sindikat je Uprava utjerala silom administraciju i menadžment, tako da su u prebrojavanju za kolektivne pregovore bila tri reprezentativna sindikata. Ta dva sindikata su prije dva tjedna potpisala na neki način iznuđeni Kolektivni ugovor nakon kojeg smo mi najavili štrajk. Radnicima smo tada rekli da postoje dvije opcije – ili idemo u štrajk za pravi Kolektivni ugovor ili mi kao sindikat ne vidimo daljnju svrhu da ostajemo u firmi jer su kolektivni pregovori mogućnost da se podignu radnička prava“, objasnio nam je Stanić.

Iako je predsjednik štrajkaškog odbora, Staniću je danas zabranjen ulazak u firmu što je protuzakonito. „Na taj način oni vode socijalni dijalog“, kaže nam Stanić. Osim toga, saznajemo da poslodavac obilazi članove NCS-a i vrši pritisak, te obećaje bijedne povišice. Ovakve prljave metode gledali smo i u mnogim ranijim štrajkovima.

Saznajemo i kako godišnji prihodi PZC-a Varaždin, koji se uglavnom bavi održavanjem i zaštitom javnih cesta, autocesta, ulica, drugih prometnica i pješackih staza na području sjeverne Hrvatske, iznose preko 100 milijuna kuna, te da se članovi uprave razbacuju kupovanjem luksuznih automobila i motora. Usporedbe radi, Stanić nam govori kako firma Lika ceste ima duplo manje prihode, sa istim plaćama. Stoga je NCS zatražio i revizorsko izvješće, da Uprava dostavi strukturu prihoda i rashoda kako bi se utvrdili prioriteti, ali Uprava to skriva.

Na naš upit podržava li štrajk, Stjepan Lisičak kazao je kako ne podržava jer zahtjevi nisu realni, te smatra kako je potpisani Kolektivni ugovor dobar i povoljniji od prethodnog stanja. Smatra kako NCS „pokazuje mišiće“.

Za kraj ovog teksta, nema nikakve dvojbe na čijoj strani je Radnički portal i na čijoj strani trebaju biti svi radnici i borbeni sindikalisti u zemlji, posebice kada se uzmu u obzir sljedeće činjenice:

U štrajk je jutros stupilo 70-80 radnika same proizvodnje (cestari, vozači, ophodari itd), od kojih je jedan medijima kratko rekao: ovo je robija. Radnici u štrajku u ovoj firmi rade već dugi niz godina, i sami znaju prepoznati i odrediti realnost vlastitih zahtjeva. Tako oni sami prepoznaju da je nedavno potpisani Kolektivni ugovor nepovoljan jer se može izboriti za više. Odbacivati zahtjeve ovog štrajka kao nerealne znači odbacivati radničku težnju ka poboljšanju vlastitog materijalnog položaja, znači odbacivati radničku sposobnost racionalnog rasuđivanja.

Nadalje, iz financijskih izvješća godišnjih prihoda firme jasno je da su zahtjevi štrajkača i NCS-a sasvim opravdani i izvedivi. Radnici ovdje ne traže brda i doline, već pomak prema imalo dostojanstvenim plaćama, dodacima na plaću, uređenju radnog vremena, sprečavanju nepotizma i sl. Prema tome, NCS se ovdje ne bavi pokazivanjem nikakvih mišića, već obavlja svoj posao: radnicima služi kao sredstvo borbe.

Stoga štrajk radnika PZC-a Varaždin trebaju podržati svi ostali radnici firme, kao i svi borbeni sindikati, posebice školski sindikati koji su trenutno također u štrajku. A mi radnicima za kraj možemo poručiti samo sljedeće:

Radnici, ne dajte se slomiti prijetnjama i ucjenama! Ne dajte se obeshrabriti ili zastrašiti! Vaši zahtjevi sasvim su opravdani, realni i ostvarivi. Upravo vi svojim radom donosite profit u firmu, bez vašeg rada nema ni lipe u džepovima članova Uprave i menadžmenta, a kamoli skupih autiju i ostalog luksuza kojeg uživaju i skrivaju. Vi ste srce ove firme, neka ono sada kuca jako i složno! Neka se vaš borbeni duh širi ostatkom firme!

SVI UZ RADNIKE PZC VARAŽDIN – DO ISPUNJENJA ZAHTJEVA!