Nakon bezuspješnog postupka mirenja, Novi sindikat je danas pokrenuo štrajk u drvnoj tvornici Lipovljani Lignum d.o.o. Priopćenje sindikata prenosimo u cijelosti:

6. lipnja u 6 sati počinje štrajk radnica i radnika tvrtke Lipovljani Lignum d.o.o. na lokaciji Industrijska b.b. u Lipovljanima. Novi sindikat je 28.02.2017. godine pokrenuo postupak kolektivnih pregovora radi izmjene i dopune Kolektivnog ugovora zaposlenih u Lipovljani Lignum d.o.o. Novi sindikat je predlagao da se izmjenama i dopunama poveća plaća i utvrdi mehanizma zaštite od zloporabe rada na određeno vrijeme. Dana 10.04.2017. godine Novi sindikat je zaprimio odgovor od strane poslodavca Lipovljani Lignum d.o.o. kako se predložene izmjene i dopune odbijaju iz razloga što bi predloženo usvajanje istih „izazvalo strašan udar na financije i poslovanje poslodavca, a što bi vrlo brzo dovelo do njegovog kraha“. Nakon zaprimljenog odbijanja sindikalnih zahtjeva Novi sindikat je 10.05.2017. pokrenuo postupak mirenja, a koji je postupak 18.05. neuspješno završen čime su ostvareni preduvjeti za štrajk.

Poslodavac je nakon neuspješno provedenog postupka mirenja, na sastancima na kojima se razgovaralo o uvjetima za izbjegavanje štrajka, predlagao povećanje plaće od 5 posto. Navedeni prijedlog su radnici Lipovljani Lignum d.o.o. odbili iz razloga što je navedeno povećanje nedovoljno obzirom na to kako bi takvim povećanjem plaće nekim radnicima iznos plaće tek dosegao iznos minimalne plaće u RH.

Poslodavac obrazlaže kako je predloženo povećanje plaće od 5 posto najviše moguće u trenutnim uvjetima poslovanja tvrtke. Međutim poslodavac nije dostavio Novom sindikatu tražene podatke o stanju i rezultatima poslovanja poduzeća, te njezinom očekivanom razvoju poslovnih aktivnosti za 2017., te utjecaju tih aktivnosti na gospodarski i socijalni položaj radnika. Novi sindikat je navedene podatke tražio kako bi se na temelju strukture kupaca, te udjelu pojedinih kategorija prodane robe u ukupnim poslovnim prihodima, mogao uvjeriti u istinitost poslodavčevih tvrdnji.Obzirom kako je poslodavac navedeno odbio dostaviti pravdajući se kako je to poslovna tajna, Novi sindikat ne može pokloniti vjeru takvim tvrdnjama poslodavca.

Nadalje, poslodavac je u okviru razgovora o uvjetima za izbjegavanje štrajka, predlagao da će zaposliti 25 radnika od onih koji rade na određeno na ugovor o neodređenom. Novi sindikat drži kako se navedenim prijedlogom primanja 25 radnika na neodređeno ne postiže sistemsko pristupanje rješavanju problema zlouporabe rada na određeno kod poslodavca. Novi sindikat drži kako nema razlike u izdatcima za rad koje poslodavac ima za radnika zaposlenog na određeno i za radnika zaposlenog na neodređeno, te da je isključivi razlog velikog broja ugovora o radu na određeno kod poslodavca Lipovljani Lignum d.o.o. discipliniranje radnika.

Radnici će štrajk provoditi uskratom rada u prostorijama u kojima Lipovljani Lignum d.o.o. obavljaju svoju djelatnost. Štrajkaški zahtjevi su izmjene i dopune Kolektivnog ugovora na način da se visina osnovne plaće za poslove koeficijenta složenosti 1,00 utvrdi u iznosu od 22,50 kuna po satu, te da se rad na određeno vrijeme vremenski ograniči na maksimalno razdoblje do jedne godine.

Od 6 ujutro će predstavnici štrajkaškog odbora Tomislav Kiš i Mario Iveković biti na raspolaganju medijima, a u 9,30 Vas pozivamo pred tvornicu na konferenciju za medije gdje će se mediji i javnost upoznati s tijekom štrajka i eventualnim pomacima.

Radnička pisma

Radnički portal kreće s objavljivanjem radničkih pisama te ovim putem pozivamo sve radnice i radnike da nam se obrate s pričom s vlastitog radnog mjesta koju bismo onda objavili (moguće je i anonimno) na portalu. Cilj radničkih pisama jest u konkretnom raskrinkavanju pojedinačnih slučajeva eksploatacije i u podizanju svijesti o stanju radničke klase danas u kapitalizmu.

Radnička pisma možete slati u inbox FB stranice Radničkog portala ili na e-mail: urednistvo@radnicki.org