U jučerašnjoj emisiji Otvoreno na HRT-u bila je riječ o sudbini pulskog brodogradilišta Uljanik. Umjesto da pozove stvarne predstavnike radnika, bilo iz Jadranskog sindikata koji uživa podršku većine radnika, bilo iz Stožera za obranu brodogradnje Uljanik, HRT-ov voditelj Damir Smrtić kao navodnog predstavnika radnika pozvao je saveznika Uprave iz redova SMH. Time nismo dobili radnicki pogled na goruću situaciju u brodogradilištu.

U četvrtak, 19. srpnja 2018., na HRT-u je emitirana emisija Otvoreno na temu Uljanika. Glavno je pitanje bilo daljnja sudbina Uljanika, odnosno treba li u svemu tome država spašavati Uljanik. Iz popisa gostiju vidljivo je, nažalost, da se ovom emisijom zapravo nije htjelo staviti težište na ključna pitanja oko Uljanika, iako se nominalno samo o Uljaniku i govorilo. U čemu je osnovni problem kod Uljanika? To je ogromna netransparentnost i skrivanje informacija od radnika. Treba javno reći – radnici Uljanika nemaju sve potrebne, a ni jasne informacije za bilo kakvu javnu raspravu, a kamoli za donošenje odluka o sudbini Uljanika.

Izgleda da voditelju emisije Damiru Smrtiću nije poznata činjenica da je od postojećih sindikata Uljanika, SMH najmanje zastupljen među radnicima i da je zajedno sa Sindikatom Istre, Kvarnera i Dalmacije u zadnji čas odustao od štrajka za koji je bila većina radnika, nakon čega je ta ista većina na djelu uvidjela da ova dva sindikata u stvarnosti ne zastupaju radničke interese. Gospodine Smrtiću, u ovom slučaju je od presudne važnosti da radnici budu upoznati sa svim informacijama, kao i to da se radnike ne razjedinjuje. Pozivom jednom od sindikalista koji je kočio radničku borbu i pokušaj štrajka, kojeg sami radnici Uljanika ne priznaju za svog predstavnika, Vi, kao voditelj gledane televizijske emisije, otežavate borbu radnicima Uljanika.

Stoga Vas ovim putem pitamo zbog čega niste zvali predstavnika Jadranskog sindikata? Svi znaju, a posebno radnici Uljanika, da je JS najzastupljeniji među radnicima, ali isto tako i da preostala dva sindikata odbijaju utvrđivanje reprezentativnosti te da zajednički surađuju s Upravom da bi JS i radnike Uljanika držali podalje od ključnih informacija.

Nadalje, pitamo Vas zbog čega niste zvali nijednog predstavnika Stožera za obranu brodogradnje Uljanik, koji svakim danom ima sve veću podršku radnika?

Naš je dojam da ste zvanjem predstavnika najmanjeg sindikata Uljanika htjeli tek formalno zadovoljiti treću stranu. Ovako sada možete javnosti reći da ste čuli i radničku stranu priče. Pritom se javnost uvjerava da je predstavnik sindikata metalaca ujedno predstavnik i branitelj interesa radnika Uljanika. A istina je sasvim suprotna. Radničku stranu ove priče i istinu mi nismo čuli i nećemo čuti sve dok se u emisije poput ove zovu ljudi koji su izgubili svaku podršku radnika.

Sljedeću činjenicu treba naglasiti: u ovom trenutku predstavnici radničkih interesa u Uljaniku jesu Jadranski sindikat i Stožer za obranu brodogradnje Uljanik!

Zato se, gospodine Smrtić, ipak nadamo da ćete u iduću emisiju na temu Uljanika pozvati stvarne predstavnike radnika. Sve ostalo bi bilo samo bacanje pijeska u oči našoj javnosti i svrstavanje na stranu Uprave.

U skladu prethodno napisanim prenosimo i kratko priopćenje Stožera za obranu brodogradnje Uljanik:

Mi u Stožeru za spas brodogradnje Uljanik cijenimo što ste za temu uzeli Uljanik i pozvali relevantne goste u studio da bi i javnost bila bolje obaviještena o toj temi. Moramo Vam ipak zamjeriti nepozivanje predstavnika radnika iz brodogradilišta Uljanik kao što su Jadranski sindikat ili sam Stožer. G. Đino Šverko iz SMH-a, koji je najmanji sindikat u brodogradilištu, ujedno je dugogodišnji dopredsjednik NO-a te je svjesno i za plaću godinama davao, davajući svoj glas ZA i ne poduzimajući ništa, Upravi Uljanika zeleno svjetlo i alibi za upropaštavanje Uljanika te vjerojatno ima saznanja oko “nekretninskog biznisa” koji se sprema od strane Uprave, Uljanikovim atraktivnim zemljištima u pulskom zaljevu jer i danas svojim postupcima ne stoji uz radnike i ne pojavljuje se u brodogradilištu osim na poziv Uprave. Ujedno g. Šverko i SMH služe upravi kao alibi i kao “socijalni partner” u odlukama koje su štetne za radnike i Uljanik.

Stoga Vas molimo da idući put u svoju emisiju Vi ili gospodin Togonal pozovete nekog tko je stvarno zastupnik radnika. Koordinacija Sindikata metalaca Hrvatske i Sindikat Istre, Kvarnera i Dalmacije to nije.

S poštovanjem,
SZOBU

Radnička pisma

Radnički portal kreće s objavljivanjem radničkih pisama te ovim putem pozivamo sve radnice i radnike da nam se obrate s pričom s vlastitog radnog mjesta koju bismo onda objavili (moguće je i anonimno) na portalu. Cilj radničkih pisama jest u konkretnom raskrinkavanju pojedinačnih slučajeva eksploatacije i u podizanju svijesti o stanju radničke klase danas u kapitalizmu.

Radnička pisma možete slati u inbox FB stranice Radničkog portala ili na e-mail: urednistvo@radnicki.org