Mediji u Hrvatskoj nastavljaju ignorirati stvarne interese i mišljenje radnika Uljanika, i to na način da u emisije zovu žute sindikaliste koji su u Uljaniku ujedno i manjinski. Umjesto da pozovu predstavnika većinskog Jadranskog sindikata ili sve jačeg Stožera za obranu brodogradnje-Uljanik, na televiziji N1 Hrvatska pozvali su sindikalista kojeg su radnici Uljanika već odavno odbacili kao saveznika Uprave.

U srijedu, 8. kolovoza 2018., na N1 Hrvatska u emisiji Novi dan novinarka Novog dana intervjuirala je Rajka Kutlaču iz Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije (SIKD).

Pitanja novinarke dotičnom sindikalistu uglavnom su bila opće prirode i gotovo nevažna, poput: „Ima li neizvjesnosti u Uljaniku?“ ili „Što je najveći strah?“ itd.

Iz tog intervjua radnici Uljanika, ali i ostala javnost ništa novo nisu mogli čuti niti je taj medijski nastup manjinskog sindikata ojačao radničku poziciju unutar Uljanika. Pitamo se zbog čega je on pozvan da govori u ime svih radnika Uljanika, posebno onih borbenijih.

Ovom se emisijom nisu htjela naglasiti ključna pitanja oko Uljanika, iako se nominalno samo o Uljaniku i govorilo. U čemu je osnovni problem kod Uljanika? To je ogromna netransparentnost i skrivanje informacija od radnika. Treba javno reći – radnici Uljanika nemaju sve potrebne, a ni jasne informacije za bilo kakvu javnu raspravu, a kamoli za donošenje odluka o sudbini Uljanika.

Izgleda da ovoj voditeljici, kao i voditelju emisije Otvoreno nije poznata činjenica da od postojećih sindikata Uljanika, Sindikat Istre, Kvarnera i Dalmacije među radnicima nije većinski zastupljeni sindikat. Također, on je zajedno sa Sindikatom metalaca Hrvatske (SMH) u zadnji čas odustao od štrajka za koji je bila većina radnika, nakon čega je ta ista većina na djelu uvidjela da ova dva sindikata u stvarnosti ne zastupaju radničke interese. U ovom slučaju je od presudne važnosti da radnici budu upoznati sa svim informacijama, kao i to da se radnike ne razjedinjuje. Pozivanjem jednog od sindikalista koji je kočio radničku borbu i pokušaj štrajka, kojeg sami radnici Uljanika ne priznaju za svog predstavnika, novinarka Novog dana dodatno otežava borbu radnicima Uljanika.

Stoga urednike ove emisije moramo upitati zbog čega nisu zvali predstavnika Jadranskog sindikata (JS)? Svi znaju, a posebno radnici Uljanika, da je JS najzastupljeniji među radnicima, ali isto tako i da preostala dva sindikata odbijaju utvrđivanje reprezentativnosti te da zajednički surađuju s Upravom da bi JS i radnike Uljanika držali podalje od ključnih informacija.

Nadalje, pitamo ih zbog čega nisu zvali nijednog predstavnika Stožera za obranu brodogradnje Uljanik koji svakim danom ima sve veću podršku radnika.

Naš je dojam da su urednici emisije Novi dan zvanjem predstavnika manjeg sindikata Uljanika htjeli tek formalno zadovoljiti treću stranu. Tako sada mogu javnosti reći da su čuli i radničku stranu priče. Pritom se javnost uvjerava da je predstavnik Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije ujedno predstavnik i branitelj interesa radnika Uljanika. A istina je sasvim suprotna. Radničku stranu ove priče i istinu mi nismo čuli i nećemo čuti sve dok se u emisije poput ove zovu ljudi koji su izgubili svaku podršku radnika.

Sljedeću činjenicu treba naglasiti: u ovom trenutku predstavnici radničkih interesa u Uljaniku jesu Jadranski sindikat i Stožer za obranu brodogradnje Uljanik!

Zato očekujemo da voditelji emisije Novi dan i televizija N1 Hrvatska u skorijoj budućnosti pozovu stvarnog predstavnika radnika Uljanika. Sve ostalo bi bilo samo bacanje pijeska u oči našoj javnosti i svrstavanje na stranu Uprave.

I to sve u ovoj izuzetno antiradničkoj atmosferi kada hrvatsko pravosuđe poništava radničke štrajkove!

Radnička pisma

Radnički portal kreće s objavljivanjem radničkih pisama te ovim putem pozivamo sve radnice i radnike da nam se obrate s pričom s vlastitog radnog mjesta koju bismo onda objavili (moguće je i anonimno) na portalu. Cilj radničkih pisama jest u konkretnom raskrinkavanju pojedinačnih slučajeva eksploatacije i u podizanju svijesti o stanju radničke klase danas u kapitalizmu.

Radnička pisma možete slati u inbox FB stranice Radničkog portala ili na e-mail: urednistvo@radnicki.org