Osim svakodnevne eksploatacije temeljene na prodaji vlastite radne snage, mnoge žene u kapitalističkoj Hrvatskoj na radnom mjestu ugnjetava i seksizam odnosno razni oblici diskriminacije i uznemiravanja od strane poslodavaca. Stoga je inicijativa Radno i ravnopravno pokrenula akciju “Znate li što su nam rekli?” kako bi se javnost više osvijestila i informirala o ovom problemu, a žene izašle iz tišine i udružile svoja iskustva.

Inicijativa Radno i ravnopravno tijekom studenog provodi akciju Znate li što su nam rekli? kojoj je cilj osvijestiti javnost o prisutnosti seksizma, kršenju prava žena, nezakonitom postupanju od strane poslodavaca i rodnoj diskriminaciji s kojom se žene svakodnevno susreću na tržištu rada te potaknuti građane i građanke da reagiraju na ovaj problem.

Akcija se sastoji od dva dijela. U prvom se prikupljaju diskriminirajuće, seksističke poruke i situacije s kojima se žene susreću u svijetu rada. U tu svrhu, pozvane su sve građanke da pošalju fotografije ili natpise sa seksističkim i diskriminirajućim izjavama, komentarima/pitanjima poslodavaca ili situacijama koje su doživjele prilikom razgovora za posao, na radnom mjestu ili u svakodnevnom životu. Fotografije i natpise mogu poslati na adresu udrugapariter@gmail.com ili u inbox Radno i ravnopravno. Prikupljene fotografije i poruke objavljuju se na stranici “Radno i ravnopravno”, a koristit će se i u nastavku akcije.

Drugi dio akcije održat će se 24. studenog u gradu Rijeci na Korzu, kada će građani i građanke izrađivati majice sa seksističkim natpisima i izjavama koje ukazuju na diskriminaciju žena u sferi rada i s kojima se mnoge radnice svakodnevno susreću. Na majicama će se, osim poruka građanki koje su se uključile u on-line akciju slanja natpisa i fotografija, naći i postupci i komentari poslodavaca koji su bili upućeni ženama prilikom razgovora za posao ili na radnom mjestu, izvučeni iz rezultata ispitivanja Reproduktivna prava i karijera: ispitivanje stanja u RH.

Spomenuto ispitivanje, koje je potaklo ovu akciju, provedeno je rujnu 2017. Rezultati su pokazali da se 57% žena susrelo s protuzakonitim pitanjima na razgovoru za posao, a čak 87.7% nije upozorilo poslodavce na tu nezakonitost. Čak 33.5% žena je u trenutku svoje zaposlenosti ili traženja posla bilo izloženo nepovoljnom postupanju od strane poslodavca zbog svoje trudnoće, drugim riječima, kršila su se njihova rodiljna prava. Stoga zajedničkim djelovanjem tijekom studenog nastojimo aktivno razbiti šutnju koja vlada, koja dozvoljava da se žene i radnice diskriminira, da se sustavno krše njihova prava, podržava neravnopravnost spolova te koja uvredljive, mizogine i diskriminirajuće izjave i postupanja normalizira.

Akcija je svojevrsna reakcija na sadašnju sliku društva i perpetuirajući nepovoljan položaj žena na tržištu rada, a odvija se istodobno u čak tri države – u Italiji, Austriji i Hrvatskoj. Inicijativa “Radno i ravnopravno” i ova akcija su dio transnacionalnog projekta “Sisterality – international network of girls and young women” koji Udruga za ljudska prava i građansku participaciju PaRiter provodi zajedno s partnerskim organizacijama TDM 2000 iz Italije i Die Spinnerei iz Austrije. Projekt je financiran sredstvima programa Europske unije Erasmus+.

Akciju možete pratiti na Facebook stranici “Radno i ravnopravno”, te na web stranici udruge PaRiter.