Iako bez radnika ZET-a, Čistoće, Zagrebparkinga, Zrinjevca i ostalih podružnica Zagrebačkog Holdinga ne bi bilo ništa od adventa kojim se zagrebački gradonačelnik i uprava Holdinga na sva zvona hvale, ove godine za radnike nema isplate božićnica. Dok sindikati najavljuju tužbu, štrajk je zakonski onemogućen što se ima zahvaliti bivšoj antiradničkoj Vladi Zorana Milanovića, ali bijeli štrajk je uvijek otvorena mogućnost.

Dok se zagrebački gradonačelnik Milan Bandić na sva zvona hvali kako je zagrebački advent i ove godine najbolji u Europi, za radnike Zagrebačkog holdinga nema isplate božićnica od 2884 kune, radi čega tri sindikata u Holdingu (Sindikat Čistoća Zagreb, Sindikat Zagrebačkog Holdinga-Zet Zagreb, Sindikat vozača i prometnih radnika ZET Zagreb) najavljuju tužbu.

Bez radnika ZET-a, Čistoće, Zagrebparkinga, Zrinjevca i drugih podružnica Holdinga nema ni a od adventa, kao ni normalnog funkcioniranja osnovnog i svakodnevnog društvenog života u gradu. Međutim, njihova materijalna prava (zajamčena kolektivnim ugovorom) krše se bezobzirnim i naprasnim direktivama gradonačelnika koji je od Holdinga napravio carstvo kriminala sa čestim korupcijskim aferama, izvlačenjima novca, sumnjivim javnim nabavama itd. Iako bi u ovoj situaciji najbolje rješenje bio štrajk kojim bi se čitavi advent u kratkom roku paralizirao, a božićnice, vjerujemo, isplatile u roku 24 sata, iz Sindikata Zagrebačkog Holdinga-ZET Zagreb kažu kako štrajk u ovom slučaju nije zakonski dopustiv. Od jutros su stoga krenuli u skupljanje radničkih punomoći za tužbu.

“U štrajk se ne može zato što je ovo utuživi dio prava iz kolektivnog ugovora i ne možete pokrenuti štrajk radi regresa, prijevoza ili božićnice. Sindikat prikuplja punomoći za tužbe i od jutros je potpisano više od 200 punomoći, koje će uvećati troškove. Gradonačelnik će biti prisiljen isplatiti puni iznos božićnice sukladno odredbama Temeljnog kolektivnog ugovora do zadnje lipe”, kažu nam iz sindikata.

Punomoći radnika od jutra skupljaju i u sindikatu Čistoća Zagreb. Predsjednica sindikata Mirjana Kaltak kaže kako je odaziv za punomoćima također jako dobar- od 9 ujutro do 12 sati već je potpisalo preko 180 radnika. Iako se ovih dana govorilo da će radnicima biti isplaćeno manje od pola božićnice (1250 kn), od Kaltak saznajemo da ni to zasada nije isplaćeno, kao ni povrat poreza koji je poslodavac dužan isplatiti u 12.mjesecu.

Ovakav razvoj situacije posljedica je i posljednjeg Zakona o radu iz 2014. kojim je antiradnička SDP-ova Vlada Zorana Milanovića uvelike ograničila zakonsko pravo na štrajk. Međutim, radnicima Holdinga (posebno ZET-a) uvijek preostaje mogućnost bijelog štrajka- da naprosto uspore svoj rad i na taj način prisile gradsku vlast na isplatu onoga što duguju radnicima.