Nakon osam dana štrajka radnika Hrvatskog ferijalnog i hostelskog saveza Uprava HFHS-a i dalje odbija komunikaciju s Novim sindikatom kao organizatorom, te, uz prijetnje od ranije, posežu za klasičnim, prljavim metodama slamanja štrajka – angažiranjem vanjskih radnika, neupućenih u posao, zbog čega vlada kaos, i prijetnjama isključivanjem s rada, tzv. lockoutom. Osim toga, Uprava tvrtke Superčisto, tužila je Novi sindikat za nezakonit štrajk. Štrajkaši se ne daju pokolebati, nego poručuju da će ustrajati do samoga kraja.

Već osam dana traje štrajk u Hrvatskom ferijalnom i hostelskom savezu (HFHS), na lokacijama Omladinskih hostela u Zagrebu i Zadru. Ni nakon osam dana Uprava nije pokazala zainteresiranost za stupanje u pregovore o zahtjevima Novog sindikata i radnika, što je samo nastavak ignoriranja komunikacije sa sindikatom, prvenstveno od strane izvršnog direktora Dražena Gečevića, koje traje još od inicijative Novog sindikata za kolektivno pregovaranje, pokrenute u travnju 2018.

Osim odbijanja komunikacije, u oba grada pokušavaju na razne načine slomiti štrajk. U Zadru su otvoreno prijetili radnicima da odustanu od štrajka govoreći da ionako neće stupiti u pregovore, kao i da će na radna mjesta radnika u štrajku poslati vanjske radnike iz drugih restorana, što je nezakonito. Također su pokušali pronaći nove načine kako da uspostave, barem prividno, funkcioniranje hostela, pa su tako hranu nabavljali putem Studentskog centra, umjesto da njihovi radnici kuhaju.

Štrajk u Ferijalnom savezu

Foto: RP | Zbog ignoriranja radničkih zahtjeva od strane Uprave HFHS-a, u hostelima vlada kaos

I u Zagrebu dolazi do sličnih situacija. Naime, angažirali su značajan broj radnica iz tvrtke Superčisto, trenutno njih osam, koje inače ne rade u hostelu, već se bave održavanjem „čistoće svih poslovnih prostora, domaćinstava i ostalih uporabnih prostora“. Ovi poslovi se značajno razlikuju jer se za pranje, npr. posteljine u hostelima koriste strojevi kojima mora upravljati stručna osoba. Ove radnice to nisu niti bi trebale znati koje je sve poslove u hostelu potrebno obaviti, budući da su tu angažirane iznenada pa vlada kaos – svuda u praonici razbacane su hrpe neoprane posteljine, a prljava se posteljina zamjenjuje zalihama nove, još neotvorene, koja nije oprana prije prvog korištenja. Budući da ove radnice ne znaju rukovati strojevima, dolazi do toga da npr. prljavu posteljinu peru samo u hladnoj vodi, što higijenski nije prihvatljivo. Također se događa da zbog neorganiziranosti i količine posla zaboravljaju da su uključile neki od strojeva, a to može biti i opasno. Za ovakvo stanje treba kriviti isključivo neodgovornu Upravu koja šikanira radnice od povjerenja, s velikim iskustvom, koje u hostelu rade više od 30 godina i vlasnika koji nije zainteresiran za situaciju u hostelu, nego je, kako su nam rekle radnice, otišao u Prag.

Nadalje, ne samo da Uprava HFHS-a odbija komunikaciju i ne čini ništa da se radnici vrate na svoja radna mjesta i da se funkcioniranje hostela nastavi po starom, već je 6. srpnja podigla tužbu protiv Novog sindikata radi zabrane nezakonitog štrajka. Nezakonitim smatra štrajk solidarnosti u koji su 3. srpnja 2018. stupili radnici tvrtke Superčisto d.o.o., odnosno radnici HFHS-a koji su Odlukom Upravnog odbora HFHS-a od 1. srpnja 2018. izdvojeni (outsourcani) u tu tvrtku, i to uz upitne motive, jer je poslodavac privatna udruga i od outsourcinga ne može ostvariti uštedu, budući da je potrebno osigurati i proviziju za novog poslodavca, i na neprimjeren način, budući da odluka radnicima nije priopćena uobičajenim putem – preko skupa radnika, nego neformalnim kanalima. Uz sve navedeno, tvrtka Superčisto najavila je i tzv. lockout, odnosno isključenje s rada za troje radnika koji su u štrajku solidarnosti, za što nema pravnu osnovu. Jasno je da ovim potezom tvrtka Superčisto želi onemogućiti štrajk solidarnosti koji se u njoj odvija.

Svi ovi potezi – angažiranje radnika sa strane, dizanje tužbe, prijetnje lockoutom – ukazuju na to da Upravi gori pod petama i da joj nije svejedno što se štrajk odvija baš sada, u jeku turističke sezone, kad je u zagrebačkom hostelu 90 gostiju koji su sigurno već primijetili da nešto ne štima.

Radnice i radnici HFHS-a ne daju se pokolebati, nego poručuju da će ustrajati do samoga kraja!

PODRŠKA RADNICAMA I RADNICIMA FERIJALNOG SAVEZA!

Radnička pisma

Radnički portal kreće s objavljivanjem radničkih pisama te ovim putem pozivamo sve radnice i radnike da nam se obrate s pričom s vlastitog radnog mjesta koju bismo onda objavili (moguće je i anonimno) na portalu. Cilj radničkih pisama jest u konkretnom raskrinkavanju pojedinačnih slučajeva eksploatacije i u podizanju svijesti o stanju radničke klase danas u kapitalizmu.

Radnička pisma možete slati u inbox FB stranice Radničkog portala ili na e-mail: urednistvo@radnicki.org