Dugogodišnja kriza u Brodarskom institutu ovih je dana eskalirala. Zbog blokade računa radnicima nisu isplaćene tri plaće, a poslovi i projekti stoje na čekanju jer sva zarada odlazi Croatia banci umjesto za potrebne materijale. Uprava namjerava pokrenuti stečaj, a radnici taj potez smatraju pogubnim – označio bi gubitak 106 visokoobrazovanih ljudi te u konačnici i gašenje ove iznimno važne ustanove. S obzirom na situaciju, Sindikat je započeo s prvim akcijama, a ako Vlada hitno ne reagira najavljuju i prosvjed.

U Brodarskom institutu već dugo traje kriza koja se prelama preko leđa radnika. S ciljem informiranja javnosti o stanju u institutu Sindikat metalaca Hrvatske – Industrijski sindikat (SMH-IS) sazvao je jučer, 21. ožujka, konferenciju za medije. Na konferenciji su govorili Ilija Beatović, povjerenik sindikata u brodarskom institutu, Siniša Kosić, regionalni povjerenik SMH-IS za zagrebačku regiju te Vedran Dragičević, predsjednik sindikata. Također su bili prisutni i radnici Brodarskog instituta.

Sindikalni povjerenik SMH-IS izvijestio je o trenutnoj situaciji: “Nakon procesa mirenja između sindikata i Uprave koji je završen neuspješno, ostala je mogućnost za sindikalne akcije. U četvrtak su se (nakon sjednice Vlade, op.a.) oglasili ministar obrazovanja i znanosti Pavo Barišić i ministar državne imovine Goran Marić. Po tome znamo da je nekakva informacija došla do njih. Na današnji dan stekli su se uvjeti za stečaj. Mi ne znamo je li direktor to napravio. U blokadu u kojoj se trenutno nalazimo ušli smo 31. prosinca zbog duga od oko 8 milijuna kuna prema Croatia banci.”

Sindikat je Agenciji za osiguranje radničkih potraživanja i FINA-i poslao sve potrebne obrasce, pa bi radnici trebali ovih dana dobiti dva minimalca. Do sada im nisu isplaćene tri plaće. Za informaciju o potencijalnom imenovanju novog Nadzornog odbora koji bi trebao imenovati novu upravu sindikat je saznao iz medija i ne smatraju je službenim podatkom. Izvanredna skupština koju je sazvala trenutna uprava nije održana, a postoje pretpostavke da je ista uprava slala nove pozive zbog planova skovanih s ministarstvima, no o tome radnici nemaju dovoljno informacija.

Upravi društva želim poručiti da im ni slučajno ne padne na pamet otvarati stečajni postupak dok se ovaj problem ne riješi, dok država ne kaže konkretno što želi od Brodarskog instituta. Otvoriti stečajni postupak radi 10 milijuna kuna znači izgubiti 106 visokoobrazovanih ljudi.”

Predsjednik SMH-IS Vedran Dragičević rezolutno je upozorio na odljev kvalitetnih kadrova: “Dok mi ovdje imamo konferenciju za novinare vjerojatno već neki znanstvenici odlaze van. Potrebno je da se tri ministarstva koja čine Skupštinu društva (Ministarstvo znanosti i obrazovanja – Predsjednik Skupštine, Ministarstvo obrane i Ministarstvo gospodarstva – članovi Skupštine, a također je izravno uključeno Ministarstvo državne imovine, op.a.) dogovore. Država se što hitnije treba oko toga dogovoriti. Nije rješenje problema samo promijeniti upravu. Rješenje problema je kako firmu dovesti u stabilnu situaciju, da ima za isplate plaće ljudima i da ne odu van. Upravi društva želim poručiti da im ni slučajno ne padne na pamet otvarati stečajni postupak dok se ovaj problem ne riješi, dok država ne kaže konkretno što želi od Brodarskog instituta. Otvoriti stečajni postupak radi 10 milijuna kuna znači izgubiti 106 visokoobrazovanih ljudi. Dakle, ako je to interes ove države, neka to napravi, ali onda znamo protiv koga se borimo”.

Siniša Kosić objasnio je da za Brodarski institut ima posla: “Institut se bavi raznim poslovima, radi ekološke projekte, za Hrvatsku elektroprivredu imamo velike ugovore, u bazenima se ispituju modeli za vanjske naručitelje. Ispitivanja i modeli brodova rade se redovno”.

Blokadu računa smatraju trenutno najvećom preprekom jer nemaju novca za potreban materijal niti za isplatu prijevoza i plaća – sva zarada odlazi u Croatia banku. Ponude i narudžbe bilježe, ali zbog blokade su svi poslovi upitni. Radnicima je zbog neisplate tri plaće najteže. U slučaju pokretanja stečaja kojeg smatraju pogubnim najavljuju daljnje sindikalne akcije i prosvjed.

Da bi detaljno pojasnili uzroke krize Brodarskog instituta i njegov značaj za znanost i gospodarstvo sindikalisti su medijima uručili sažetke s objašnjenjima. Ondje stoji da je BI trgovačko društvo od strateškog značaja čiji je vlasnik Republika Hrvatska, a glavna djelatnost istraživanje i razvoj u tehničkim znanostima.

Kao glavni uzrok krize koja traje više desetljeća smatraju pravni položaj instituta (d.o.o. od 1992. godine) zbog kojega mu je onemogućen pristup fondovima iz kojih se financira istraživanje i razvoj. Proračunsko financiranje znanstveno-istraživačkih aktivnosti u BI-u putem Ministarstva znanosti i obrazovanja (MZO) i Hrvatske zaklade za znanost (HrZZ) nije moguće jer BI nije javni znanstveni institut nego je u Upisniku znanstvenih organizacija RH upisan u skupinu Ostalih znanstveno-istraživačkih pravnih osoba. Drugi razlog nemogućnosti financiranja jest činjenica da je 100 posto upravljačkih prava BI-a u javnom vlasništvu što ga, prema preporuci Europske komisije iz 2003. godine i Zakonu o poticanju razvoja malog gospodarstva, čini velikim poduzećem pa stoga nije prihvatljiv prijavitelj za niti jedan program financiranja istraživačkih aktivnosti sredstvima EU namijenjenih malim i srednjim poduzećima. Kao veliko poduzeće nije prihvatljiv za financiranje jer se državno jamstvo za restrukturiranje (dobiveno od Vlade RH 30. srpnja 2015. i iskorišteno kao jamstvo za kreditno zaduženje kod Hrvatske banke za obnovu i razvoj (HBOR) na iznos od 19,9 milijuna kuna) smatra potporom. Prihvatljiv je za financiranje samo R&D (i drugih) projekata u okviru programa Obzor 2020 Europske unije za istraživanje i inovacije, gdje je registriran kao istraživačka ustanova, a ne kao gospodarski subjekt.

Sve ovo spomenuto je u dvadesetogodišnjem periodu dovelo do opadanja razine znanstvenih istraživanja, a trenutačno Brodarski institut istraživanja financira iz vlastitih sredstava, tj. iz prihoda ostvarenih poslovanjem na tržištu.

MZO se u Dopunskom financijskom sporazumu potpisanom 16. rujna 2005. godine obvezalo osigurati sredstva za održavanje strateških resursa (hidrodinamički laboratorij), uz potvrdu Hrvatskog sabora na sjednici 9. prosinca iste godine. No, MZO do danas nije ispoštovao svoju ugovornu obvezu financiranja pa Brodarski institut održava nacionalnu istraživačku infrastrukturu vlastitim sredstvima.

Dugogodišnje zanemarivanje Instituta kao i začarani krug neefikasnih Uprava i neaktivnih Nadzornih odbora stvorilo je kontinuitet lošeg poslovanja i loših odluka koje Vlasnik redom nije prepoznavao i nije djelovao. Stručni kadar se smanjio za više od trećine, te se znanstveni doprinos sveo na minimum.

U periodu od 1993. do 2006. godine Brodarski institut je imao značajnu financijsku potporu iz proračuna, što u Sindikatu smatraju ključnim za uspješno poslovanje u tom periodu, a koje je mjereno brojem projekata, brojem studenata na poslijediplomskom studiju, brojem objavljenih znanstvenih radova itd. Navest ćemo samo neke od projekata suradnje s gospodarstvom – razvoj i primjena sustava regulacije vodne turbine na hidroelektranama Hrvatske elektroprivrede, razvoj i primjena uzdužnog sustava ventilacije cestovnih tunela, izrada studije izvodljivosti za nove obalne ophodne brodove, razvoj nove klase riječnog putničkog broda za naručitelja iz Velike Britanije, više desetaka projekata optimizacije brodske forme za investitore iz zemlje i inozemstva itd.

S obzirom na loše poslovanje koje je krenulo od 2006 . godine, počele su se osipati i istraživačke skupine, a kao jedan od koraka prema tome da se taj proces ne nastavi i da Brodarski institut krene u novi razvojni ciklus, identificirane su određene komponente i pravci razvoja BI-a, a očuvanjem spomenutih skupina BI će učinkovitije surađivati s gospodarstvom i realizirati svoje zadaće.

Zbog trenutne situacije pismom su se javnosti obratili i radnici Brodarskog instituta, a pisali su i premijeru. U pismu radnici objašnjavaju alarmantnu krizu te upozoravaju na značaj Brodarskog instituta kao jedinog instituta “u Hrvatskoj opremljenom izuzetno skupim hidrodinamičkim, hidrauličkim drugim specijalističkim laboratorijima” i u kojemu rade timovi specijalista s multidisciplinarnim vještinama i kompetencijama iz domene tehnike.

“Dugogodišnje zanemarivanje Instituta kao i začarani krug neefikasnih Uprava i neaktivnih Nadzornih odbora stvorilo je kontinuitet lošeg poslovanja i loših odluka koje Vlasnik redom nije prepoznavao i nije djelovao. Na taj način kroz zadnjih 12 godina temeljni kapital je umanjen za 30 milijuna kuna. No, puno veći problem predstavlja odlazak čitavih djelatnosti, tako da se stručni kadar smanjio za više od trećine, te se znanstveni doprinos sveo na minimum”, upozoravaju radnici.

Nastavak dosadašnje iznimno štetne politike znači slanje radnika na burzu i u inozemstvo, a odlazak radnika znači prestanak rada laboratorija i njegovo trajno gašenje. Zbog svega navedenog radnici pozivaju vlasnika, dakle državu, na hitno djelovanje i na izmjenu dosadašnjeg ustroja Brodarskog instituta.

Radnička pisma

Radnički portal kreće s objavljivanjem radničkih pisama te ovim putem pozivamo sve radnice i radnike da nam se obrate s pričom s vlastitog radnog mjesta koju bismo onda objavili (moguće je i anonimno) na portalu. Cilj radničkih pisama jest u konkretnom raskrinkavanju pojedinačnih slučajeva eksploatacije i u podizanju svijesti o stanju radničke klase danas u kapitalizmu.

Radnička pisma možete slati u inbox FB stranice Radničkog portala ili na e-mail: urednistvo@radnicki.org