Nakon više od 40 godina postojanja, dvije lokalne radijske postaje nalaze se pred gašenjem. Građani Ivanca pritom pokazuju iznimno poticajan oblik solidarnosti prema radnicima i svom lokalnom javnom servisu.

Radio Ivanec (92.8 MHz) našao se u stečaju zadnjih dana te je u pripremi stečajni plan koji bi trebao ponovno ovaj radio osoviti na noge. U zadnje vrijeme na Radio Ivancu smanjena su sredstva pa nisu pokriveni svi troškovi. Još je u nedjelju, na sam Prvi maj, Dragutin Varga u emisiji Nedjeljom u 2 upozorio kako može doći do gubitka svih triju radnih mjesta na Radio Ivancu i do gašenja radija nakon 46 godina postojanja. Također je apelirao da, ako Radio Ivanec ne treba političarima, svakako treba građanima, pa je nedopustivo da propadne. Da su građani Ivanca i šire toga svjesni, svjedoči potpora očuvanju Radio Ivanca na facebooku i drugim društvenim mrežama.

Da je stanje s lokalnim medijskim servisima vrlo teško, dokaz je i Radio Šibenik koji se još početkom ove godine našao u opasnosti nakon 48 godina postojanja na što su brzo reagirali sindikati (SOMK i SSSH). Na Radiju Šibenik kasnio je minimalac te je krajem siječnja podnesen zahtjev za predstečajnim postupkom, a jučer je Trgovački sud u Zadru donio rješenje o obustavi predstečajnog postupka te od sada kreće stečajni postupak. Iako direktorica objašnjava da stečaj ne znači kraj Radio Šibenika, u međuvremenu su s radija otišli svi nekadašnji radnici, što zbog neisplate plaća, što zbog proglašavanja tehnološkim viškom.

Ova dva primjera neizvjesne budućnosti i polagane propasti lokalnih medijskih servisa govore nam mnogo o nebrizi lokalnih vlasti za opstanak medija koji građanima znače mnogo i koji su im već više desetljeća važno sredstvo informiranja i zabave. Osim toga, ovi slučajevi govore nam i kako je moguća brza solidarizacija i mobilizacija oko nekih neposrednih konkretnih problema. Što više građana ustane protiv gašenja ovih radija i protiv uništavanja još radnih mjesta, to su šanse za njihov opstanak veće, a time se i odašilje bitna poruka da mediji moraju biti jedino u službi i pod kontrolom većine radnog stanovništva.

Besplatno se pretplatite na dvotjedni izbor članaka Radničkog portala.