U sklopu 21. Human rights film festivala u dokukinu KIC prikazao se kratak dokumentarni film redateljice Anje Strelec „Kamo su nestali svi osmjesi“, koji govori o problemima nepalskih migrantskih radnika, njihovom višestrukom izrabljivanju od strane poslodavaca, agencija za zapošljavanja i vlastite države, nasilju kojem su izloženi i teškim radnim uvjetima radnika, te seksualnom i fizičkom zlostavljanju kojem su radnice izložene.

Nakon filma održala se panel diskusija o pitanjima migrantskih radnika u Hrvatskoj u kojoj su sudjelovali Iva Zenzerović (CMS) kao moderator, Anja Strelec, redateljica, Hrvoje Butković iz Instituta za razvoj i međunarodne odnose, Josipa Lulić iz Centra za kazalište potlačenih POKAZ i Sapane Jugjali, nepalska radnica.

Analizirajući probleme nepalskih radnika u Hrvatskoj i njihovu integraciju u naše društvo, Josipa Lulić smatra da je politika usmjerena protiv integracije stranih radnika. Vidljivo je to iz činjenice da su im radne dozvole vezane uz ugovor o radu, te otkaz automatski znači i povratak u Nepal. Radnici su time izloženi pritisku i iskorištavanju od poslodavaca, zarobljeni su u loše plaćenim poslovima zbog zakonski propisanog uvjeta testiranja tržišta rada, a radnice su izložene seksualnom zlostavljanju. Također, slaba je dostupnost tečajeva jezika za strane radnike, ne prevode se ugovori o radu, te se radnici ponekad nađu u situaciji da su, i ne znajući, potpisali da se odriču određenih materijalnih prava. Bilo je i slučajeva da radnici tako potpišu i sporazumni otkaz.

Sapane Jugjali, nepalska radnica, rekla je da je u Hrvatskoj dobro, te da su problemi prvenstveno financijski, tj. što nakon završetka sezonskog posla moraju plaćati da bi ostali. Na pitanje kako bi naše društvo moglo pomoći da se bolje integriraju, odgovorila je da bi najviše pomoglo povećanje plaća.

Na kraju diskusije zaključilo se da su problemi integracije ujedno i problemi opće populacije – nedostupnost stanovanja i niske plaće. Najavilo se i da gradska vlast radi na formiranju ureda dobrodošlice čime bi se u budućnosti popravila integracija stranih radnika.