Diljem Argentine milijuni radnika danas sudjeluju u nacionalnom generalnom štrajku protiv antiradničkih zakona koje je progurao krajnje desni libertarijanski predsjednik Javier Milei.

Otkako je inauguriran 10. prosinca 2023., Milei je ubrzano radio na izradi zakona koji prijeti teško izborenim pravima argentinskog naroda.

Kao odgovor, argentinski sindikati, društveni pokreti i organizacije za ljudska prava izašli su na ulice kako bi odbacili ove mjere i pozvali na nacionalni generalni štrajk 24. siječnja. U posljednjih nekoliko tjedana stotine sindikata, udruga, kulturnih grupa, javnih kuhinja i ostalih društvenih pokreta organizirali su lokalne i susjedske skupštine i sastanke kako bi se mobilizirali za štrajk.

Najveća koncentracija bit će u Buenos Airesu gdje se očekuje da će se stotine tisuća okupiti u središtu grada ispred Kongresa. Mobilizacije su također zakazane u desecima drugih gradova diljem zemlje kao što su Córdoba, Rosario, San Miguel de Tucumán, Mendoza, Mar del Plata, Bahía Blanca i drugi. Iako osnovne usluge neće biti poremećene štrajkom, većina gospodarstva i svakodnevnog života bit će paralizirana zbog masovne industrijske akcije. (JH)

Preuzeto sa Peoples Dispatch, izvorni članak: Not one step back: National general strike in Argentina against Milei’s attacks on worker.