Talijanska Uprava firme Same Deutz-Fahr jučer je sa sindikalnim predstavnicima SSSH i SMH dogovorila povećanje plaća u tvornici kombajna SDF Žetelice u više faza, uz uvjet da radnici do 2022. ne smiju tražiti nova povećanja plaća. Talijanski kapital je tako uz pomoć Vrhovnog suda kapitalističke Hrvatske riješio masovan štrajk kojeg su radnici u Županji pokrenuli 9. siječnja.

Na jučerašnjem sastanku s Upravom poduzeća Same Deutz-Fahr u talijanskom mjestu Treviglio, sindikalni predstavnici SSSH i SMH dogovorili su povećanje plaća radnicima u nekoliko intervala, uz neke dodatne uvjete koje je pred njih postavila talijanska Uprava. Tako je za ovu godinu dogovoreno povećanje plaća od 487.50 kuna bruto, za sljedeću dodatnih 112.50 kn, a za 2021. još dodatnih 150 kn, uz uvjet da sindikat neće pregovarati o daljnjim izmjenama Kolektivnog ugovora ili povećanju plaća do 1. ožujka 2022. godine.

Kulminacija je to masovnog štrajka radnika tvornice kombajna SDF Žetelice iz Županje koji je počeo 9. siječnja sa zahtjevom za povećanjem plaća od 750 kuna bruto, plus povećanjem od osam posto na posebne uvjete rada. Štrajk je nakon 22 dana zabranio Vrhovni sud kapitalističke RH čime se u ovaj spor izravno umiješao na stranu talijanskog vlasnika, a naše radnike udario ravno u kost. Radnike je ta odluka natjerala natrag na radna mjesta, bez plaće za čitavi siječanj, ali oni nakon toga odbijaju raditi prekovremeno, a saznajemo i kako Uprava nije vršila nikakvu odmazdu nad štrajkašima u vidu otkaza.

Sindikat je na jučerašnjem sastanku dobio traženih 750 kuna, ali razvučenih na tri godine, uz pristajanje na zabranu traženja povećanja plaća do ožujka 2022. Sindikalni povjerenik SMH i predsjednik štrajkaškog odbora Marko Ivkošić smatra da je sindikat radi sudske zabrane štrajka bačen na koljena od strane hrvatske države, jer je izgubio pregovaračku moć kakvu bi imao u štrajku, te kako je jučer uzeo ono što je mogao. Ni sam nije presretan, ali vjeruje da će većina radnika ipak biti zadovoljna ovakvim razvojem situacije jer je postignuto osjetno povećanje. Pregovori su trajali sedam i pol sati, a sindikat prije sastanka nije imao informacije o čemu će se uopće razgovarati, tako da je dogovor potpisan isti dan, na licu mjesta, bez prethodnih konzultacija s radnicima.

Sindikat je na jučerašnjem sastanku dobio traženih 750 kuna, ali razvučenih na tri godine, uz pristajanje na zabranu traženja povećanja plaća do ožujka 2022.

Talijanska Uprava odlučila je tako dovesti sindikalne predstavnike pred gotov čin, a njihova lukava ponuda posljedica je svijesti o tome da bi, nakon zabrane štrajka, mogli izgubiti i preostalu radnu snagu čime se čitava proizvodnja (odnosno profit) dovodi u pitanje. Oni znaju kako je itekako moguć scenarij da nezadovoljni radnici svoju sreću idu tražiti negdje drugdje, posebno u inozemstvo. S druge strane, talijanski kapital nije vršio odmazdu nad radnicima jer jako dobro zna da je iseljavanje u Slavoniji poprimilo preozbiljne razmjere, odnosno da sadašnje radnike nema tko zamijeniti. Tako su pristali na povećanje plaća, ali uz uvjet da u kući bude mir do 2022., što znači da radnici neće moći tražiti povećanje plaća ako, primjerice, 2020. godine firma ostvari višu stopu profita. Ivkošić kaže kako je predstavnik talijanske Uprave na pregovorima obećao da će ubuduće podijeliti plodove profita radnicima, ali znamo da je to usmeno obećanje koje nigdje nije potpisano, pa kao i da nikad nije dano.

Na taj je način uz pomoć hrvatskog Vrhovnog suda talijanski kapital riješio štrajk radnika SDF Žetelice.

Za kraj teksta valja se osvrnuti na strategiju sindikata, posebice zagrebačkih centrala SSSH i SMH. Je li ona mogla biti bolja?

Nakon sudske zabrane štrajka, zagrebačko rukovodstvo SMH i središnjice SSSH nije se odlučilo na strategiju hitrog reagiranja u obliku javnog prosvjeda. Postojala je mogućnost (i još uvijek postoji!) organiziranja prosvjeda u Županji na kojem bi zajedničkim snagama radnici SDF-a, građani Županje i predstavnici drugih sindikata koji su podržali štrajk izrazili nezadovoljstvo sramotnom odlukom Vrhovnog suda. Time bi i pregovaračka moć sindikata na jučerašnjim pregovorima u Italiji bila veća jer bi talijanska Uprava znala da se radi ovog štrajka digla na noge lokalna zajednica i drugi sindikati u Hrvatskoj. Tjedan dana nakon što smo im iznijeli svoj prijedlog za prosvjedom u Županji, mi smo na portalu 18. veljače vodstvu SSSH i SMH uputili i javni apel. Koliko vidimo, odgovora još nema, što znači da u Zagrebu smatraju da za prosvjedom još uvijek nema potrebe.

Budući da potpisivanje jučerašnjeg dogovora nema demokratski legitimitet jer se sindikalni predstavnici o ponudi nisu stigli konzultirati s radnicima, bilo bi dobro kada bi se među radnicima provela anketa da vidimo jesu li zadovoljni ovakvim intervalnim povećanjem plaće, uz uvjet zabrane traženja povećanja plaća do ožujka 2022. i smatraju li da je potreban prosvjed u Županji.

Radnička pisma

Radnički portal objavljuje radnička pisma te ovim putem pozivamo sve radnice i radnike da nam se obrate s pričom s vlastitog radnog mjesta koju bismo onda objavili (moguće je i anonimno) na portalu. Cilj radničkih pisama jest u konkretnom raskrinkavanju pojedinačnih slučajeva eksploatacije i u podizanju svijesti o stanju radničke klase danas u kapitalizmu.

Radnička pisma možete slati u inbox FB stranice Radničkog portala ili na e-mail: urednistvo@radnicki.org