Predstavnici radnika prešaonice danas su bili kod šibenskog župana Pauka kako bi i preko njega pokušali utjecati na državu da s Impolom osigura nastavak proizvodnje. Osim za nastavak proizvodnje, pred radnicima je sada i pravna borba za potraživanja, a dotada se nastavlja mizerni period nezaposlenosti

Nakon što su radnici TLM-ove prešaonice TLM-TPP d.o.o. u ponedjeljak održali protestni skup ispred tvornice radi najave da Impol neće pokrenuti proizvodnju u prešaonici, danas su bili kod šibenskog župana Gorana Pauka kako bi ga pokušali pritisnuti da utječe na državu kako bi se proizvodnja ponovno pokrenula. Naime, prošlotjedni sastanak Impola i Ministarstva gospodarstva je prekinut, a radnicima (njih 108) je svakako u interesu da se pokuša osigurati nastavak proizvodnje, a ne likvidacija.

“Želimo tri stvari. Prva je da se pokrene kakva-takva proizvodnja u prešaonici jer bi se sa postojećim prešama i određenim investiranjem u modernizaciju moglo proizvoditi i kvalitetno konkurirati. Drugo što želimo jest da se dio radnika zbrine u valjaonici, a treća su naša potraživanja koja sveukupno iznose 22 milijuna kuna. Za početak ćemo od državne agencije (AORPS-a) tražiti 4 milijuna za minimalne plaće, povrat poreza za 2014. i 2015., mirovinsko, zdravstveno osiguranje. Ono protiv čega ćemo se svakako boriti jest likvidacija”, rekao je Ivan Svraka, sindikalni povjerenik u prešaonici.

Prešaonica će u stečaj ući 26.4. pri čemu slijedi blokada računa, te imenovanje novog stečajnog upravitelja koji će imati 60 dana da utvrdi sva potraživanja. Kao što smo nedavno pisali, radnici se nalaze u blokadi ovog postupka i na burzu će moći tek kad stečajni upravitelj utvrdi njihova potraživanja i ustanovi prekid radnog staža. Dotada, radnici su prisiljeni živjeti u teškim materijalnim uvjetima i stanju besperspektivnosti jer nemaju posao, a ne mogu ga ni tražiti ili barem primati naknadu za nezaposlene. Svraka je dodao da su radnici spremni tužiti državu radi loše privatizacije ako na kraju ne dobiju svoja potraživanja i ako prešaonica zaista doživi likvidaciju.

Saznali smo da valjaonica TLM Aluminium d.d., gdje se proizvodnja vratila, namjerava uzeti 18 radnika prešaonice koji sada u velikom broju kadrovskoj službi šalju životopise. Što će biti s ostatkom, ostaje nam vidjeti u narednim mjesecima. Izjave lokalnih političara i župana kako je TLM na koncu spašen pokazuju kako su radnici TLM-ove prešaonice u startu zaboravljeni, te kako svoju borbu moraju voditi sami, pri čemu će im svakako trebati pomoć i solidarnost drugih radnika.

Besplatno se pretplatite na dvotjedni izbor članaka Radničkog portala.