Radnici tvrtke Leistritz turbinske komponente d.o.o. prije mjesec dana odnijeli su pobjedu u štrajku, a Novi sindikat koji je vodio štrajk nastavio je kolektivne pregovore. Nakon tri dana pregovaranja uvjeti rada u ovoj tvrki dodatno su poboljšani, a nedavno je održan i skup radnika oko izbora za Radničko vijeće. Tako su radnici Leistritza i borbeni sindikat u praksi pokazali mogućnosti i rezultate radničkog jedinstva, kao i nužne uvjete za uspješnu borbu.

Nakon što je prije nešto više od mjesec dana štrajk u belišćanskoj tvrtki Leistritz turbinske komponente d.o.o. uspješno završen i zaključen Sporazumom o uvjetima za prekid štrajka, stižu nove pozitivne vijesti. Kolektivni pregovori su nastavljeni u nešto drugačijem obliku nego što je uobičajeno. Ovaj put se Novi sindikat sastao s direktorom tvrtke Zoranom Pepićem i delegacijom iz Njemačke te su pregovarali tri dana u nizu, od ponedjeljka 22. listopada do srijede 24. listopada, dok nisu konačno postigli dogovor i potpisali kolektivni ugovor.

Podsjetimo, štrajkom su belišćanski radnici izborili povećanje osnovice plaće za radna mjesta na kojima su zaposleni štrajkači te su uređena neka druga materijalna prava – dogovoreno je da radnik može raditi samo dvije subote u mjesecu, a druge dvije ako na to pristane; povećan je broj dana godišnjeg odmora za radnike roditelje, kao i dodatak za rad subotom, naknada za bolovanje i iznos prigodnih nagrada (božićnica, uskrsnica, regres, dar za djecu) te da im se plate tri dana štrajka i da poslodavac odustane od tužbe za nezakoniti štrajk.

Nakon nastavka kolektivnih pregovora uvjeti rada u ovoj tvrtki dodatno su poboljšani – dogovoreno je da nema zapošljavanja preko agencija bez dozvole sindikata, zapošljavanje na određeno ograničeno je na dvije godine (zakonski rok je tri godine), dodan je jedan dan godišnjeg odmora radnicima koji su zaposleni od tri do pet godina, smanjen je broj dozvoljenih prekovremenih sati (iz firme su tražili da dozvoljeno bude 250 prekovremenih sati godišnje, no dogovor je 192 sata). Nadalje, dogovoreno je da otpremnina nije ograničena na šest plaća kako je određeno Zakonom o radu, a nakon deset godina staža iznosi pola plaće po godini staža. Uređena je i zaštita starih radnika – ugovor o radu radnika starijeg od 58 godina koji ima najmanje dvadeset godina neprekidnog rada kod poslodavca ili najmanje trideset godina ukupnog radnog staža sadrži odredbu o zaštiti plaće, tako da prilikom ponude dopune ili novog ugovora o radu kod poslodavca, radnik ima pravo zadržati povoljniju plaću. Osim toga, nakon pet godina rada svake tri godine radnik ima pravo na sistematski pregled, a uz uobičajenih 30 minuta dnevne pauze, ugovoreno je još dva puta po sedam minuta odmora.

Na skup radnika oko izbora za Radničko vijeće došao je predstavnik SMH i pokušao radnicima ponuditi kredite u Pevecu, vjerojatno da ih odvrati od sudjelovanja u izborima, no radnici su ga ismijali

Sustav plaća za sada ostaje isti, a kolektivni pregovori se nastavljaju dalje – Novi sindikat namjerava u prosincu započeti pregovore o poboljšanju plaća za radna mjesta onih koji nisu sudjelovali u štrajku. Na nastavak kolektivnih pregovora nitko iz Sindikata metalaca Hrvatske (SMH) nije došao, iako su bili pozvani.

Novi sindikat je u firmi ranije održao izbore za povjerenika zaštite na radu, a nedavno su organizirali i novi skup radnika vezan za izborni postupak za Radničko vijeće. Na taj skup došao je predstavnik SMH Štivić i pokušao radnicima ponuditi kredite u Pevecu, vjerojatno da ih odvrati od sudjelovanja u izborima, no radnici su ga ismijali. Ovaj potez još je jedan u nizu sramotnih poteza koje je SMH poduzeo tokom pregovora i štrajka (bojkotiranje štrajka, suradnja s Upravom, spremnost na svjedočenje protiv radnika na sudu).

Kad su se prije godinu dana radnici Leistritza počeli organizirati Uprava tvrtke agresivno je nastojala suzbiti organiziranje i ulazak borbenog sindikata u tvrtku. Kroz narednu godinu odugovlačila je s pregovorima te vršila pritiske tokom štrajka, no sada je jasno i ovim novim poboljšanjima radničkih prava dodatno potvrđeno da nisu imali drugog izbora nego popustiti pred borbenim belišćanskim radnicima. Jasno je i da su domaći kompradori slušajući “naredbe” stranih vlasnika pokušali otjerati Novi sindikat iz firme. Delegacija iz Njemačke čak je na kraju pregovora spomenula da će povećati proizvodnju u Hrvatskoj, a koliko su im ovaj pogon i njegovi kvalitetni radnici ipak bitni pokazuje i popuštanje pred radničkim zahtjevima. To ujedno znači i da su njihove prijetnje o preseljenju pogona izvan Hrvatske bile samo prazne riječi.

Na primjeru Leistritza vidjeli smo i što strani kapitalisti misle o Hrvatskoj kao proizvodnoj zemlji – član Uprave Olaf Römer otvoreno je omalovažavao radnike i Slavoniju rekavši da je to za njih zona jeftine radne snage. Radnici su na njegovo podcjenjivanje dali najbolji odgovor – ustrajanjem i slogom su pokazali da neće dozvoliti da ih se gazi, jer sami najbolje znaju koliko vrijede. Radnička borba u Leistritzu pokazala je da se u samo godinu dana uvjeti u firmi mogu značajno promijeniti u korist radnika i da je za to najbitnija njihova odlučnost, upornost i složnost, a borbeni sindikat je tu da iskustvom i savjetima pomogne u borbi.

Neka borba radnika Leistritza bude poticaj na organiziranje radnicima drugih belišćanskih firmi i šire: nemojmo pristajati na mrvice koje nam daju strani i domaći kapitalisti, nemojmo dozvoliti da nas gaze i izrabljuju, nemojmo pustiti da nas tjeraju iz Hrvatske. Organizirajmo se i borimo se zajedno, tako smo najjači!

Podržite Radnički portal

Ukoliko želite donirati i time pomoći našem portalu i radničkoj borbi u Hrvatskoj, možete to učiniti uplatom na žiro račun HR4923900011100986140, kod HPB, na primatelja Hrvatski centar za radničku solidarnost (HCRS).

Kontaktirati nas možete preko inboxa FB stranice Radničkog portala ili e-maila: urednistvo@radnicki.org