Početkom tjedna Zvečevo je završilo u predstečaju, a radnici su jučer organizirali novi štrajk radi neisplate plaća. Prije toga, uprava ih je svim silama htjela poslati na godišnji odmor, ali radnici se nisu dali otjerati.

Kao što smo nedavno pisali, sredinom svibnja radnici Zvečeva stupili su u štrajk radi neisplate plaća za dio radnika za mjesec ožujak. Plaće za ožujak su na kraju isplaćene svim radnicima, ali kriza u Zvečevu time nije završila. Stečajna sutkinja Vesna Vukelić s Trgovačkog suda u Osijeku prekjučer je donijela rješenje o otvaranju predstečajnog postupka u Zvečevu i imenovanju stečajnog povjerenika Milana Nakića iz Pakraca, a jučer je organiziran novi štrajk radi neisplaćenih plaća za 70 radnika. Štrajk je ekspresno završio jer je uprava kroz svega nekoliko sati radnicima uplatila potrebnih 300.000 kuna.

U međuvremenu su uprava i novoimenovani koordinator između radnika i uprave Milan Raić svim silama pokušavali otjerati radnike na godišnji odmor. Međutim, nisu poštivali odredbe Kolektivnog ugovora, prema kojima su rješenja o godišnjim odmorima morali donijeti dva tjedna prije toga. Na to su ih upozorili sindikalni povjerenici iz Nezavisnog sindikata Zvečeva, PPDIV-a i Nezavisnog sindikata iz Osijeka pa tako uprava nije uspjela u svom naumu. Iako tada realno nije bilo posla, radnici su ostali na svojim radnim mjestima i organizirali čišćenje strojeva. Budući da im se prijetilo da ih neće pustiti u tvornicu i da im neće dati topli obrok – naravno, bez zakonskih temelja – radnici smatraju da je uprava iz nekog razloga htjela “da nestanu iz tvornice do rješenja suda“. Radnici su se u tom vremenu razočarali i u direktora proizvodnje za kojeg su smatrali da je na njihovoj strani; on im je okrenuo leđa i predložio da idu na godišnji odmor “kako bi skupili snage za daljnju borbu“. Usprkos pritiscima, radničko vijeće ostalo je pri svojoj odluci i nije dopustilo da ih se istjera iz Zvečeva.

Kako bi dodatno iscrpila radnike, uprava je 31. svibnja tri puta u kratkim razmacima sazivala sastanak s radničkim vijećem, znajući da su u njemu radnici koji se prema propisima pri svakom izlasku iz pogona moraju presvlačiti. Budući da je 31. svibnja istekao rok za isplatu plaće za travanj, radnici su ponovno pokrenuli postupak mirenja, u kojem se obje strane u roku od pet dana moraju očitovati.

Za događanja u Zvečevu zainteresirala se i policija koja je, saznajemo od radnika, nekoliko puta dolazila na portu tvornice. Navodno su tražili Marka Alvira, brata predsjednika uprave Zlatka Alvira, koji je i sam bio član uprave, a danas je navodno u upravi tvornice konditorskih proizvoda Nelly iz Loznice u Srbiji. Inače, radnici sumnjaju da je Zvečevo na neki način sudjelovalo u izgradnji i financiranju tvornice Nelly, u koju su prema navodima radnika zajedno s Markom Alvirom otišle i vrijedne recepture iz Zvečeva.

Drugi put u 16 godina, od preuzimanja tvornice 2001. godine, Zlatko Alvir se ovaj utorak obratio radnicima. Slatkorječiv i pun obećanja, uvjeravao ih je da ne pokreću štrajk i nastave s proizvodnjom, a da će plaće već biti isplaćene te da će on osigurati likvidnost. Između ostaloga, uvjeravao ih je da nije znao da su neki strojevi Zvečeva završili u čapljinskoj Lasti.

Mirenje s upravom nije uspjelo, 70 radnika i dalje nije dobilo svoju plaću, a pošto radnici bez obzira na sve pritiske ne odustaju od svojih zahtjeva, ovu srijedu proveli su referendum na kojem su se u velikoj većini odlučili za štrajk. Odaziv članova Nezavisnog sindikata na referendumu bio je 90 posto i gotovo svi su podržali odluku o stupanju u štrajk, kaže nam Josip Plaskur, predsjednik Nezavisnog sindikata Zvečevo.

Budući da im se bez zakonskih temelja prijetilo da ih neće pustiti u tvornicu i da im neće dati topli obrok, radnici smatraju da je uprava iz nekog razloga htjela „da nestanu iz tvornice do rješenja suda“.

Pritisci uprave su se i nakon provedenog referenduma nastavili. Istog je dana predsjednik uprave Zlatko Alvir u telefonskom razgovoru prijetio Ani Đurina, zamjenici povjerenika PPDIV-a Željka Pavičića (koji je prošlog tjedna zbog moždanog udara završio na bolovanju) da će se radnicima u slučaju stupanja u štrajk raskinuti ugovori o radu. Alvir je u istom razgovoru “apelirao na radnike da rade još do ponedjeljka kako bi se odradili poslovi za Podravku i izvoz u BiH jer je to Podravkin uvjet kako bi im dala sirovine za nastavak proizvodnje.“ O svemu tome je na drugom radničkom skupu toga dana Đurina obavijestila radnike. Na tom je skupu koordinator Milan Raić vršio pritisak na radnike da odrade posao za izvoz u Bosnu, kako bi iz Bosne dobili sirovine za nastavak proizvodnje i plaće. Direktor proizvodnje također je stao na stranu uprave, a protiv interesa radnika, te predložio da se oba sindikata razdvoje u zasebne prostorije i da odluku o štrajku donesu samostalno, čime je pokušao razbiti do sada odličnu suradnju dvaju sindikata. Radnici su to rezolutno odbili.

Informacije o sirovinama iz Podravke u skladu su s tvrdnjama radnika koji kažu da im sve sirovine u zadnje vrijeme dolaze iz Podravke te se istovremeno pitaju znaju li radnici Podravke za to. Podsjećamo da je sadašnji predsjednik uprave Podravke Marin Pucar do prošle godine bio na čelu Zvečeva. Čitavi kaos u Zvečevu i proizvoljnost procesa proizvodnje ogleda se i u činjenici da je uprava donedavno na sve načine prisiljavala radnike na godišnji odmor, a sada ih prisiljava da rade “za svoje plaće“ i dogovor s Podravkom.

Radnici su zaplašeni, ali ustrajni u svojim namjerama. Riječ je o radnicima starije dobi koji su svoj čitav radni vijek proveli u Zvečevu i koji nemaju puno za izgubiti. Na njih, na njihovu odlučnost i borbenost, trebali bi se ugledati i mlađi radnici kojima je iskustvo štrajka u Zvečevu možda prvo takvo, ali s obzirom na situaciju u zemlji sigurno ne i zadnje. Pozitivna strana čitave priče je i da su, doduše u nuždi, radnici u većem broju pristupili Nezavisnom sindikatu Zvečevo jer su shvatili da jedino u organiziranoj borbi radnici mogu izboriti za svoje interese.

Radnička pisma

Radnički portal kreće s objavljivanjem radničkih pisama te ovim putem pozivamo sve radnice i radnike da nam se obrate s pričom s vlastitog radnog mjesta koju bismo onda objavili (moguće je i anonimno) na portalu. Cilj radničkih pisama jest u konkretnom raskrinkavanju pojedinačnih slučajeva eksploatacije i u podizanju svijesti o stanju radničke klase danas u kapitalizmu.

Radnička pisma možete slati u inbox FB stranice Radničkog portala ili na e-mail: urednistvo@radnicki.org