Sindikat Nova Solidarnost javlja kako je noćas u tajnosti prevezana domaća nafta iz Graberja Ivaničkog za Rijeku. Ovakvih ekološki rizičnih pokušaja transporta nafte bilo je i ranije, ali se nakon radničke intervencije i informiranja javnosti od toga ipak odustalo.

Umjesto da se prerađuje o obližnoj Rafineriji nafte Sisak, uprava INA-e naftu prebacuje u Rijeku čime riskira ekološku katastrofu, a iza čitave operacije stoji namjera gašenja sisačke Rafinerije kao suvišne. Priopćenje Nove Solidarnosti prenosimo u cijelosti:

Mađari i mađaroni su radnicima INA-e i građanima RH “čestitali” Dan neovisnosti!

Noćas je pod okriljem noći, suprotno odluci aktualnog ministra gospodarstva Tomislava Panenića, prevezena domaća nafta iz Graberja Ivanićkog u Rijeku. Još početkom 7. mjeseca smo upozorili na sve opasnosti i suludost ovakvih akcija, te smo nekoliko dana poslije u Ministarstvu gospodarstva održali sastanak sa g. Panenićem, hrvatskim članovima Nadzornog odbora INA-e i Uprave INA-e uz prisustvo svih sindikata koji djeluju u INA-i.

Kukavički, bez obavijesti javnosti ili struktura u INA-i, kompozicija od 12 željezničkih cisterni je ipak prevezena u rafineriju u Rijeci. Noćas su Mađari i mađaroni pokazali koliko cijene našu neovisnost i to baš na njeznu 25. godišnjicu.

Smatramo ovo novim udarom na Sisak, ali i na institucije Republike Hrvatske. Zahtjevamo hitnu istragu i kažnjavanje odgovornih. Da li je ovo potez koji naglašava dobre odnose međudioničara, partnera u INA-i, mađarskog MOL-a i RH?

Poštovani građani Republike Hrvatske čestitamo Vam Dan neovisnosti, sa vrlo logičnim pitanjem; jesmo li neovisni ili do kada ćemo biti?

Za sindikat Nova Solidarnost,

predsjednik Predrag Sekulić.